Dostupni linkovi

Preminula Usnija Redžepova: Glas koji je dizao na noge


Usnija Redžepova
Usnija Redžepova

Napustila nas je Usnija Redžepova. Preminula je u četvrtak, 1. oktobra, u 69. godini posle duge bolesti. Pamtiće se, kako mediji i navode u vesti o njenoj smrti, kao kraljica “južnog melosa”, izvornog etno zvuka Makedonije i juga Srbije, obojenog strašću koju sputanost pretvara u sevdah, ali i kao vrsna izvođačica romske muzike. Ali, što je i bitnije, i kao pevačicu, jednu od retkih, zahvaljujući kojoj će ostati očuvano ono lepo u izvornom zvuku, u eri njegovog poništavanja u nekontrolisanoj komercijalizaciji.

O Usniji ovde govori Milutin Najdanović, pevač niškog ansabla “Groš”:

“Slobodno se može reći da je Usnija Redžepova imala temperament skoro pa identičan temeramentu njenih pesama. Živela je upravo takvim životom kakve su i njene pesme. Ima je tu snagu i moć, pod znacima navoda, na daljinu, da prenese tu energiju na ljude kojima je pevala, da zaista prenese to dobro raspoloženje i da podiže na noge, kako se to jednostavno kaže”, rekao nam je Najdanović.

Redžepova će biti sahranjena u rodnom Skoplju.

Usnija Redžepova: Živote moje (1989.)

  • Slika 16x9

    Predrag Blagojević

    U novinarstvu od 1998. godine, specijalizovan za izveštavanje o korupciji i politici. Glavni i odgovorni urednik "Južnih vesti" od avgusta 2009. godine. Dobitnik Nagrade za istraživačko novinarstvo NUNS (2010) i nagrade za profesionalnu etiku i hrabrost "Dušan Bogavac" (2013). Član Izvršnog odbora NUNS i predsednik Asocijacije onlajn medija. Rođen februara 1981. godine u Nišu.

XS
SM
MD
LG