Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 14:24 CET

  Hrvatska

  Protiv zakona o investicijama i lijevi i desni

  FOTO: Enis Zebić
  FOTO: Enis Zebić
  Vladin prijedlog Zakona o strateškim investicijskim projektima izazvao je buru negativnih reakcija – od Katoličke crkve i ekoloških udruga do lijeve i desne opozicije. Vlada odgovara da kritičari ovog zakona ne žele otvaranje novih radnih mjesta. Dubrovački aktivisti koji se protive izgradnji 250 vila i više hotela na brdu Srđ iznad grada kažu – ovaj zakon kao da je krojen za slučaj Srđa.  

  Mogućnost da neku investiciju vredniju od 20 milijuna eura Vlada proglasi strateškom  i dopusti privatiziranje javnih dobara – šuma, cesta, voda, a da o svemu ne odlučuje ni Sabor ni lokalne vlasti, nego povjerenstvo sastavljeno od ministara što ga imenuje Vlada izazvala je burne negativne reakcije u hrvatskoj javnosti.

  Jagoda Munić iz ekološke nevladine udruge „Zelena akcija“ kaže da je zakon protuustavan i koruptivan.
  Jagoda MunićJagoda Munić
  x
  Jagoda Munić
  Jagoda Munić

  „Ako ikada dođe do izglasavanja - a sigurna sam da neće - ovaj zakon bi omogućio prenamjenu javnog dobra u privatni interes i apsolutno otvara propstor korupciji jer se daje moć  jednom povjerensvu da odlučuje o bilo kojem projektu s kojim potencijalni investitor dođe i da ga odobri bez sudjelovanja javnmosti. Znači, zatire i demokratsku proceduru“, ocjenjuje Munić.

  Pobunila se desna opozicija HDZ, koji traži referendum oko same mogućnosti privatizacije javnih dobara, pobunili su se laburisti, koji žele zauzeti mjesto lijevo od vladajućih socijaldemokrata.

  „Namjera da se poljoprivredno i šumsko zemljište može izdvojiti iz javnog dobra u svrhu nekakvih, posebice privatnih investicija je djelo protiv naroda i države“, kaže predsjednik Hrvatskih laburista – stranke rada Dragutin Lesar.

  Pobunila se i Katolička crkva preko svoje komisije „Justitia et pax“.

  „Za donošenje  zakona predviđeno je svega 10 dana javne rasprave usred ferija i elementarnih nepogoda, a zakon ide u saborsku proceduru po hitnom postupku,“  upozorava član Komisije Neven Šimac.

  „Držimo da je neprihvatljivo da se uspostavlja hitni postupak, da se predviđaju izravni pregovori i čak izravne pogodbe s izvršnom vlasti, što nikako nije u skladu ni s javnom pravednošću,  ni s transparentnošću,  ni sa zaštitom javnog interesa, a nije ni po europskim normama.“

  Rokovi kraći što je stvar važnija

  Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak odmah je nakon očitovanja Katoličke crkve odgovorio da se protivnici ovog zakona protive otvaranju novih radnih mjesta.

  „Danas smo dobili informaciju da imamo rekordnu nezaposlenost. I u današnjoj situaciji – na prijedlog zakona koji će možda sutra dati šansu da netko dobijke posao, plaću, kruh, novac za platiti režije – nema razloga da dižemo žučne rasprave. Taj zakon ne uzima javno dobro, ne ruši nikakve postupke koji nisu definirani već u drugim postojećim zakonima nego ih samo ubrzava. Za sve to bi možda trebalo dvije godine, a po ovom zakonu trebat će puno kraće. Svi ovdje navedeni postupci već su navedeni u drugim zakonima“, rekao je on.
  Sa jednog od protesta protiv izgradnje na SrđuSa jednog od protesta protiv izgradnje na Srđu
  x
  Sa jednog od protesta protiv izgradnje na Srđu
  Sa jednog od protesta protiv izgradnje na Srđu

  Međutim, ovaj zakon izaziva otpore i kada se maknemo iz visoke politike. Za RSE govori Đuro Capor iz građanske inicijative „Srđ je naš“ koja se protivi namjeri kontroverznog izraelskog investitora da na brdu Srđ iznad grada izgradi 240 vila i 400 apartmana pod krinkom golf terena:

  „Osjećamo se ugroženima jer smo u zakonu prepoznali  točke koje kao da su krojene baš za slučaj Srđa.“
   
  Capor upozorava da članak 31 prijedloga zakona, koji govori o proglašenju neke investicije strateškom, takvom investitoru daje enormne ovlasti mimo drugih zakona i akata lokalne uprave i samouprave.

