Dostupni linkovi

Presretnuti razgovori iz Srebrenice: Ni jednog živog ne smijete ostaviti


Milenko Jevđević
Milenko Jevđević

Na haškom suđenju (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću višednevni iskaz je dovršio Milenko Jevđević, načelnik veze u Drinskom korpusu VRS-a, jedne od jedinica uključenih u zauzimanje Srebrenice 1995. godine i prema optužnici – genocidu nad ondašnjim bošnjačkim stanovništvom, ubojstvom oko 8.000 dječaka i muškaraca te progonom preostalih.

U završnici unakrsnog ispitivanja haška optužba je osporavala vjerodostojnost Jevđevića kao svjedoka obrane, predočivši presretnuti razgovor oficira VRS-a u kojem je sudjelovao – o broju i vrste prikupljene „stoke“ s područja Žepe i Srebrenice – od 02. kolovoza 1995. godine, nekoliko dana nakon zauzimanja spomenutih UN-ovih „zaštićenih zona“ i pokolja koji je uslijedio.

„Ja se nisam bavio prikupljanjem stoke, već realizacijom veza“, poricao je Jevđević, tvrdeći da osoba koja je sudjelovala u predočenom razgovoru – nije on.

U razgovoru je oficir Zvorničke brigade VRS-a Dragan Obrenović upitao zapovjednika Drinskog korpusa Radislava Krstića – može li dobiti svjedoka Jevđevića i dobio potvrdni odgovor. Obrenović, inače osuđen na 17 godina zatvora zbog progona Srebreničana, potom je upitao – gdje treba odvesti još jedan kamion sa stokom.

„Mi tvrdimo da ste to Vi na tom razgovoru“, suočila je svjedoka tužiteljica Abeer Hasan pustivši razgovor između Krstića – osuđenog zbog srebreničkog genocida na 35 godina zatvora, svjedoka Jevđevića i Obrenovića.

„Jel' vi radite dolje?“, upitao je Krstić.

„Sve ide po planu“, obavijestio je Krstića sugovornik Obrenović.

„Ni jednog živog ne smijete ostaviti“, poručio je potom general Krstić.

Poricanje sudjelovanja u presretnutom razgovoru

Svjedok Jevđević je ustvrdio da je snimka presretnutog razgovora od strane Armije BiH loše kvalitete i da ne može potvrditi njegovu autentičnost, poričući pri tom da je on u njemu sudjelovao.

„Ja sam čuo ovaj razgovor prvi put na suđenju Krstiću, ali mislim da je bio kvalitetniji. I da bi svi, koji me slušaju nekoliko dana, potvrdili – da ovo nije moj govor“, branio se svjedok ustvrdivši da ne može nikoga prepoznati u razgovoru „zbog velike modulacije“, odnosno izobličavanja glasa.

„Pretpostavljam da su to njih dva (Krstić i Obrenović), ali ogromna je modulacija“, odgovorio je pak na dodatno pitanje suca Christoffa Fluggea kojeg je zanimalo i svjedokovo tumačenje riječi "stoka", upotrebljenoj u presretnutom razgovoru.

„Znači ne možete isključiti da se riječ 'stoka' koristi za nešto drugo? Možda je to bio šifrirani naziv?“, upitao je sudac Flugge.

Jevđević je ustvrdio – da ga na ništa drugo nije asocirala ta riječ – osim na „stoku i njezino prikupljanje kao ratnog plijena“, odgovorivši pak pri tom da ne zna – je li se Glavni štab VRS-a uopće bavio prikupljanjem stoke i ratnog plijena.

„Možda se tu radilo o životinjama, a možda je i bilo nekih priopćenja gdje se stoka odnosila na narod, kao pogrdan izraz“, dodao je u objašnjenju sucu Jevđević.

Riba za ručak s Kačavendom kao dokaz

Budući da je Jevđević osporavao da je prolazio kroz Srebrenicu i Potočare 12. srpnja 1995.godine – kada je počelo izdvajanje bošnjačkih dječaka i muškaraca, nego dan prije 11. srpnja – tužiteljica je pustila i snimke koje se odnose na slavski ručak kod Zvonka Bajagića, zvanog "Duga puška", u njegovoj kući u Vlasenici na Petrovdan gdje je okupljenima, uz ostalo, servirao i ribu.

Kačavenda, detalj sa snimka koji je prezentovan kao dokaz na suđenju
Kačavenda, detalj sa snimka koji je prezentovan kao dokaz na suđenju

Jevđević je naime ustvrdio da se riba ne bi mogla jesti 12. srpnja – jer bi to bilo suprotno vjerskoj praksi (i postu), nego samo 11. srpnja – pa je tužiteljstvo izračunalo kako je dan ručka 12. srpnja 1995. godine bio upravo srijeda, kojem je, između ostalih, nazočio i kontroverzni episkop Vasilije Kačavenda.

„Ja sam zato pretpostavio da s obzirom što je Kačavenda bio u kući na ručku - da je mogao jesti ribu nakon 11., jedino ako su to bili srijeda ili petak. I jako mi je drago što se potvrdilo da je to bila srijeda“, odgovorio je potom svjedok.

„Jeste li svjesni – da sad mijenjate svoj iskaz – ranije ste rekli da je nezamislivo da je netko 12-og jeo ribu, i to je bila osnova Vašeg zaključka – da je to morao biti 11-ti A sad nam objašnjavate da Vam je drago – da je 12-ti srijeda - jer bi vjernici tog dana mogli jesti ribu“, konstatirao je predsjedavajući sudac Alphons Orie.

„Nisam svjestan“, odgovorio je na kraju dodatnog ispitivanja svjedok Jevđević.

Suđenje za dvostruki genocid, progone, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce nastaviti će se u srijedu novim iskazom svjedoka obrane.

VIDEO LINK: Dio unakrsnog ispitivanja Jevđevića o presretnutim razgovorima

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG