Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 03:03 CET

  Srbija

  Mogućnost početka pregovora Srbije i Kosova sa EU u prvoj polovini 2013. godine

  Zastava Evropske unije
  Zastava Evropske unije
  Šefovi diplomatija EU postigli su u utorak uveče u Briselu dogovor da se na proleće iduće godine proceni da li Srbija ispunjava sve uslove za početak pregovora o članstvu u EU i da, ako ocena bude povoljna, do juna 2013. odrede datum početka pregovora. To je posle sastanka Evropskog saveta saopštila ministarka spoljnih poslova Kipra Erato Kozaku-Markuris:

  Savet očekuje da dve strane nastave i ubrzaju rad na unapređenju svih aspekata odnosa. Savet će, na osnovu izveštaja Evropske komisije i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, u proleće 2013. godine ispitati napredak u svim poljim i, ukoliko je progres načinjen, tokom sledeće predsedavanja odlučiti da otvori pregovore o članstvu.”

  Savet je istovetnu odluku doneo i kada je reč o otpočinjenju pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom.

  Evropski komesar za proširenje Štefan File je rekao da se nada da će datum pregovora sa Srbijom biti donesen u junu 2013.

  “Zaključci su dobra vest za Beograd i Srbiju. Ponovo ćemo se sresti u prvoj polovini naredne godine sa namerom o mogućoj odluci da otvorimo pregovore o članstvu. Vlada Srbije bila je hrabra da donese teške odluke u dijalogu sa Prištinom. Ovoga puta nema razlike u rečima i delima. Sporazum o integrisanom upravljanju prelazima se sprovodi na terenu. Odlučna posvećenost mora biti nastavljena. Naša pozitivna ocena donesena je uz podsećanje da se mora nastaviti sledeća runda dijaloga i da se moraju implementirati odluke. Savet jasno podseća šta normalizacija odnosa sa Kosovom znači – da obe strane mogu nastaviti svoj evropski put i da na tom putu ne blokiraju jedna drugu. Savet takođe zaključuje da Srbija treba da nastavi da ispunjava političke i druge kriterijume iz sporazuma pridruživanju. Komisija je spremna da potvrdi da pregovori o članstvu treba da budu otvoreni sa Srbijom kada bude postignut napredak u vidljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Kosovom. I nadam se da to može da bude postignuto već sledećeg juna.”

  Nešto ranije, šef švedske diplomatije Karl Bilt je izjavio da su ministri spoljnih poslova EU usvojili zaključke o napretku zemalja zapadnog Balkana na evropskom putu, u kojima se za Srbiju pominje vremenski okvir vezan za određivanje datuma za početak pregovora. Na pitanje da li se radi o junu sledeće godine, Bilt je rekao:

  „Ne radi se o datumu već o vremenskom periodu, neću se baviti prognozama jer mnogo toga može da se desi, ali mislim da postoje veoma dobre šanse”.

  Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je odluka šefova diplomatija zemalja članica EU dobra vest za građane Srbije i poručio da je neophodno političko jedinstvo kako bi nastavili evropski put, štiteći i nacionalne i državne interese.

  "Posle dužeg niza godina, Srbija je dobila veoma pozitivno mišljenje EU sa velikim izgledima da na proleće otpočne pregovore o članstvu", rekao je Dačić.

  Dačić je naglasio da Srbija nikada nije bila bliže EU i nikada nije imala podršku gotovo cele EU.

  Potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić ocenila je, nakon vesti iz Brisela,  da Srbija treba da bude zadovoljna, jer će u najskorijoj budućnosti početi pregovore o članstvu sa EU. 

  "Dakle, imamo razloga da budemo zadovoljni, jer u najskorijoj budućnosti otpočećemo pregovore o članstvu sa Evropskom unijom. Srbija je danas, možemo da kažemo i pohvaljena i ohrabrena. Pohvaljena za ono što je učinila, jer je Vlada na delu pokazala da  ispunjava obećanja koja daje i ohrabrena, tako što će tako što će  datum za otpočinjanje pregovora biti dobijen na proleće, u toku  narednog predsedavanja, a zemlja predsedavajuća biće Irska", navela je Grubješić.

  Usaglašavanju je prethodila gotovo dvodnevna maratonska diskusija u kojoj su se neke od najuticajnijih članica EU, među kojima su prednjačile Nemačka i Velika Britanija, a uz koje je bila i Holandija, usprotivile tome da se u zaključcima pomene datum moguće odluke o dodeli Srbiji početka pristupnih pregovora u junu iduće godine.

  Branka Trivić

  trivicb+yahoo.com

  Diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na Odseku za međunarodne odnose. Radila kao novinar i urednik u Informativnom i Kulturnom programu Radio-televizije Beograd od 1983. do 1992. Za RSE radi od decembra 1993. godine.


  Iva Martinović

  martinovici+rferl.org

  Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na RSE, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Domingo
  12.12.2012 00:48
  Sreca da Dacic daje optimisticke izjave.One sluze vise njemu nego ostalima.Da nije toga mnogi bi pomislili da se Srbija granici sa severnom Korejom ili Mongolijom.

  Ime: Monti
  12.12.2012 00:36
  Znaci Srbija i Kosovo (kao dve drzave) "u paketu" ce biti primljene u Evropsku Uniju. Dok se to dogodi mnogi ce magarci u medjuvremenu lipsati.

  Ime: rodoljub Grad: Srbija
  11.12.2012 22:31
  Kakvo bezgranicno lozenje Srbije i naroda. Srecom vecina naroda shvata sa kakvim licemerima ima posla i da je najbolje da se Srbija razvija kao nezavisna i neutralna zemlja van EU. Sledece ce biti da se skine korumpirana vlast koja navodi na bilo kakvu "eu integraciju". A do tada, najsrdacniji pozdravi americkom servisu RSE.
  Odgovor

  Ime: Betowen
  12.12.2012 00:32
  @Rodoljub
  Tesko je Srbiji sa pocepanim gacama biti nezavisna i neutralna zemlja. Da je Srbija blizu Indije,Brazila ili Kine...mozda bi joj to uspelo jer tamo ima vise stanovnika sa pocepanim gacama nego u Srbiji. U ujedinjenoj Evropi nema nezavisnih i neutralnih zemalja.Mozda je to (na papiru) samo Svajcarska ali zato u njenim bankama sve vece drzave drze svoje novce.Svedska je samo formalno neutralna -ali je zato ona ucesnik svih akcija koje preuzima Evropska Unija.
  Odgovor

  Ime: sused Grad: .
  12.12.2012 14:02
  @Betowen ......Dobro zborish ,upravo tako tesko je danas prozret €uropske namjere ,zna se da (EU) ide nasigurno nemoze se ona
  izmanipulisati sto se tice Balkana €uropa je dobro upucena u sve ,
  ja mislim da je njoj prioritet da ova podrucja ostanu predgradje (EU) tako ce igrati na sigurnu kartu ,i ovako ona iskoristava Balkanske zemlje dovoljno uspjesno da ne ulazimo sad u to !
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  13.12.2012 21:27
  Dragi susede, nemojte se ustručavati - slobodno uđite "u to" i recite nam kako EU uspeššno iskorištava balkanske zemlje.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  11.12.2012 23:38
  Liebe Patriot, kad ste tako upućeni u te stvari, objasnite nam kakva je tačno nepravda učinjena Srbiji u ovom slučaju? Koji je ugovor prekršila EU? Šta je tačno sporno?

  Pozdrav za društvo iz DSS ćoška!

  Ime: Uros Grad: Berlin
  11.12.2012 22:31
  komentar ....... Pa Zar treba Kommentar ! Sve je receno odavno !
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  11.12.2012 23:39
  Alal vera! Marina Tucaković da Vam pozavidi!

  Ime: miche Grad: leskovac
  11.12.2012 22:30
  od1.januara do1.jula2913,tad ce nas prime u eu,ha ha

  Ime: Nikola Grad: Srbija
  11.12.2012 22:26
  Da, 2913. zvuči kao taj datum. Znam da apsurdno zvuči, ali jedino ova koalicija koja je na vlasti može da reši pitanje Kokosova, što mu dođe poetska pravda, jer su ga oni i napravili, i time skine teret pred pristupnim pregovorima. Sve ostalo ćemo nekako rešiti. Ide Srbija napred, mravljim korakom, ali ide napred, nazad ne sme, pala ćuprija.

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Laka glasanja i teška brojanja

  Ništa od onoga što se događalo u srpsku izbornu nedelju i što se događa nakon nje ne bi smelo da se događa u jednoj iole zreloj demokratskoj državi – a sa zvaničnih adresa nas uveravaju da je Srbija upavo to, ili barem tome teži
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Medicinske greške treći uzrok smrti u SAD

  Istraživači sa Univerziteta Džons Hopkins navode da svake godine u Americi usled medicinskih grešaka dolazi do više od 250.000 smrtnih slučajeva

  Ogromna šteta u crkvi Sv. Save u Njujorku

  Istraga o požaru u srpskoj pravoslavnoj Sabornoj crkvi Svetog Save u Njujorku još je u toku, a parohijan Miroslav Vajić za naš program kaže da je materijalna šteta ogromna.

  Kosovo i Turska uskoro bez viza u EU

  Evropska komisija je danas preporučila ukidanje viza za Tursku i Kosovo. U slučaju Turske, to je deo sporazuma za rješavanje migrantske krize, a što se tiče Kosovu to je redovan proces koji se mogao i očekivati.