Utorak, 24. maj/svibanj 2016, 09:58 CET

  Bosna i Hercegovina

  Protest u Sarajevu: Bivši radnici traže prava od Hrvatske

  Protest radnika protjeranih iz Hrvatske 1991., Sarajevo, 15. novembar 2012.
  Protest radnika protjeranih iz Hrvatske 1991., Sarajevo, 15. novembar 2012.
  Oko stotinu radnika, srpske i bošnjačke nacionalnosti, protjeranih 1991.godine iz Hrvatske, a koji su do tada radili na području ove države protestvovalo je ispred zgrade sjedišta UNHCR-a u Sarajevu, jer smatraju da UNHCR ne čini ništa na rješavanju stečenih prava ove kategorije građana. Od Vlade Republike Hrvatske traže da im prizna stečena radnička, socijalna i stambena prava.

  Preko 3.000 državljana BiH koji su prije rata živjeli i radili u Republici Hrvatskoj ne može ostvariti nekoć stečena socijalna i ekonomska prava. Jedan od njih je Sakib Šaćirović, koji ima oko 20 godina radnog staža van BiH.

  “Ovdje nemam staža ni dana. 18,5 godina imam u Hrvatskoj, 4,5 godina u Njemačkoj. Ja sam ovdje stranac, a i tamo stranac. Nemam prava nigdje. Faktički, ni na nebu, ni na zemlji”, kaže Šaćirović.

  Predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH, Nikola Puzigaća kaže kako nijedno pravo, prije rata stečeno, ne mogu ostvariti.

  “Privatizacija, neisplaćene plate, štedne knjižice koje smo imali poništene su, a pri tome, imamo najmanje penzije u svijetu”, objašnjava Puzigaća.

  Predsjednik otpuštenih radnika iz Repubike Hrvatske 1991. - 1995.godine, Ramiz Mervan ističe kako je prema njihovoj procjeni “oko milion godina staža, milion godina izdvajanja u sve moguće fondove, školovanje kadrova, puteve, infrastrukturu.

  “Ostavljeni smo bez ičega, nismo dobili ni štrucu kruha kada sun as istjerali. Istjerani smo kao najveći civilizacijski otpad”, navodi Mervan.

  U saopštenju za javnost UNHCR-a stoji kako ova međunarodna organizacija poziva sve nacionalne aktere u zemljama bivše Jugoslavije da blisko surađuju na zaštiti i promovisanju prava izbjeglica, povratnika i raseljenih osoba, te da osiguraju svu neophodnu političku, materijalnu, pravnu, socijalnu i drugu podršku, kako bi im se omogućilo da žive jednako kao i drugi građani, oslobođeni od svih oblika diskriminacije.


  Selma Boračić-Mršo

  Nakon sticanja prvih iskustava na u Balkanskim istraživačkim mrežama (BIRN) i BHT-u, od 2007. radi kao novinar-reporter za radijski program i TV magazin Liberty.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: beli Grad: usa
  15.11.2012 22:23
  "Udruzeni kriminalni poduhvat", svih bivsih republica protiv svojih drzavljana ili legalnih radnika.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva" u Cazinu i Velikoj Kladuši (1. dio)i
  X
  22.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima u Velikoj Kladuši. Voditelj je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.