Dostupni linkovi

Protest zbog smena na RTV: Javni servis pripada građanima


Protest u Novom Sadu: Ne damo RTV
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

Protest u Novom Sadu: Ne damo RTV

Oko 1.000 građana okupilo se ispred zgrade uprave Radio-televizije Vojvodine u ponedeljak u znak podrške smenjenim urednicima i novinarima na javnom servisu Vojvodine. Učesnici skupa su izneli nekoliko zahteva, među njima je i to da Upravni odbor te medijske kuće podnese ostavku.

Pištaljke, transparenti i više stotina građana – ovako je izgledao skup podrške građana koji su se okupili u Novom Sadu ispred zgrade uprave Radio-televizije Vojvodine zbog smena novinara i urednika u toj medijskoj kući bez jasnog obrazloženja.

Protest u Novom Sadu, foto: Norbert Šinković
Protest u Novom Sadu, foto: Norbert Šinković

Učesnici skupa sa kojima smo razgovarali saglasni su da je jedino na ovaj način moguće dati do znanja političarima da je Radio-televizija Vojvodine u vlasništvu građana.

"Mislim da javni servis mora da pripada građanima i građankama ove zemlje, i mislim da je nečuveno ovo što se desilo, mislim da je ovo važno", rekla je učesnica skupa Dragana Prodanović.

Branislav Moga kaže da je tu da bi podržao svoje kolege.

"Tu sam da podržim smenjene urednike i novinare koji su udaljeni po meni neosnovano i vrlo arogantno. Ove radiklane smene ne mogu da koriste ni RTV ni građanima koji su vlasnici ove kuće", istakao je on.

Protest u Novom Sadu, foto: Norbert Šinković
Protest u Novom Sadu, foto: Norbert Šinković

Na skupu su učestvovali intelektualci, kao i javne ličnosti. Među njima bila je i sociološkinja Janja Beč Nojman.

"Ja sam večeras ovde zato što hoću da dam svoj glas protiv toga da bilo ko mlati građane zarđalim kašikama zato što drugačije misle, da buldožerima ruši institucije ove zemlje i da troši novac građana, da troši moj novac tako da mi ne kaže kako ga troši", naglasila je ona.

Skup je organizovala inicijativa "Podrži RTV". U njihovo ime novinarka Jelena Vukmanović je iznela zahteve, među kojima je i ostavka Upravnog odbora RTV.

"Zahtevamo neopozive ostavke članova Upravnog odbora RTV, kao i poništavanje svih odluka koje je doneo aktuleni Upravni odbor. Te odluke su izazvale talas neobrazloženih smena na RTV-u i narušile poverenje građana u pokrajinski javni servis. Od državnih organa tražimo poštovanje nezavisnosti javnog servisa i Regulatornog tela za elektronske medije. Od skupštine zahtevamo da u skladu sa zakonom izabere nove članove tog tela kako bi telo moglo da radi u punom sastavu. Tražimo da se novi Upravi odbor izabere na transparentan i zakonit način i da članovi budu profesionalci. Zahtevamo izvinjenje od aktulenog rukovodstva za klevete upućene zasposlenima, koji su optuženi da su izveštavali jednostrano i da su im prilozi bili ‘poručivani’", naglasila je ona.

Vukmanović je zatim dodala da u ime skupa traže da se do kraja nedelje u udarnom terminu na prvom programu Televzije Vojvodina održi debata o javnom servisu i da na njoj učestvuju predstavnici aktuelnog rukovodstva, novinari i urendici, kao i stručnjaci.

Ona je istakla da od međunarodne zajednice traže da se ona odredi prema zbivanjima na javnom servisu Vojvodine.

Protest u Novom Sadu, foto: Norbert Šinković
Protest u Novom Sadu, foto: Norbert Šinković

Prisutnima obratila se i novinarka i voditeljka Jutarnjeg programa RTV Milica Kravić koja je takođe smenjena u talasu promena u javnom servisu Vojvodine. Ona je istakla da je reč o građanskom skupu i u ime organizatora ogradila se od svih političkih stranaka.

"Želimo da se ogradimo od svih političkih stranaka jer ovo nije politički skup. Ovo je građanski skup i mi smo ovde došli da odbranimo profesionalne principe i da možda prvi put u dugoj istoriji političkih pritisaka na novinare, kažemo ne", rekla je ona.

Na skupu su građani nosili transparente tražeći medijsku slobodu i nezavisnost javnih servisa. Protest je prošao bez incidenata.

Do talasa promena u RTV je došlo nakon izbora u Vojvodini, gde je apsolutnu većinu osvojila Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića.

Prvo je Upravni odbor smenio direktora programa, zatim su ostavku podneli direktor RTV i glavna i odgovorna urednica prvog programa Televizije Vojvodine.

Privremeno rukovodstvo je zatim smenilo više urednika i novinara.

XS
SM
MD
LG