Dostupni linkovi

Protest prosvetnih radnika u Čačku jer nisu primili plate za februar


Protest u Čačku
Protest u Čačku

Više stotina prosvetnih radnika iz Čačka protestovalo je u utorak ispred sedišta Školske uprave u tom gradu jer nisu primili zarade za februar, nakon odluke direktora škola da ne izvrše naredbu ministra Verbića da nastavnicima koji su držali skraćene časove smanje plate.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Dragan Matijević kaže da su, izuzev dve, u potpunoj obustavi rada sve ostale gradske škole u Čačku, kao i da će se ovakav vid sindikalne bobe nastaviti sve dok učiteljima, nastavnicima i profesorima ne bude isplaćena zarada koja im pripada.

Matijević poteze ministra Srđana Verbića doživljava kao demonstraciju sile.

„On zakonom maše kao batinom, zaboravljajući pritom da batina ima dva kraja. Videćemo na kome će se slomiti ovoga puta“, poručio je Matijević.

Čačanski prosvetari su ogorčeni i gnevni zbog, kako naglašavaju, sramnog odnosa Ministarstva prema njima. Kažu da se ne plaše pretnji ministra Verbića da bi zbog štrajka mogli dobiti otkaze.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00
Direktan link

Prosvetnim radnicima u Čačku plate nisu isplaćene jer direktori škola nisu želeli da umanje zarade kolegama koji su bile u zakonskom štrajku.

Dragan Matijević najavio je da će prosvetni radnici tužiti sve direktore škola u Srbiji koji su svojim kolegama umanjili februarske plate. Direktor Prehrambeno-ugostiteljske škole Dragan Kovačević smatra da je nekorektno da Ministarstvo prosvete lošu komunikaciju sa sindikatima rešava ’’preko grbače rukovodilaca škola’’.

„Da li neko stvarno misli da ja treba da uzmem štopericu i da svakom nastavniku pojedinačno merim vreme koje je proveo ili nije proveo sa učenicima“, pita se on.

Dragan Matijević najavio je i da će prosvetni radnici tužiti sve direktore škola u Srbiji koji su svojim kolegama umanjili februarske plate.

„Sledeće nedelje očekuje se oko 20.000 tužbi protiv tih direktora.“

Najveći broj čačanskih škola neće raditi ni u sredu, za kada je najavljen javni čas, na kom organizatori iz Sindikata obrazovanja Čačka osim nastavnika očekuju roditelje i učenike.

XS
SM
MD
LG