Dostupni linkovi

Protest radnika FAP: Šta je sa obećanjima Vlade Srbije?


Arhivska fotografija
Arhivska fotografija

Na protestnom skupu u sredu, oko 400 radnika Fabrike automobila Priboj (FAP) je od Vlade Srbije zatražilo da ispuni obećanje i obezbedi posao za 600 zaposlenih, a za ostalih 150 socijalni program. Radnici su zatražili i smenu člana tenderske komisije koga je imenovala Vlada Srbije, a koji zastupa interese FAP u traženju strateškog partnera. Ukoliko im se ne ispune zahtevi do četvrtog aprila najavljuju radikalizaciju štrajka.

Radnici FAP kažu da nisu ostvarena obećanja premijera Aleksandra Vučića, koje je dao septembra 2013. godine, kada su radnici u znak protesta blokirali prugu Beograd-Bar. Nama je tada obećano da će FAP biti jedinstven sistem i da će u njemu ostati 600 radnika, a da će za ostale biti napravljen socijalni program, kažu radnici.

Tender za FAP je raspisan i u ovom preduzeću čekaju dolazak finske kompanije „SISU“, sa kojom je potpisan protokol o saradnji, ali radnici se plaše da ovo neće biti rešenje za sve zaposlene. Miroslav Mršević, iz sindikata „Sloga“, kaže da imaju pouzdane informacije da u kompaniji neće ostati ni obećanih 600 radnika.

“Strateški investitor, koga je odabrala Vlada Srbije ne može da zaposli sve radnike FAP, čak ni onih 600 o kojima se javno govorilo u zaključcima Vlade i obećanja premijera kada smo ovde držali štrajk na pruzi. Naš cilj je pre svega da reši egzistencija svih radnika FAP na osnovu obećanja Vlade Srbije", kaže Mršević.

Sindikat „Sloga“ traži da FAP ostane jedinstvena celina, a ne da se prodaje u delovima. Članove ovog sindikata podržali su i bivši radnici FAP, kojima je bio zabranjen ulazak u krug preduzeća, kao i brojnim novinarskim ekipama.

Ostali sindikati nisu podržali svoje kolege, jer se boje da će pokvrariti dogovor Vlade i finske kompanije, jer, kako kažu, na ovakav način bi radio bar jedan deo preduzeća. Sindikat „ Sloga „pozdravlja saradnju sa 'SISU'", ali navodi da se mora rešiti i ostatak radnih mesta u pribojskoj fabrici.

U medjuvremenu, na osnovu odluke Vlade, pogon „Preseraj“ FAP, a za koji je zainteresovan strateški partner, prenet je u vlasništvo opštine Priboj, koja je osnovala društvo sa ograničenom odgovornošću, takozvani industrijski parkovi koji će nakon završenog tendera koji je raspisala Agencija za privatizaciju za FAP, biti uredjen po evropskim standardima i tako biti izdat finskoj kompaniji na korišćenje.

Radnici FAP kažu da žele da podsete Vladu na 600 radnika, kojima je obećano da će biti zaposeni, i na ono što se sada dešava, te apeluju da se putem socijalnog programa pomogne ljudima koji će zatvaranjem ostalih pogona ostati bez posla.

Radnici FAP
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:12 0:00
Direktan link


U Priboju svi strahuju šta će biti sa ovom firmom, jer od njenog opstanka zavisi i opstanak opštine u kojoj samo penzioneri i zaposleni u javnom sektoru redovno primaju platu.

XS
SM
MD
LG