Dostupni linkovi

Pronađena izgubljena sonda Beagle2 na Marsu


Sonda Beagle2 koja je poslata na Mars 2003. godine, a s kojom je izgubljen svaki kontakt po slijetanju, pronađena je na površini Crvene planete.

Fotografije visoke rezolucije koje su urađene iz orbite identificirale su sondu na mjestu gdje je sletjela prije više od 11 godina i izgleda netaknuto. Britanska sonda pokušala je nježno sletjeti na Mars 25. decembra 2003. godine uz pomoć padobrana i zračnih jastuka, ali nikada nije uspostavljena radioveza s njom. Naučnici su pretpostavljali da je uništena.

Pri slijetanju sonda je trebala rašiti "latice" na kojima su se nalazile solarne ploče. No, prema novim fotografijama do toga nije došlo.

"Bez kompletnog razvoja sistema nismo imali mogućnost uspostavljanja komunikacije jer je radijska antena bila ispod solarnih ploča. Razlog zatajenja nije poznat. Postoji mogućnost da je tokom prizemljenja došlo do narušavanja strukture ili da razmaci među 'laticama' nisu bili dovoljno veliki", rekao je profesor Mark Sims, menadžer Beagleove misije.

Pronalazak Beaglea dogodio se godinu dana nakon smrti jednog od njegovih kreatora Colina Pillingera.

Koliko su sretni zbog ovog otkrića, naučnici su i frustrirani jer su shvatili koliko su bili blizu uspjeha. Sonda je sletjela samo pet kilometara dalje od ciljane zone.

Beagle2 lansirala je Evropska svemirska agencija Mars Express.

XS
SM
MD
LG