Dostupni linkovi

Prolaz za Milana


Passage of Milan Mladenovic in Novi Sad
Passage of Milan Mladenovic in Novi Sad

Jedan od najpoznatijih rok muzičara bivše Jugoslavije, koji je učestvovao i u anitratnim kampanjama početkom devedesetih, Milan Mladenović na dan njegove smrti dobio je prolaz u centru Novog Sada. Kao frontmen grupe „Ekatarina Velika“ i osnivač Šarla Akrobate, Mladenović je zajedno sa još nekoliko muzičara 1992. godine podigao glas protiv rata i mobilizacije.

Na otkrivanju ulične table sa njegovim imenom u centru Novog Sada Obrad Boba Škrbić, organizator i osnivač Koncerta godine na kom je Mladenović svirao, rekao je da je na ovaj način poslata poruka o tome da je rok muzika deo zajedničke kulturne baštine.

„Ovo je momenat kada sav naš rad, muzičara, novinara rok muzike, dobija jednu novu dimenziju, potvrdu da nismo uzalud potračili vreme baveći se ovom vrstom umetnosti u podrumima i u alternativnim prostorima. Dobijamo potvrdu da je ovo zaista kultura i da je deo kulturnog i umetničkog miljea ne samo Novog Sada već uopšte“, rekao je on.

Saradnik Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Zlatomir Gajić svoju magistarsku tezu posvetio je analizi tesktova Milana Mladenovića. On kaže za Radio Slobodna Evropa da su ti tekstovi uvek slali poruku vere u bolje sutra.

„On kao svaki veliki pesnik širio je veru u bolje sutra. Šta je to bolje sutra? To je svet u kom ima daleko veća sloboda ličnog izbora, veća međusobna tolerancija, generlano veća sloboda od one koju je i on imao u njegovom životu. Mirovna poruka je deo njegove poetike, jer on potiče iz vremena kada je to bio životni stav“, rekao je Gajić.

On dodaje da je inicjativa da u Novom Sadu Mladenović dobije prolaz svakako za pohvalu.

U proleće 1992. godine na beogradskim ulicama održan je čuveni koncert antiratnog sastava Rimtutituki. Ovu grupu činili su muzičari iz različitih rok sastava, među njima bio je i Milan Mladenović. On je, zajedno sa ostalim muzičarima podigao glas protiv mobilizacije i rata. Oni su tada u otvorenom kamionu kružili ulicama Beograda i izvodili pesmu “Slušaj 'vamo”.

Iako refren „Mir, brate, mir“ nije doneo prekid rata, ipak je ostao zabeležen kao poruka umetnika, muzičara tadašnjim vlastima. Milan Mladenović je rođen u Zagrebu, a odrastao je u Sarajevu i Beogradu. On je preminuo 1994. godine od raka. Imao je 36 godina.

Ime Milana Mladenovića nose ulice u Zagrebu, Zemunu, Podgorici, kao i plato ispred Doma omladine u Beogradu.

XS
SM
MD
LG