Dostupni linkovi

Protest ugostitelja: Skraćivanje radnog vremena ugrožavanje prava na rad


Protest u Gornjem Milanovcu
Protest u Gornjem Milanovcu

Zbog najavljenog ograničenja radnog vremena kafića i klubova, ugostitelji u Gornjem Milanovcu iz večeri u veče organizuju protestni skup na gradskom trgu. Oni skupljaju potpise za peticiju protiv ovakve odluke, a u okviru akcije građanima nude besplatno piće.

Opština je odlučila da ograniči radno vreme noćnih klubova i kafića zbog čega je pripremljen predlog da ti objekti mogu da rade do ponoći, a vikendom sat duže, što ugostitelji ne prihvataju. Oni naglašavaju da im se na ovaj način uskraćuje pravo na rad, navodeći da bi, ukoliko u ranim jutarnjim satima ima incidenata, tuča i buke, trebalo da reaguje policija.

"Ne znam zbog čega treba da bude ograničeno. Pravo na rad ne može da nam ukine niko, za sve druge smetnje postoji policija. Ja ne vidim bilo kakve smetnje, lokal držim 25 godina I nikada nisam imao nikakav problem. Imam 60 godina i prvi bih bio za zatvaranje da postoje problemi", kaže ugostitelj Branko Marinković.

"Mogu da kažem svoje iskustvo iz vremena kada sam bio potpredsednik Skupštine opštine od 2001. do 2004. godine. Pokušali smo tada da u Gornjem Milanovcu ograničimo rad ugostiteljskih objekata, i sa punom sigurnošću mogu da tvrdim da to nije uspelo i da nema efekat kakav smo mi tada zamišljali da će imati I kako aktuelne vlasti zamišljaju da će imati", navodi Boško Vasić, vlasnik pekare.

U znak protesta vlasnici kafića, klubova i kafana iz večeri u veče na gornjomilanovačkom trgu organizuju proteste, uz muziku di-džejeva i besplatno deljenje piča prolaznicima. Organizovano je i potpisivanje peticije protiv opštinske odluke koju je do sada potpisao veliki broj, uglavnom mladih Milanovčana.

"Ako neko misli da napuni budžet tako što očekuje da će ljudi kršiti tu odluku, pa onda uzimati novac od kazni, to je malo licemerno i podlo. Ako, pak, misle da na neki način spreče omladinu da izlaze na ulicu, onda ne poznaju nit u omladinu ni građane", naglašava Gornjomilanovčanin Miloš Mijatović.

"Radim do 22 sata i kada ću da izađem pošto treba da obavim kućne obaveze", pita se Emilija Gavrilović.

U opštinskoj upravi ističu da skraćenje radnog vremena zahtevaju građani, žaleći se na noćnu buku iz kafića, nedolično ponašanje pripitih mušterija na ulicama, kao i opasnost od vožnje u takvom stanju. Predsednik opštine Milisav Mirković kaže da nikome neće biti uskraćeno da radi čitavu noć, ali da to može raditi isključivo u zakonskim okvirima.

"Onaj ko hoće da otvori noćni klub to može da uradi, ali da to bude strogo po zakonu. Za to mora da plaća porez i da ima uslove da radi celu noć. Svi se moraju držati zakona", jasan je Mirković.

XS
SM
MD
LG