Dostupni linkovi

Podgorica: Skupština usvojila izmijenjeni krizni zakon


Skupština je u ponedjeljak uveče usvojila Prijedlog dopune zakona o porezu na dohodak fizičkih lica kojima se na zarade preko 720 euro bruto, primjenjuje veća poreska stopa od 15 odsto na iznose iznad tog nivoa.

Vladajuća koalicija je na sjednici Odbora za ekonomiju finansije i budžet izmijenila u ponedjeljak u posljednji čas raniji prijedlog kojim se predlagao porez od 12 odsto za sve bruto zarade preko 400 eura.

Unija slobodnih sindikata je nakon usvajanja izmijenjenog zakona saopštila da je zadovoljna novom verzijom.

Inače, Unija je prethodno zbog prvobitnog prijedloga zakona kojim je bilo predviđeno povećanje poreza na zarade za tri procenta za sve bruto zarade preko 400 eura, pozvala poslanike da ne glasaju za Prijedlog zakona, a u namjeri da izvrši dodatni pritisak, tokom dana je organizovala i protest ispred zgrade parlamenta.

"Danas smo ovdje, jer smo primorani jer Vlada Crne Gore nije u socijalnom dijalogu saslušala naše argumente".

Ovo su bile riječi generalnog sekretara Unije slobodnih sindikata Srđe Kekovića koje je izgovorio tokom protesta u ponedjeljak ispred zgrade Skupštine.

Predstavnica Unije slobodnih sindikata, Ivana Mihailović je rekla da Vlada provocira socijalni mir, te da je prije novog nameta na zarade trebalo preduzeti niz ekonomskih mjera.

"Naplata poreskog duga od 216 miliona eura, naplata duga od koncesionara koji iznosi 12 miliona eura, uredna naplata poreza i doprinosa za zaposlene koji su u legalnom radnom odnosu, uvođenje u legalni radni odnos oko 40 hiljada zaposlenih koliko se procjenjuje da trenutno radi na crno, sankcionisati neracionalno i nezakonito trošenje budžetskih sredstava na nivou svih budžetskih jedinica, povećati porez na dobit pravnih lica, makar to bilo privremeno, uvesti porez na finansijske transkacije, uvesti porez na luksuz", navela je Mihailović.
Srđa Keković se obraća okupljenima ispred Skupštine, 28. januar 2013.
Srđa Keković se obraća okupljenima ispred Skupštine, 28. januar 2013.

Prema opštim procjenama, protest je brojčano podbacio, a tome u prilog govori i nesrazmjerno veliki broj pripadnika policije koji su obezbjeđivali skup koji se prije može mjeriti stotinama nego hiljadama učesnika, ali i metalne ograde postavljene da kanališu masu i spriječe eventualno nadiranje ka zgradi parlementa bile su upadljive i nepotrebne.

Građani koji su ipak došli na protest, posebno su pozdravili člana rukovodstva sindikalne organizacije Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, odnosno, zatvora u Spužu. Predrag Spasojević je, iskazavši negodovanje zbog odbijanja druge sindikalne organizacije da se pridruži protestu, da bi institucija u kojoj je zaposlen mogla da da značajan doprinos zatvaranju "budžetskih rupa".

"Mogu samo da poručim Vladi Crne Gore da ima budžetske rupe, da mi svojim leđima i znojem ih zatvaramo. Ja tvrdim odgovorno da oni treba da zatvore one koji prave te rupe, a tako i zatvore te rupe u budžetu", kazao je Spasojević.

Obraćanje skupu, predstavnica Sindikata zdravstva, Željka Savković je iskoristila da se obrati direktno premijeru Milu Đukanoviću.

"Da li znate da su hodnici klinike za onkologiju svaki dan puni, a njima su potrebne njihove plate za liječenje. Dalje od njihovih plata, gospodine Đukanoviću. Da li ste svjesni da je karcinom bolest današnjice i da je skoro u svakom našem domu. Od stresova, praznih frižidera, nezdrave hrane i praznih novčanika", opomenula je Savković.

Dio opozicije o političkom manevru

Sindikalci su se prethodno obratili predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću sa zahtjevom da iskoristi pravo da ne potpiše zakon koji parlement usvoji. Vujanović, međutim, u ponedjeljak nije želio da pruži konkretan odgovor.

"Nemojmo prognozirati taj ishod, sačekajmo da vidimo kakav će on biti. Ja sam uvijek bio u funkciji svega onoga što je konstruktivno", istakao je on.

Vlada je pred kraj godine obznanila namjeru da sa devet na dvanaest odsto poveća porez na zarade, čega bi jedino bili oslobođeni građani koji primaju platu manju od 267 eura, medjutim u ponedjeljak je, u zadnji čas, na sjednici Odbora za ekonomiju finansije i budžet, vladajuća koalicija izmijenila raniji Predlog predloživši da donja granica za gornju stopu od 15 odsto bude bruto zarada od 720 eura, umjesto prethodnog rješenja od 12 odsto za sve bruto zarade preko 400 eura.

Samo usvajanje zakona nije ni dovođeno u pitanje jer je vladin prijedlog od početka imao većinu obezbijeđenu od strane manje članice vladajuće koalicije - Socijaldemokratske partije čiji je poslanik Damir Šehović, tokom plenarne sjednice u ponedjeljak, branio inicijativu.

"Krizni porez se predlaže da bi se očuvala makroekonomska stabilnost i u konačnom da bi se obezbijedila redovnost plata, penzija i socijalnih davanja".

Dio opozicije, u uvođenju "kriznog poreza", vidi isključivo politički manevar.

"Ovakva mjera jeste mjera koja ima za cilj da stiša ili da spriječi razočaranje birača DPS pred predsjedničke izbore", ocjenjuje Nebojša Medojević, iz Demokratskog fronta.

Mladen Bojanić iz Pozitivne Crne Gore je postavio konkretna pitanja.

"Zašto nema političke volje da se naplati poreski dug? Takođe znamo da je 12 miliona dug koncesionara. Zašto se onda nije krenulo od toga a da na kraju, kao zadnju mjeru krenemo na zahvatanje iz ionako teškog standarda građana Crne Gore", kaže Bojanić.

"Uradićemo sve"
, glasi odgovor ministra finansija Radoja Žugića:

"Vrlo skoro ćemo potpuno otvoreno, potpuno transparentno primijeniti ono što mi definišemo kao nultu stopu tolerancije i uraditi sve da u većoj mjeri naplatimo sve javne prihode".

Predsjednik opozicione Socijalističke narodne partije, Srdjan Milić upozorio je:

"Naš problem ovdje, gospodine ministre je da oni koji imaju ne plaćaju porez, a da od onih koji nemaju cijedimo suvu drenovinu od onoga što im je ostalo".
XS
SM
MD
LG