Petak, 29. maj/svibanj 2015, 10:14 CET

Svijet

Preminuo čuveni brazilski arhitekta Oskar Nimajer

Fotogalerija: Građevine Oscara Niemeyera
RSE
U Brazilu je u 104. godini preminuo svetski poznati arhitekta Oskar Nimajer koji je projektovao neke od najpoznatijih građevina 20. veka.

Međunarodnu slavu je stekao kao arhitekta glavnih vladinih zgrada u futurističkoj brazilskoj prestonici Braziliji, a bio je i jedan od autora zgrade Ujedinjenih nacija u Njujorku.

"Brazil je danas izgubio jednog od svojih genija", rekla je brazilska predsednica Dilma Rusef.

Gradonačelnik Rio de Žaneira Eduardo Paes proglasio je trodnevnu žalost u ovom gradu.

Nimajer je bio pionir u upotrebi prenapregnutog betona i poznat po svojim visokim, krivudavim oblicima, za koje je inspiraciju, prema sopstvenim rečima, crpeo iz "oblina brazilskih žena".

Oskar Nimajer u julu 2003.Oskar Nimajer u julu 2003.
x
Oskar Nimajer u julu 2003.
Oskar Nimajer u julu 2003.
"Ne privlače me pravi uglovi ili prave linije, čvrste i nefleksibilne, stvorene čovečijom rukom. Privlače me senzualne krivudave linije. Linije koje vidim u planinskim vencima svoje zemlje, vijugavim rekama, talasima okeana i na telima prelepih žena. Krivudave linije od kojih je satkan univerzum, Ajnštajnov univerzum", naveo je Nimajer u svojim memoarima "Krivine vremena".

Nimajer je bogatu karijeru tokom koje je bio autor više od 600 dela širom sveta započeo u svojoj 30. godini, a radio je na više desetina projekata u nekoliko zemalja sve do nekoliko meseci pre smrti.

1988. godine dodeljena mu je prestižna Prickerova nagrada koja se smatra Nobelovom nagradom za arhitekte.

U svom rodnom mestu Rio de Žaneiru projektovao je niz građevina, uključujući i muzej moderne umetnosti ili stadion Sambadrom, ali su njegovo najznačajnije nasleđe vladine zgrade koje je projektovao za prestonicu Braziliju izgrađenu usred džungle na prelomu '50 i '60 godina.
Ovaj forum je zaključen
Komentari
     
Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.

Konkurs (do 31. maja)

Za mlade novinare sa Balkana

Stipendija "Jiri Dienstbier" za 2015-16

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Novi Sadi
|| 0:00:00
...  
🔇
X
23.05.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy (NED) emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta i posljednja epizoda četvrtog ciklusa Serijala koja govori o mladima iz Novog Sada. Srednjoškolci ovog grada Srbije razgovaraju o toleranciji, odnosu prema drugom i drugačijem, porodici i školi. Voditelj i moderator je Marchelo, poznati beogradski muzičar i pisac. Producent je Mebius film iz Sarajeva.