  „Za to mu po članku 31 ne treba ni suglasnost župana, što je ovdje konkretno u slučaju Srđa problem -  niti usklađenost sa prostornim planovima višeg reda, već mu dozvolu za to direktno izdaje Vlada! Tako da se ovim prijedlogom Zakona o strateškim investicijama dokidaju članci Zakona o prostornom uređenju i gradnji te se jako, jako podilazi prenamjeniteljima zemljišta“, kaže Capor.

  Javna rasprava o prijedlogu zakona počela je prošlog tjedna, a traje do četvrtka. 

  „Moju sumnju da se tu nešto kuha na luđački, loš i patološki način pobuđuje to što se za javnu diskusiju daje 10 dana! Što je stvar važnija, to su s vremenom u Hrvatskoj rokovi za javnu raspravu postali kraći. Jel' to normalno?!“ kaže za RSE sociolog i ekološki aktivist Vladimir Lay.

  Enis Zebić

  ZebicE+rferl.org

  U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: SDP -ov Biratelj Grad: Zahreb
  27.01.2013 17:47
  ja mislim da je dobro za Hrvatsku da investiciju vredniju od 20 milijuna eura Vlada proglasi strateškom i dopusti privatiziranje javnih dobara – šuma, cesta, voda, a da o svemu ne odlučuje ni Sabor ni lokalne vlasti, nego povjerenstvo sastavljeno od ministara što ga imenuje Vlada izazvala je burne negativne reakcije u hrvatskoj javnosti....jedino treba se provjeriti da povjerenstvo sastavljeno od ministara nije podplaceno ka sto se desava u Hercegovini i mostaru gdje je na vlasti HDZ ,crnoj gori, srbiji gde su korumpirane stranke....i treba da dase donese zakon da nestanu tajkunski lobiji koli lobiraju vladi hrvatske koji se bore za svoje interese
  Odgovor

  Ime: Markan Grad: Републикa
  28.01.2013 17:22
  kad cu ja kao srbin iz dalmacije imati prava da se vratim u HRvatsku-EU....sad sam nastanjen u drugoj zemlji na balkanu...vojvodina i zalim da se vratim kuci jer nemem nikakvi ovde prava a i EU nas stavlja na drugu listu i izgleda da hrvatska se sprema da proda i nasa imanja od izbjegli srba....ja mislim da je to ilegalno....zakon je od 1996 SVI na SVOJE

  Ime: kanadjanin Grad: HR
  27.01.2013 17:42
  dragi Dubrovački aktivisti koji se protivitee izgradnji 250 vila i više hotela na brdu Srđ iznad grada treba da znate da sam ja hrvat iz kanade i ulozio sam 10 milona eura u ovaj projekat da imate sta raditi vi i vasi mladi...ako necete onda ja cu uzeti svoje pare i ode naBali,Tajland,Tursku....a VI protestujte sa HDZ i SDP cinovnicima,placenicima i strankacima koliko hocete
  Odgovor

  Ime: Srbin Grad: Beograda
  27.01.2013 19:32
  Nekoliko nacionalisticki udruženja poljoprivrednika iz Vojvodine u zajedničkom saopštenju najoštrije se usprotivilo nameri Vlade Srbije da proda zemlju stranim kompanijama....(investitorima iz azije i U.A.E)...i isti su nam zakupili Kradjordjevo (mesto gde su milosevic i tudjman isli na izlete od 1989 pa do 1996 zajedno i kiselili se po jaccuziji i lovili patke i srne , i pravili planove za "veliku Hrvatsku i veliku Srbiju" hteli da ovi ostali narodi bivse jugoslavije Albanci,Slovenci,Bosnjaci,Madjari,Crnogorci,Makedonci budu lagano i bezbedno otpremljeni u "trece zamlje" van kontinentalne Europe....u tome su cak imali i alijansu u nekim Europskim drzvavma i liderima a i organizacije iz Rusije i USA su im pomagali....
  poljoprivredni gazdasi Od Vlade Nikolica i srbije se zahteva i odluka po kojoj bi se poljoprivredno zemljište moglo prodavati strancima minimum 15 godina nakon punopravnog članstva Srbije u Evropskoj uniji....mi srbi nevolimo strance i imamo Ksenofobija a kako vidim i vi hrvati nista niste bolji....
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.