Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 01:15 CET

  Bosna i Hercegovina

  Priznanje UNICEF-a novinaru RSE Ivanu Kataviću

  Ivan Katavić sa priznanjem od UNICEF-a
  Ivan Katavić sa priznanjem od UNICEF-a
  Predstavljeni su rezultati UNICEF-ove kampanje “Pravda za svako dijete”, čiji je fokus zaštita djece izložene riziku i djece u kontaktu sa pravosudnim sistemom u Bosni i Hercegovinici.

  Ovom prilikom ambasadorom kampanje imanovan je bh. kantautor Dino Merlin, a prijatelji kampanje postale su brojne bh. ličnosti iz svih oblasti javnog i društvenog života. Dodijeljenja su i priznanja za najbolja novinarska ostvarenja iz oblasti dječije zaštite, prevencija nasilja i maloljetničke pravde.

  Specijalno priznanje za doprinos kampanji dodijeljeno je novinaru Radija Slobodna Evropa Ivanu Kataviću.  

  “Nagrada mi, naravno, mnogo znači. Ja sam radio priču čije je naslov ’Kako suzbiti maloljetničku delikvenciju’. U tom tekstu analizirao sam novi propis u Federaciji BiH koji na jedan drugačiji način tretira obast maloljetničke delikvencije. Taj novi propis daje novu šansu osobi koja učini kazneno djelo, šansu da se ta osoba resocijalizira i da se prepozna u ranoj fazi“, rekao je Katavić.
  Dodjela UNICEF-ovih priznanja, 10. decembar 2012.Dodjela UNICEF-ovih priznanja, 10. decembar 2012.
  x
  Dodjela UNICEF-ovih priznanja, 10. decembar 2012.
  Dodjela UNICEF-ovih priznanja, 10. decembar 2012.

  Tema konkursa za novinarske nagrade bila je prevencija nasilja i prestupništva, zaštita djece od zlostavljanja i dijete u krivičnom fokusu. Elemedin Muratbegović, predsjednik žirija, rekao je da je konkurencija bila izuzetno jaka.

  “Prilikom izbora najboljeg novinarskog rada vodili smo računa o parametrima kao što su izbor teme, način prezentiranja činjenica, procjena pozitivnog efekta na publiku i poštivanje UNICEF-ovih principa etičkog izvještavanja”, kazao je Muratbegović.

  Na ovom konkursu dodijeljene su sljedeće nagrade: za najbolji rad objavljen na internetu: Elvir Huremović, B.portal. Za najbolji rad objavljen na radiju: Igor Krstanović, Studio 88. Za najbolji rad objavljen na televiziji: Darmin Hadžić, TV Unsko-sanskog kantona. Za najbolji rad objavljen u štampanim medijima: Dragan Pavlović, Oslobođenje.

  Priznanja za istaknuti novinarski doprinos dobili su: Ivan Katavić, Radio Slobodna Evropa; Eldin Hadžović, BIRN; Đorđe Vujatović, RTRS, multimedija; Sanel Kajan, Al Jazeera i Slađana Gajić, Ekspres.

  Aida Đugum

  Nakon iskustava u printanim i elektronskim medijima, uključujući BH Radio 1, u maju 2007. pridružila se ekipi RSE, gdje obavlja poslove novinara-reportera za radijski program i emisiju TV Liberty.

  Ovaj forum je zaključen
  Komentari
       
  Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.