Subota, 30. april/travanj 2016, 03:28 CET

  Bosna i Hercegovina

  Protest poljoprivrednika zbog prijedloga budžeta FBiH

  Protesti ispred zgrade Vlade FBiH
  Protesti ispred zgrade Vlade FBiH

  Multimedija

  Ispred zgrade Vlade FBiH, na mirnim protestima, okupilo se oko stotinu poljoprivrednika. Nezadovoljni su predloženim sredstvima za poticaj poljoprivrednoj proizvodnji u budžetu Federacije za 2013. godinu. Zahtjevaju od federalne Vlade da povuče ovakav prijedlog budžeta.

  Poljoprivrednici traže da Vlada Federacije BiH pored predviđenih 78 miliona KM za poticaj u 2013. godini,isplati i dug iz 2010., 2011. i 2012. godine, koji iznosi oko 30 miliona KM. Predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH, Avdo Muslimović kaže za RSE:

  “Mi smo tražili 188 miliona KM, što Vlada u ovom momentu ne želi da čuje. Vlada nudi 78. Dug za 2010., 2011. i 2012.godinu je oko 30 miliona. To znači bilo bi oko 108 miliona  i eto napravili bi neki kompromis, ali da se očiste dugovanja, a ne da nam se uvijek podmeće za narednu proračunsku godinu i da kažu da je to taj poticaj, ali ustvari nije”

  Bez redovne isplate poticaja, poljoprivrednici ne mogu privređivati.

  Anketa: Protesti poljoprivrednika
  Anketa: Protesti poljoprivrednikai
  || 0:00:00
  ...    
   
  X


  Ukoliko federalna Vlada ne isplati dugovanja za poljoprivredne poticaje iz prethodne dvije i ovu godinu, poljoprivrednici traže da vlada povuče ovakav prijedlog budžeta. Da neće odustati od prava koja ih slijeduju potvrdili su danas sa platoa ispred zgrade federalne Vlade:

  Protesti
  Protestii
  || 0:00:00
  ...    
   
  X

  Selma Boračić-Mršo

  Nakon sticanja prvih iskustava na u Balkanskim istraživačkim mrežama (BIRN) i BHT-u, od 2007. radi kao novinar-reporter za radijski program i TV magazin Liberty.

  Ovaj forum je zaključen
  Komentari
       
  Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.