Petak, 06. maj/svibanj 2016, 11:17 CET

  Svijet

  Preminuo čuveni brazilski arhitekta Oskar Nimajer

  Fotogalerija: Građevine Oscara Niemeyera
  RSE
  U Brazilu je u 104. godini preminuo svetski poznati arhitekta Oskar Nimajer koji je projektovao neke od najpoznatijih građevina 20. veka.

  Međunarodnu slavu je stekao kao arhitekta glavnih vladinih zgrada u futurističkoj brazilskoj prestonici Braziliji, a bio je i jedan od autora zgrade Ujedinjenih nacija u Njujorku.

  "Brazil je danas izgubio jednog od svojih genija", rekla je brazilska predsednica Dilma Rusef.

  Gradonačelnik Rio de Žaneira Eduardo Paes proglasio je trodnevnu žalost u ovom gradu.

  Nimajer je bio pionir u upotrebi prenapregnutog betona i poznat po svojim visokim, krivudavim oblicima, za koje je inspiraciju, prema sopstvenim rečima, crpeo iz "oblina brazilskih žena".

  Oskar Nimajer u julu 2003.Oskar Nimajer u julu 2003.
  x
  Oskar Nimajer u julu 2003.
  Oskar Nimajer u julu 2003.
  "Ne privlače me pravi uglovi ili prave linije, čvrste i nefleksibilne, stvorene čovečijom rukom. Privlače me senzualne krivudave linije. Linije koje vidim u planinskim vencima svoje zemlje, vijugavim rekama, talasima okeana i na telima prelepih žena. Krivudave linije od kojih je satkan univerzum, Ajnštajnov univerzum", naveo je Nimajer u svojim memoarima "Krivine vremena".

  Nimajer je bogatu karijeru tokom koje je bio autor više od 600 dela širom sveta započeo u svojoj 30. godini, a radio je na više desetina projekata u nekoliko zemalja sve do nekoliko meseci pre smrti.

  1988. godine dodeljena mu je prestižna Prickerova nagrada koja se smatra Nobelovom nagradom za arhitekte.

  U svom rodnom mestu Rio de Žaneiru projektovao je niz građevina, uključujući i muzej moderne umetnosti ili stadion Sambadrom, ali su njegovo najznačajnije nasleđe vladine zgrade koje je projektovao za prestonicu Braziliju izgrađenu usred džungle na prelomu '50 i '60 godina.
  Ovaj forum je zaključen
  Komentari
       
  Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.