Dostupni linkovi

Prosinečki ponovo u Zvezdi, sada kao trener


Navijači Crvene zvezde
Navijači Crvene zvezde
Robert Prosinečki vraća se u Crvenu zvezdu – vest je koja je u medijima na Balkanu eksplodirala tačno devetnaest godina nakon što je beogradski klub u Tokiju osvojio titulu prvaka sveta.

Danas, Zvezda je na margini evropskih fudbalskih zbivanja, a njeni navijači i javnost u Srbiji sa oduševljenjem očekuju povratak nekadašnjeg ljubimca na mesto uspeha.



Na utakmicama za istoriju, polufinalu Kupa šampiona protiv Bajerna i finalu sa Olimpikom, u najznačajnijim trenucima beogradske Crvene zvezde i ovdašnjeg fudbala, kao deo nezaboravnog tima učestvovao je i Robert Prosinečki, dete zagrebačkog Dinama i bivši hrvatski reprezentativac, kojeg i dan danas u Beogradu pamte kao legendu kluba i od milja zovu Robi.

Sa njim u timu Zvezda je te daleke 1991. dotakla zvezde, da bi se posle toga svih ovih godina spuštala do današnje apsolutno beznačajne uloge u evropskom fudbalu. Zato je kao iskra nade za nove uspehe, iako još zvanično nije potvrdjena, dočekana vest da će Robert Prosinečki biti novi trener Crvene zvezde.


(Video sa utakmice Crvene zvezde i Cola Cola u Tokiju 1991. kada je Zvezda postala prvak sveta)

Dragoslav Šekularac
, legenda kluba sa beogradske Marakane i jugoslovenskog fudbala, za RSE kaže da je dolazak Prosinečkog fantastična vest.

“Robija poznajem dobro jer sam mu bio trener u ono vreme kada smo osvojili duplu krunu. Kao igrač je bio neponovljiv, prosto fenomenalan, i jasno je da ima bogato iskustvo. Dobar je dečko, svi ga vole, i mislim da je njegovo dovođenje za trenera najbolji potez koji je Crvena zvezda mogla da učini”,
kaže on.

Može li vratiti staru slavu Zvezde?

Robert Prosinečki ponikao je u zagrebačkom Dinamu, pre nego što je 1987. došao u Crvenu zvezdu. Pored toga što je veliki sportski rivalitet ovih klubova, još veći je antagonizam njihovih navijača koji je i produbljen ratom u bivšoj Jugoslaviji, ali je Prosinečki do dan danas ostao ljubimac Zvezdinih pristalica.

Tomislav Židak, novinar zagrebačkog Jutarnjeg lista, za RSE kaže da navijači Dinama sigurno nisu oduševljeni mogućim Robijevim prelaskom u zvezdu, ali da većina hrvatske javnosti nema ništa protiv.

“Mislio sam da on nikada neće otići iz Zagreba i da će jednog dana postati trener Dinama… Međutim koliko vidim njegove ambicije su trenutno drugačije, i mislim da je odabrao Zvezdu jer je ipak tamo ostvario apsolutno najbolje igračke dane i ta uspomena u njemu nikada nije izbledila”, ocenio je Židak.

A kada se radi o mogućnosti da Prosinečki zvezdu vrati na staze stare slave, Tomislav Židak kaže:

“Mislim da će on pokušati napraviti dobar posao, ali nisam siguran da će uspjeti. Jer dolazi u klub koji je u ovom času najslabiji od nekadašnje jugoslavenske velike četvorke.”

Ali Dragoslav Šekularac veruje da ipak ima nade, ako Robi odoli ovdašnjim problemima.

“Jer mi smo nacija koja ne trpi velika imena, uzmemo početnike pa ih onda smenjujemo. Ali verujem da to kod Robija neće moći, jer je on ipak veliko ime i pravi autoritet”, smatra Šekularac.

Priča o Robertu Prosinečkom ne bi bila potpuna bez čuvene izjave njegovog trenera Ćire Blaževića.

“Ako taj mali postane igrač, ja ću pojesti moju trenersku diplomu!”

Ćiro još nije ispunio obećanje, iako je Robi u međuvremenu postao svetsko fudbalsko ime, sa Hrvatskom osvojio svetsku bronzu, i igrao za velikane Real i Barselonu.
XS
SM
MD
LG