Dostupni linkovi

Prijedor među top 10 evropskih gradova po privlačenju ulaganja


Prijedor
Prijedor

Grad Prijedor je prema međunarodnim ocjenama specijalizovanog časopisa za direktna strana ulaganja FDI Magazine (The Financial Times Group), svrstan u top 10 destinacija u kategoriji najboljih evropskih investicijskih lokacija prema troškovnoj efikasnosti i strategiji privlačenja investitora.

U Gradskoj razvojnoj agenciji Prijedora ističu da je to rezultat posebnog odnosa kojeg grade posljednjih godina prema investitorima, ali da na taj način žele pozvati i druge lokalne zajednice da izlaze na evropsko investiciono tržište.

Grad Prijedor je u kategoriji FDI mikro Evropskih gradova budućnosti 2016/17, osvojio 5. mjesto po visini troškova, odnosno 4. mjesto po strategiji privlačenja investicija, što je za svaku pohvalu s obzirom da je taj rezultat postignut u konkurenciji od 294 grada i 149 evropskih regiona.

Za donošenje odluke o proglašenju najboljih evropskih gradova i regija stručni ocjenjivački tim uzeo je u obzir kriterije kao što su ekonomski potencijal, isplativost ulaganja, ljudski potencijali, kvaliteta života, prijateljsko poslovno okruženje, kao i postojanje strategije za privlačenje investicija. Pozicioniranje na prestižnoj top listi evropskih gradova i regija budućnosti predstavlja direktnu preporuku potencijalnim investitorima koje su to lokacije u koje treba ulagati.

Prijedor je ponosan na jedno takvo priznanje, kaže koordinator Info centra za investitore Agencije za ekonomski razvoj te opštine „PREDA-PD“ Bojan Jojić.

„Svi ti napori koje je grad Prijedor uložio u posljednjih nekoliko godina bili su na pravom putu. To nam je svojevrstan vjetar u leđa za dalje aktivnosti po tom pitanju. U marketinškom smislu to zaista znači mnogo. To možda danas zvuči malo neobično u ovom okruženju i trenutnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini. Svakako je jedna afirmativna priča i mi ćemo je svakako na taj način iskoristiti – za buduće pregovore, u nekim budućim marketinškim kampanjama, prema investitorima, i domaćim i stranim. To nam apsolutno samo može pomoći kod kredibiliteta, kod predstavljanja grada Prijedora i njegovih potenicijala investitorima", kaže Jojić.

Šta je to zapravo što Prijedor izdvaja u odnosu na druge gradove regiona? Već nekoliko godina primjenjuje se takozvani proaktivni pristup u privlačenju investitora. Jojić kaže da današnja vremena iziskuju mnogo više od samog čekanja investitora da dođe i pokuca na vrata. Zapravo, lokalne zajednice su te koje moraju kucati na vrata investitorima i nuditi im pogodnosti i prednosti ukoliko se odluče na investiranje.

No, kaže Jojić, politička atmosfera ne olakšava posao.

„Iskreno da kažem, prethodne godine su nam zbog svih ovih dešavanja na prostoru Bosne i Hercegovine i regiona bile jako otežane za posao. U svakom slučaju, naš nastup, ono što je do nas, do gradske uprave, do Agencije, odnosno naše ponude, što mi možemo da ponudimo, mi odradimo najbolje što možemo. Mi investitorima ponudimo servis i podršku, prije, u toku i nakon procesa investiranja, i s te strane mi smo uvijek visoko ocijenjeni od strane investitora. Oni su na neki način i iznenađeni kada neko iz Bosne i Hercegovine dođe i na taj način predstavi svoju ponudu i svoje mogućnosti", kaže Jojić.

Nova politika prema investitorima dala je ipak i dobrih rezultata. Međutim, pregovori sa nekim većim investitorima su na stand bay-u zbog migrantske krize i neriješenih bezbjednosnih pitanja u regionu koja definitivno utiču na odluke o ulaganjima.

„Imamo jedanaest investitora sa većinskim stranim kapitalom u posljednjih par godina, govorim o investitorima u proizvodnju odnosno prerađivačku industriju, nešto što je generator zapošljavanja, što je nama bitno. Te investitore mi na neki način pratimo i podržavamo kroz razne programe podrške na nivou Grada. To su investicije od sto do stopedeset miliona maraka, a trenutno ti investitori zapošljavaju preko 2.000 radnika", priča Jojić.

Ove godine, iz Bosne i Hercegovine na listi se našlo još samo Sarajevo, koje je zauzelo 6. mjesto na top 10 listi srednjih gradova u kategoriji troškovne efikasnosti.

XS
SM
MD
LG