Dostupni linkovi

Priština: Napredak u uspostavljanju međudržavnih odnosa sa Srbijom


Hashim Thaqi
Hashim Thaqi
Vlada Kosova ocenila je da su u dijalogu sa Srbijom postignuta značajan napredak u uspostavljanju normalnih međudržavnih odnosa između Kosova i Srbije, izjavio je u četvrtak kosovski premijer Hashim Thaci.

On je na zasedanju Skupštine Kosova informisao poslanike o poslednjem sastanku sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem u Briselu.

"Srpska strana je preuzela za obavezu da ugasi ilegalne strukture sigurnosti na Kosovu. Postigli smo sporazum u oblasti carine, na osnovu kojeg se uspostavlja red i zakon na osnovu Ustava Kosova, naših zakona i jedinstvenog carinskog sistema Kosova. Na prelazima 1 i 31, carina, akciza i poraz će se na osnovu zakona Kosova slivati najpre u državni trezor. U međuvremenu, predstavnik EU u Prištini otvoriće račun u jednoj od komercionalnih banaka u Prištini preko kojeg će se privremeno upravljati sredstvima sa prelaza 1 i 31. Fondom će upravljati tročlani bord, jedan predstavnik Vlade Kosova, jedan iz srpske zajednice i jedan iz EU“, saopštio je Thaci i dodaao da tehničke grupe sada rade na implementaciji ovog sporazuma.

On je dodao da ovaj sporazum predstviđa funkcionalizaciju carinske administracije na severu kao i prikupljanje carine, uključujući akcizu i porez. Thaci je naglasio da će se prikupljena sredstva slivati u budžet Kosova.

„Ovaj sporazum omogućava potpunu zabranu krijumčarenja robe preko prelaza na severu. Pruža stabilizaciju tržišta, očuvanje konkurencije i institucionalnu zaštitu slobodnoj trgovini. Drugim rečima, ovaj sporazum omogućava normalizaciju trgovinskih odnosa između dve države a na osnovu kriterijuma EU“, istakao je Thaci.

S druge strane, opozicioni Demokratski savez Kosova postavio je pitanje zašto se već radi na implementaciji sporazuma, a bez njegove ratifikacije u Skupštini, kao što nalaže usvojena Rezolucija o dijalogu sa Srbijom.

„DSK se jasno izjaznila da će kao partija prihvatiti razvojni fond za sever samo ukoliko se ne ugrozi jedinstveni karakter carine Kosova. Dok ste pre par dana rekli da se sporazum još uvek nije finalizirao, sada kažete da se radi na implementaciji. Važno je da Skupština Kosova na papiru vidi taj sporazum“, istakla je Vjosa Osmani, poslanik DSK-a.

Alijansa za budućnost Kosova, takođe deo opozicije, zatražila je da se političke partije informišu pre održavanja sastanaka u Briselu a ne posle njih , kako bi i opozicija mogla da utiče na agendu.

„Nastavićemo da pratimo ovaj dijalog i da sve ono što se dogovori bude u interesu naše zemlje“, poručio je Adrijan Gjini iz Alijanse za budućnost.

Glauk Konjufca iz redova opozicionog pokreta Samoopredeljnje ponovio je protivljenje ovog pokreta prema celom procesu dijaloga sa Srbijom i dodao da je dijalog ide samo u korist Srbije i njene integracije u EU.

„Potreban je paket jasnih uslova i sankcija kako bi došlo do promene ove trenutne Srbije. Jer, ovom politikom ustupaka prema Srbiji, dok ona drži sever i svoje strukture tamo, ona istovremeno nastavlja sa etničkim čišćenjem Preševske doline, a sve to postiže bez ikakvih izazova na njenom putu ka EU“, kazao je on.

Premijeri Kosova i Srbije su u noći između 17. i 18. januara u Briselu postigli privremeni dogovor o naplati carina, akciza i PDV-a, na dva prelaza na severu zemlje. Sledeći, peti sastanak dva premjera, očekuje se u drugoj polovini februara.
XS
SM
MD
LG