Dostupni linkovi

Tači pozvao Tadića da se pokloni kosovskim žrtvama


Hashim Thaqi
Hashim Thaqi
Premijer Kosova Hashim Thaqi u ponedeljak je tokom jednog od obraćanja novinarima, nakon sednice skupštine Kosova, izjavio da se Priština ne protivi razgovorima o tehničkim pitanjima sa Srbijom, ali da bi pre toga predsednik Srbije Boris Tadić trebalo da se pokloni kosovskim žrtvama.

”Pre razgovora, predsednik Tadić bi trebalo, onako kako se poklonio žrtvama u Srebrenici, da se pokloni i pred žrtvama i ubistvima koje je počinila srpska država na Kosovu, da se izvini narodu Kosova, institucijama Kosova i demokratskom svetu”,
kazao je Thaqi.

Krenar Gashi, analitičar u Kosovskom institutu za istraživanje i razvoj politike, smatra da je prihvatanje prošlosti prvi korak pomirenja između bilo kojih subjekata, a naročito između dva društva.

”Premijer Kosova je sa punim pravom podsetio predsednika Srbije da njegova država mora da prihvati počinjene zločine na Kosovu i da zbog toga zatraži izvinjenje. Ne smatram da treba da postoje odgovarajuće okolnosti da se tako nešto desi,”
rekao je Gashi.

On je dodao da je i bivši premijer Srbije, Zoran Đinđić, pokazao spremnost da se javno izvini za počinjene zločine na Kosovu, tako da bi i predsednik Tadić to trebalo da uradi bez obzira u kakvim su odnosima Srbija i Kosovo.

Thaqijevu izjavu porodice nestalih su ocenile kao veoma dobru, izjavila je za RSE Nesrete Kumnova, predsednica organizacije "Majke plaču".

”Izjava premijera Kosova je jako dobro prihvaćena od strane porodica nestalih, ali premijer pod hitno treba da zatraži od Tadića povratak svih tela koja se već 11 godina nalaze u Srbiji, kao i da svi počionioci zločina budu izvedeni pred lice pravde i da im se sudi na Kosovu, tu gde su i počinili zločin nad nedužnim narodom”,
kazala je Kumnova čiji se sin jedinac vodi kao nestao još od rata na Kosovu.

*****
Mogao bi vas interesovati i ovaj tekst:
Beograd Tačijev poziv vidi kao provokaciju
XS
SM
MD
LG