Dostupni linkovi

Prodata mreža Hypo banke: Na Balkan ušao američki bankarski kapital


Jedna od poslovnica u Crnoj Gori
Jedna od poslovnica u Crnoj Gori

Mreža poslovnica austrijske Hypo Alpe Adria banke u pet zemalja na Balkanu (u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji) prodata je američkom investitoru Advent International - odluka je donesena u srijedu na Skupštini dioničara u Klagenfurtu. U novoj vlasničkoj strukturi, sa manjinskim udjelom biće i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Mreža banaka iz Jugoistočne Evrope ima ukupan bilans do oko 8,4 milijardi EURA, 245 poslovnica i preko milion klijenata. Šta će novi vlasnik značiti za oporavak banke, ali i za građane koji su na bilo koji način vezani za nju?

Prodajom mreže banaka Hypo Alpe Adria u Jugoistočnoj Evropi ispunjen je nalog Evropske komisije iz 2013. godine i Vlade Austrije o prodaji i unutrašnjoj reorganizaciji Hypo banke.

Vođeni su intenzivni pregovori sa više potencijalnih kupaca, a prodaja je jedini način za oporavak banke, ističe direktor Hypo Alpe Adria bank D.D. Mostar Dragan Kovačević:

Dragan Kovačević
Dragan Kovačević

„To znači dolazak novog investitora i privatnog kapitala. I naravno, s obzirom na probleme koje smo imali u prošlosti, novi investitor je najbolja opcija i rješenje da se ti procesi završe i da se banka dokapitalizira, kvalitetno ojača i nastupa na tržištu u punoj funkciji“, pojašnjava Kovačević.

Nakon ekspanzije Hypo banke, između ostalog i na prostoru bivše Jugoslavije, uslijedili su gubici i brojne afere, podsjeća profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Fikret Hadžić:

„Najveći problem su bili loši plasmani, znači gubici. Oni su imali dosta liberalnu politiku odobravanja sredstava, imali isto prema velikim, krupnim projektima - i možda su u određenim situacijama bili povezani, vidjeli smo na primjeru Hrvatske, sa nekim političkim lobijima itd., tako da je sve to rezultiralo onim što se dogodilo. U svakom slučaju, gubici su bili ti koji su doveli banku u nezavidan položaj“, naglašava profesor Hadžić.

Prodajna cijena u tajnosti

Klijenti banke kao i zaposleni nemaju razloga za zabrinutost, tvrdi direktor Dragan Kovačević:

„Računi ostaju u banci, depoziti, krediti i sve ostalo što je normalan bankarski posao i servis - naravno sa novim vlasnikom, novim kapitalom i novim standardima u smislu poboljšanja pozicije na tržištu, u svakom slučaju mogu očekivati nove proizvode, novu finansijsku podršku pod povoljnijim uvjetima, što bi trebalo da bude dobro i za tržište i za klijente i za ukupnu ekonomiju, koja je važna za svaku zemlju. Investitor dolazi da dalje razvija posao na tržištu i očekujemo iza toga dalji rast, ni u kom slučaju u bilo kom pogledu slabljene pozicije na tržištu“, konstatuje Kovačević.

Kupovinom poslovnica Hypo banke prvi put u regiju i u BiH dolazi američko bankarstvo, kaže profesor Fikret Hadžić:

„Imamo jedno osvježenje u odnosu na postojeće banke koje su kod nas prisutne, prije svega iz Austrije, Italije, u regiji iz Francuske i nekih drugih zemalja. Ja mislim da je to dobro, s tim što će nam možda američka banka sutra donijeti jednu novinu u segmentu tzv. investicionog bankarstva, znači poslovanja na tržištu vrijednosnih papira. Za regiju će biti jako značajno da se otvori taj jedan aspekt investiranja preko tržišta vrijednosnih papira i preko tržišta kapitala. Dosad smo bili usmjereni samo na banke, a ja mogu prepoznati da ovo može biti vrlo značajno za nas i korisno da otvorimo još jedan kanal za finansiranje kompanija, preduzeća, novih investitora itd“. ocjenjuje profesor Hadžić.

Prodajna cijena se drži u tajnosti, iako je slovenački poslovni list “Finance” naveo da je američki investitor Advent International dao ponudu zajedno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj u iznosu od 100 miliona eura.

Austrijska banka Hypo grupe već je prodata investitoru - Indijcu koji živi u Londonu.

Mreža banaka iz Jugoistočne Evrope obuhvata vlasničke udjele u bankama koje posluju u pet zemalja, sa 245 poslovnica i preko milion klijenata, te oko 4.000 zaposlenih.

XS
SM
MD
LG