Dostupni linkovi

Prnjavorska riblja čorba za Ginisa


Riblja čorba za Guinessa
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Riblja čorba za Guinessa

Prnjavor, bosanskohercegovački gradić i sjedište istoimene opštine udaljene 50 kilometara od od Banje Luke, od utorka se nalazi u Ginisovoj knjizi rekorda. Prnjavorčani su sa 3.804 kilograma napravljene riblje čorbe oborili dosadašnji Ginisov rekord u ovoj kategoriji, koji je držala američka savezna država Masačusec (Massachusetts) sa 3.020 kilograma.

Opština Prnjavor u bišoj Jugoslaviji zvala se “Mala Evropa” jer je imala najviše nacionalnih manjina - 18. Od utorka ova bh. opština biće poznata po pravljenju najveće riblje čorbe na svijetu i njeno ime će se nalaziti u Ginisovoj knjizi rekorda.

Ističući da se radi o istorijskom događaju, načelnik opštine Prnjavor Siniša Gatarić podsjetio je da su pripreme za ovaj događaj trajale skoro godinu dana i da je u realizaciji projekta bilo uključeno više od 300 ljudi:

„Samo da podsjetim da je ovaj rekord držao Masačusec u Americi, sa tri tone i 20 kilograma. Mi smo to prebacili onako svojski - tri tone i 804 kilograma je naša čorba, ispunivši sve kriterije koje nam je postavio Ginisov rekord i time smo omogućili da Prnjavor prvi put u nečemu bude prvak svijeta.“

Sve je bilo neizvjesno do samog proglašenja jer standardi Ginisa su izuzetno strogi.

Ispravnost postupka pravljenja, sada najveće riblje čorbe na svijetu pratio je Ginisov sudija Mark Mikenli, kojem nije bilo poznato da je iko iz Bosne i Hercegovine upisan u Ginisovu knjigu rekorda.

„Nisam potpuno siguran, ali mislim da je bilo ljudi koji su željeli ovaj rekord“, kazao je Mikenli.

Siniša Gatari kaže:

„Nije bilo dovoljno samo oboriti rekord u količini, već je i ukus čorbe takođe bio presudan, i ono što je najbitnije - bezbjednost hrane. Svi uzorci su uzimani redovno i svi sastojci, od ribe do povrća i vode, i sve je moralo biti apsolutno higijenski ispravno.“

Rekord u kuhanju riblje čorbe probali su oboriti i u Srbiji i u Makedoniji, pa iako su skuhali više nego Masačusets, rekord nije priznat od sudija Ginisa. Prema riječima direktora Turističke organizacije opštine Dragana Čolića, zahvaljujući tome u Prnjavor je i stigao veliki kotlić:

„Kazan je od jednog mog prijatelja iz Bačke Palanke koji je 2001. godine pokušao da obori Ginisov rekord, pa se u nekih desetak stvari prevario i nije mu to uspjelo, pa se onda malo razočarao. Ja sam ga zvao da dođe danas, da bude moj gopst, međutim, izgleda da ga ta neka sujeta ili razočarenje još drže, pa nije došao.“

Kazan u kome se kuhala riblja čorba težak je 735, a sa konstrukcijom 1.160 kilograma.

Prnjavorčani, kao i brojni gosti koji su došli na ovaj događaj, nisu krili zadovoljstvo što je rekord Ginisa u kuhanju riblje čorbe osvojen:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:18 0:00
Direktan link

A riblja čorba koja je postala svjetski rekorder bila je vrlo ukusna, u što su se svi mogli i uvjeriti. Sve je bilo popraćeno velikim vatrometom i narodnim veseljem, kojem se pridružio i orkestar Poljaka iz Ilomske.

Prnjavorčani se nadaju da će obaranje Ginisovog rekorda pomoći u promociji njihove privrede, kao i turističkih potencijala ove opštine.

XS
SM
MD
LG