Dostupni linkovi

Profesori najavljuju tužbe nakon otkaza na Univerzitetu Crne Gore


Tri profesora na Univerzitetu Crne Gore dobili su otkaze zbog toga što su, tvrdi se, istovremeno bili u stalnom radnom odnosu u Crnoj Gori i na univerzitetima susjednih država. U Rektoratu tvrde da su bili prinuđeni na taj potez, dok neki od otpuštenih profesora najavljuju tužbe.

Profesori Srđan Vukadinović, Mihailo Mijanović i Slavica Perović dobili su otkaze na Univerzitetu Crne Gore zbog duplog angažmana.

Kako su prenijeli mediji, rektorka Radmila Vojvodić saopštila je na sjednici Senata da je bila prinuđena da to uradi jer je dokazano da su pored stalnog radnog angažmana na Univerzitetu tri profesora bila u stalnom radnom odnosu i na univerzitetima država regiona, Vukadinović na Univerzitetu u Tuzli, Mijanović na fakultetu u Banjaluci, a Slavica Perović na fakultetu u Novom Sadu.

Osim što je problematizovano zasnivanje stalnog radnog odnosa u dvije države u rektoratu tvrde i da ovih profesora nema na spisku onih kojima je Senat odobrio angažman na drugim školskim ustanovama. U Rektoratu, koji trenutno ispituje angažmane još nekih profesora na Univerzitetu poslednja dva dana, nije bilo moguće dobiti komentar na ovu temu.

Izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević, koja je davno inicirala čitavu priču za naš radio kaže da pozdravlja činjenicu da se nova rektorka uhvatila u koštac sa ovim problemom.

„Trebalo bi razdvojiti dvije stvari. Jedno su stručne reference zaposlenog akademskog osoblja na UCG, a drugo je zakonitost njihovih angažmana. Mi se već neko vrijeme fokusiramo isključivo na zakonitost tih angažmana ukazujući na dva problema. Prvi je dupli radni odnos koji je nezakonit, drugo su dodatni angažmani koje Senat univerziteta nije odobrio. Jasno je da u prvom slučaju rektorka ima pravo da uruči otkaz onima koji imaju dupli stalni radni odnos, a u drugom slučaju se moraju preduzeti druge propisane sankcije, jer se radi o kršenju internih dokumenata UCG-a“, konstatuje Daliborka Uljarević.

Pravno (ne)moguće

Otpušteni profesori već su zaprijetili tužbama. Profesor Filozofskog fakulteta u Nikšiću Srđan Vukadinović, koji je istovremeno bio stalno zaposlen i u Tuzli, je u svom saopštenju ustvrdio da je "radni odnos u dvije države moguć i zakonit, te da to Zakon o radu ne zabranjuje".

Isto u izjavi za naš radio navodi i njegov kolega Mihajlo Mijanović, koji takođe najavljuje tužbu:

„Ne samo što ja to namjeravam već ne znam kako bi me druge kolege gledale kada ja to ne bih napravio“, kaže Mijanović.

Na pitanje kako komentariše navode da profesora kojima je uručen otkaz da ova materija nije striktno zakonski regulisana Daliborka Uljarević kaže:

„Jasno je da ono što nije pirodno moguće, jer ne možete paralelno biti na dva različita mjesta izvodeći nastavu, nije ni pravno moguće. Sve ostale interpretacije spadaju u domen pravne gimnastike koja nije održiva, ali ja uvažam pravo onih koji su sebe doveli u ovu situaciju da pokušaju da iscrpe sva pravna sredstva kako bi zaštitili sebe."

Mihajlo Mijanović tvrdi da je zakon na njegovoj strani:

„Ako mene poslodavac želi i hoće, ja mogu d aradim na Novom Zelandu, ako znam da predajem i radim na daljinu“, naglašava Mijanović.

Za mišljenje smo pitali i podgoričkog advokata Branislava Lutovca koji je, pored Zakona o radu, pogledao i odredbe statuta Univerziteta Crne Gore.

„Prema Zakonu o radu Crne Gore puno radno vrijeme iznosi 40 radnih časova u nedljeli i ne može da iznosi više od toga. Tako da zaposleni može da radi samo na jednom radnom mjestu i da ostvaruje tu normu. Prema Statutu Univerziteta Crne Gore lice sa akademskim znanjem zaključuje ugovor o radu koji obavezno sadrži odredbu da zaposleni ne može da radi u ime i za račun drugog pravnog ili fizičkog lica bez saglasnosti Senata. Ukoliko redovni profesor ima ovakav ugovor o radu, u koji je unijeta ovakva odredba, on svakako nema pravo da radi na drugoj univerzitetskoj jedinici, posebno u inostranstvu. To je moje mišljenje“, kaže Lutovac.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG