Dostupni linkovi

Proces za ubistvo Duška Jovanovića slika je crnogorskog pravosuđa


Duško Jovanović (1964-2004)
Duško Jovanović (1964-2004)

Iako je prošlo deset godina od ubistva urednika Dana Duška Jovanovića, još se ne nazire ni sudski epilog u procesu protiv podgoričkog karatiste Damira Mandića, jedine osobe koja se našla na optuženičkoj klupi uprkos tome što je i tužilaštvo tvrdilo da je u tom zločinu učestvovalo više osoba.

Apelacionom sudu je, kako u srijedu navode podgorički mediji, dostavljena odluka Ustavnog suda kojom se ukida osuđujuća presuda koja mu je ranije izrečena.

U toj odluci, između ostalog, konstatuje se i da je odbijanje predloga odbrane optuženog Damira Mandića, da se tokom suđenja sasluša predstavnik vještaka iz Visbadena, čiji su nalazi bili važan dio procesa, uskratilo Mandiću pravo na pravično suđenje.

Mandiću se već dva puta sudilo, nakon što je urednik Dana Duško Jovanović pokošen rafalom ispred svoje redkacije u maju 2004.

Prvom presduom sudije Radovana Mandića iz 2006, Mandić je oslobođen optužbe da je kao saizvršilac ubio Jovanovića. Tu presudu ukinuo je Apelacioni sud nakon čega je vijeće sudije Lazara Akovića 2009. Mandića osudilo na 30 godina. Nakon žalbe ta kazna je smanjena na 18 godina, a sada je i ona postala upitna.

Mandićev advokat Branko Anđelić kaže da je ovaj maratonski proces posljedica činjeničnih kontradiktoronosti i dokaznog neutemeljenja optužnice. Anđelić kaže da je "Ustavni sud stao na kraj nepravdi".

Damir Mandić, foto iz Arhive
Damir Mandić, foto iz Arhive

"Taj Ustavni sud stao je na put jednoj nezakonitoj presudi, koja je sublimirala nezapamćeno kršenje ljudskih prava. Osuđujuće presude koje su bile bez ikakvih dokaza donošene su na osnovu potpuno osiromapšene, da ne kažem što drugo, optužnice. Sigurno smo da će odbrani u nekom narednom psotupku biti omogućeno da ravnopravno utiče u postupku. Strah me da je do sada odbrana bila samo nijemi posmatrač te velike nepravde. Sigurni smo da u sudnici Višeg suda možemo ispraviti nepravdu jer je tu ona i započeta“, konstatuje advokat Anđelić.

Bivši ministar pravde, danas advokat, Dragan Šoć kaže da je sa interesovanjem pratio suđenje Damiru Mandiću, jer se radilo o procesu sa ozbiljnim političkim konotacijama, ali da nije upoznat sa svim detaljima.

"Tako da ne mogu da o tome cijenim. Ali ono što znam je da je to suđenje u okviru pravosuđa završeno, pravosnažnom odlukom. Naravno, mi možemo da smatramo daje ta odluka dobra ili loša, ali je to okončano. I sa tog aspekta ne bi trebalo da postjji problem. Problem je što smo mi u Ustav unijeli jedan sistemski problem koji otvara konfuziju i otvara pitanje temeljnih principa na kojima počiva sudovanje u svakoj zemlji a to je – pravna sigurnost“, ocjenjuje Šoć.

Šoć smatra da je odluka Ustavnog suda stvorila konfuziju kod stručne, a posebno kod laičke javnosti. Sada bi, smatra Šoć, trebalo vidjeti koji su dometi ove odluke.

"Ako je to sve vezano za suđenje u razumnom roku, onda može da se kaže: u redu je u pravu ste, to ne utiče na meritum odluke. Međutim ako je to nešto drugo, onda se postavlja pitanje šta bi sa načelom pravne sigurnosti, sa odredbama koje govore o Vrhovnom sudu kao sudu zadnje instance čija se presuda ne može pobijati. Onda, bogami, mislim da se Crnoj Gori dobro ne piše jer nema tog sudskog postupka koji se može smatrati okončanim“, navodi Šoć.

Nikola Marković, zamjenik glavnog i odgovornog urednika podgoričkog Dana, kaže da je proces za ubistvo Duška Jovanovića slika crnogorskog pravosudnog sistema.

"Sama činjenica da se poslije deset godina preispituje odluka za učešće u saizvršilaštvu za ubistvo Duška Jovanovića, i suđenje kreće ispočetka, najbolje govori u kakvom se teškom stanju nalazi naše pravosuđe. Na ovaj način opstruira se pravda, tako da ovom odlukom ne mogu biti zadovoljni ni članovi porodice Duška Jovanovića, ni njegove kolege, ni ukupna javnost. Kao predsjednik Komisije koja se bavi istragama napada na novinare, pa i ovim konkrentim slučajem, upozoravam sve domaće nadležne institucije, ne samo da se izrekne konačna presuda za ovaj teški zločin, nego da su prošli svi rokovi da se pravdi privedu i svi drugi učesnici u ubistvu Duška Jovanovića“, naglašava Marković.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG