Dostupni linkovi

Prevoz izbeglica iz Preševa pod velom tajne


Autobusi u Preševu, ilustrativna fotografija
Autobusi u Preševu, ilustrativna fotografija

Proteklih dana smanjen je broj izbeglica koje iz Makedonije pristižu u Preševo, zbog čega se na ulazu u taj grad formirala kolona od nekoliko stotina autobusa koji čekaju nove putnike za prevoz prema Šidu.

Sudeći prema broju vozila firmi iz skoro svih krajeva Srbije, izgleda da prevoz izbeglica predstavlja dobar biznis za domaće autoprevoznike.

U Prihvatnom centru u Preševu u sredu ujutro je bilo manje izbeglica nego autobusa koji su na lokalnom putu čekali nove putnike za prevoz prema Šidu. Nervozu zbog manjka putnika dodatno je povećala odluka Opštinskog veća Preševa da uvede taksu za autobuse koja se kreće od 12 do 18 hiljada dinara dnevno u zavisnosti od veličine autobusa.

U lokalnoj vlasti tvrde da su autobusi koji prevoze izbeglice, na lokalnim putevima napravili štetu od milion evra, zbog čega su se odlučili da uvedu taksu od koje će bar delimično sanirati oštećenja.

Pokušali smo od prevoznika da saznamo da li će zbog novih taksi poskupeti karte za izbeglice, koje su do sada koštale od 20 do 25 evra, ali niko od vozača nije bio raspoložen da govori o tome pravdajući se da nemaju ovlašćenja za to.

Ništa govorljiviji nisu bili ni u „Jedinstvu“ iz Vranja gde nisu želeli ni da nam kažu kolika je zvanična cena karte Preševo - Šid.

Od Srđana Drče iz kompanije „Fudeks“ iz Beograda smo obavešteni da je ta firma „prevoz migranata na relaciji Preševo - Šid izvršila samo u jednom navratu i to sticajem okolnosti“.

„Autobusi su uzeti u najam, tako da za troškove koje navodite, zaista nismo upoznati jer ih pri navedenom prevozu ’Fudeks’ nije snosio. Što se tiče Vašeg poslednjeg pitanja, ’Fudeks’ ne planira da obavi više ni jedan polazak na navedenoj relaciji“, naveo je Drča u pismenom saopštenju.

U kragujevačkom „Kragujekspresu“ su nam samo kratko rekli da su oni pre dva meseca odustali od prevoza izbeglica.

Najveći autoprevoznik u južnom delu Srbije, „Niš ekspres“ uključio se u prevoz izbeglica tek pre nekoliko dana, sa nekoliko autobusa, jer je prema navodima Dragane Miljković, pomoćnice generalnog direktora, za odnose sa javnošću, njima bio onemogućen prevoz izbeglica.

„Bez obzira na činjenicu da smo najdominantniji prevoznik na jugu Srbije sa 65 godina iskustva, da imamo blizu 400 vozila u voznom parku, da garantujemo sigurnost i bezbednost našim putnicima, uleteli su razni privatni prevoznici i dole je, pravo da vam kažem uspostavljen vrlo organizovan sistem. Na žalost situacija je tamo vrlo složena“, kaže Miljkovićeva.

Naša sagovornica kaže da je “Niš ekspres“ koji ima direktnu liniju Bujanovac - Beograd prevozio sve putnike po istoj ceni, a da je izbeglicama već na početku izbegličke krize omogućio niz pogodnosti. Uprkos tome, isključen je iz prevoza izbeglica, a o razlozima ne želi da nagađa.

„Mi smo sve naše putnike, bez obzira iz koje zemlje dolaze, prevozili po ceni karte od 2.000 dinara na relaciji Bujanovac - Beograd. Za izbeglice smo, kada je krenuo taj talas, opremili i dve tuš kabine, za muškarce i za žene, obezbedili prostorije za presvlačenje i sklanjanje majki sa decom i omogućili im besplatan vaj-faj. Onda su nam totalno stopirali i ceo prevoz iz Preševa su preuzeli nekakvi privatnici sa po dva-tri autobusa“, kaže Miljkovićeva.

XS
SM
MD
LG