Dostupni linkovi

Vučić i Rama: Razlike oko Kosova, zajednički cilj EU


Tirana: Vučić u istorijskoj poseti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00

Tirana: Vučić u istorijskoj poseti

Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Srbije, u sredu je stigao u posetu Albaniji. To je prvi zvanični dolazak nekog srpskog premijera u Tiranu a, kako javljaju albanski mediji, bezbednosne mere tokom Vučićevog dvodnevnog boravka u albanskoj prestonici podignute su na najviši nivo.

Premijeri Srbije i Albanije, Aleksandar Vučić i Edi Rama zatim su održali razgovor u četiri oka, a domaćin je rekao da su dve zemlje ključne za mir u regionu.

"To što imamo različite stavove oko nekih stvari ne znači da nismo svesni činjenice da dve zemlje igraju značajnu ulogu u očuvanja mira", rekao je Rama.

"Velika Albanija je ideja koju su promovisali i koju gaje oni koji ne žele dobro Albancima. Naša nacija ne teži za proširenjem na tuđi račun, već za suživotom i samoopredeljenjem. Imamo jedan projekat, a to je projekat našeg ujedinjenja na putu EU. Želimo Balkan bez granica, među nama, među vama i među ostalim narodima. Ali mir u regionu je toliko krhak da može biti pod rizikom zbog jedne fudbalske lopte. Prevazišli smo to što se desilo, i na ovu posetu gledamo kao na znak izražavanja volje za zajedničkim mirom", naveo je albanski premijer.

Rama je takođe kazao da se Albanci na jugu Srbije trebaju tretirati isto kao i Srbi na severu Kosova.

"Albanci na jugu Srbije traže i zaslužuju da imaju dostojanstven tretman kao što to imaju Srbi na severu Kosova. Verujem da je ovo u duhu naših zajedničkih napora da primerima realizujemo oživljavanje vizije koja nas je ovako važno približila", dodao je Rama.

Vučić je izjavio da je ponosan što je prvi srpski premijer koji je došao u zvaničnu posetu Tirani, da ima mnogo oblasti u kojima dve zemlje treba da sarađuju, ali i da nisu saglasne po pitanju Kosova.

"Nismo razgovarali samo o diplomatiji, govorili smo o razvoju turizma i kako da motivišemo građane Srbije da dođu u Tiranu i obrnuto. Na dobrom smo putu, moramo da radimo na tome. Činjenica je da se ne slažemo oko Kosova i Metohije. Srbija ga tretira i nastaviće da ga tretira kao svoj sastavni deo, dok Albanija tretira Kosovo kao nezavisnu državu", rekao je Vučić.

"Ipak, smatram da to nepodudaranje ne znači da razlike ne možemo da ublažimo dijalogom i na miran način", naglasio je premijer Srbije.

Dodao je da Srbija i Albanija treba zajedno da rade na infrastrukturnim projektima koji bi trebalo da spoje dva naroda i dve zemlje.

"Pred nama je desetine i stotine kilometara koje treba zajedno da izgradimo", rekao je srpski premijer, ističući značaj izgradnje autoputa koji će povezivati Beograd i Tiranu.

Visoke mere obezbeđenja

Vučić se nakon Rame sastao sa predsednikom Albanije Bujarom Nišanijem, a dvojica zvaničnika su konstatovali da ove dve zemlje treba da budu stub stabilnosti da bi obezbedile trajan mir i ekonomski prosperitet u regionu.

Nišani je naglasio da Srbija i Albanija imaju "tešku" prošlost, ali da nisu jedine dve zemlje u Evropi sa teretom prošlosti, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Vučić je razgovarao i sa predsednikom Parlamenta Albanije Iljirom Metom. Oni su konstatovali da su Srbi i Albanci najveći narodi na Balkanu i da stoga moraju da unapređuju odnose.

Meta je istakao važnost saradnje dva parlamenta i najavio skori dolazak albanske parlamentarne delegacije u Beograd.

"Najvažniji izazov za naše dve zemlje je ekonomija. Moramo naći način da unapredimo naše ekonomske odnose, kao i ukupnu ekonomsku situaciju u obe zemlje", naglasio je Meta.

Tokom sastanka istaknuta je važnost uspostavljanja direktne avio-linije na relaciji Beograd - Tirana, koja će pomoći jačanju ekonomskih veza dve zemlje, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Vučiću je inače po dolasku u Tiranu ispred palate u kojoj se održavaju zvanični razgovori priređen svečani doček, uz intoniranje himni dve države i smotru garde, a dočekao ga je Rama.

Vozilo u kome su bili Vučić i njegova pratnja sprovedeno je od aerodroma kroz grad uz visoke mere obezbeđenja i pratnju vojnog helikoptera.

Albanske agencije izveštavaju da se o bezbednosti premijera Vučića brine 1.500 pripadnika policije, od saobraćajne do elitnih jedinica policije i obaveštajnih službi. U sredu i četvrtak, kada će Vučić boraviti u Albaniji, o njegovoj bezbednosti će brinuti i helikopteri vojske i policije Albanije.

Albanski i svetski mediji pišu da je cilj ove posete da se unaprede krhki odnosi između dve balkanske nacije i podsećaju da Aleksandar Vučić stiže u Albaniju šest meseci nakon što je Edi Rama boravio u Beogradu, što je bila prva poseta albanskog premijera Srbiji posle 68 godina.

“Očekuje se da u fokusu posete budu bilateralni odnosi, odnosno produbljivanje saradnje Tirane i Beograda. Albanija i Srbija žele da budu članice Evropske unije, tako da će značajan deo biti posvećen i ovoj temi, i u tom kontekstu očekuju se razgovori o unapređenju saradnje dve zemlje. Da podsetimo, ova poseta događa se nakon incidenata u Kumanovu u Makedonji tako da će i regionalna kooperacija i bezbednost biti neizostavan deo razgovora”, kaže Milori.

Iako su se Vučić i Rama, kako su tada to mnogi izveštači opisali, posvađali na zajedničkoj press konferenciji u Beogradu zbog Ramine izjave da je Kosovo nezavisna država i da je to neumitna realnost koja se ne može menjati, posle čega ga je srpski premijer optužio za provokaciju i zloupotrebu gostoprimstva, do danas su tenzije znatno splasle.

“Iako je o tome govorio u Beogradu, gde je elaborirao stav Albanije u odnosu na Kosovo i podržao njegovu nezavisnost, ne očekuje se da će tokom ove posete to biti jedna od tema niti da će Rama ovom prilikom ponoviti već izrečeni stav. Međutim, ako to pitanje dođe na dnevni red očekuje se da će ga premijer Albanije još jednom potvrditi,” javlja Mirela Milori.

Uoči posete Aleksandra Vučića, albanski premijer Edi Rama rekao je da očekuje da Albanija i Srbija zajedno koračaju na putu mira i evropskih integracija i da je uveren da Albanija i Srbija za Balkan danas mogu da urade ono što su Francuska i Nemačka uradile za Evropu posle Drugog svetskog rata.

Škeljzen Maljići, savetnik albanskog premijera izjavio je da će Albanija učiniti sve da dvodnevna zvanična poseta srpskog premijera prođe bezbedno i bez incidenata.

Aleksandar Vučić će u četvrtak učestvovati na ekonomskom forumu zajedno sa ostalim liderima regiona.

XS
SM
MD
LG