Dostupni linkovi

Tragao za vrganjem, pronašao beli tartuf


U potrazi za tartufima
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00

U potrazi za tartufima

Tartufi su najcenjenija i najskuplja jestiva gljiva na svetu. Pored izuzetnog mirisa i ukusa čuvena je i po svojim lekovitim svojstvima. Šume Srbije bogate su i crnim i belim tartufima.Najcenjeniji je beli tartuf, koji za kilogram dostiže cenu i do 3.000 eura. Iako beli tartuf najčešće uspeva na oko 1.000 metara nadmorske visine Velislav Komarica iz pribojskog sela Krnjača pronašao je ovu skupu gljivu na 1400 metara.

Na oko 40 kilometara od Priboja na granici sa Crnom Gorom na 1.400 metara nadmorske visine smešteno je selo Krnjača. Ovo živopisno selo poklonicima aktivnog turizma poznato je po sportskom penjanju na stene i ledenoj pećini. Meštani Krnjače žive od prodaje borove gradje, kvalitetnog sira i kajmaka, uzgoja maline. Priroda je ovde bila izdašna, pa borova i hrastova šuma, kiselo zemljište pogodni su za šumske plodove, posebno za razne vrste pečurki .

Tragajući za vrgnjem Velislav Komarica iz zaseoka Kom pronašao je najkvalitetniju i najskuplju gljivu beli tartuf, čiju je verodostojnost potvrdio i beogradski Biološki fakultet:

„Jedan od četvoro pasa koje je bilo sa nama, počeo je da rovi zemlju i izrovio je polovinu tartufa, a u tom pojasu je i divlja svinja izrovila zemlju. Sutradan smo ja i moja žena se organizovali i na prostoru od oko 30 kvadratnih metara pronašli smo ukupno 11 belih tartufa. Ovo je prvi put da je neko na ovimprostorima pronašao ovu skupu gljivu. Sa Biološkog fakulueta su mi potvrdili da ova vrsta pečurki uspeva na kiselom zemljištu, što sigurno u pribojskoj opštini nema kiselijeg zemljišta, što nam je potvrdjeno kada smo vršili ispitivanje zemlje za sadnju malina.“

Velislavu je tartuf bio doskora nepoznata gljiva pa je stručna pomoć bila neophodna. Pomoć je stigla od profesora. Abida Ćelovića iz Priboja koji je počeo platažno da gaji tartuf na korenu leske.

Abid pojašnjava da se na ovom području malo zna o tartufima i da je retko ko i traži. Beli tartuf je krompirastog oblika, ima izrazito glatku površinu i najskuplja je gljiva na tržištu.

„Može se naći u veličini trešnje pa sve do jedne osrednje jabuke ili krompira. Područje sela Krnjača je bogato krečnjakom, pa zato ovde i ima belog tartufa. Tartuf može da bude letnji i zimski. Zimski je od novebra do decembra, tada sazreva i ima izrazito jak miris i tada je najvredniji. Ovu vrstu gljive pronalaze divlje životinje, vuk, divlje svinje a najbolji psi za pronalaženje tartufa su labradori. Pored gastronomskih vrednosti tartuf je poznat i po lekovitosti, obnavlja sive ćelije mogzda i jača organizama", objašnjava Abid.

Najskuplja gljiva na svetu mogla bi da bude šansa i za dobar posao za poljoprivrednike iz ove siromašne opštine. Cena belog tartufa, koji se može naći i u šumama Krnjače, deset puta je niža od cene u zapadnoj Evropi. Organizovanog otkupa u Srbiji nema pa do ekskluzivnih restorana u svetu, srpski tartuf uglavnom stiže preko crnog tržišta.

"Ja se nadam parama, ali videćemo", kroz smeh dodaje Velislav Komarica koji je po prvi put na ovom području pronašao najskuplju gljivu na svetu, beli tartuf.

XS
SM
MD
LG