Dostupni linkovi

Pred utakmicu sa Brazilom: Navijačka groznica trese Hrvatsku


Ulice Zagreba
Ulice Zagreba
U četvrtak navečer počinje Svjetsko prvenstvo u nogometu, a prva utakmica prvog kola je ona između domaćina Brazila i Hrvatske. Sve je spremno za navijanje na ulicama i trgovima hrvatskih gradova, a optimizma ne nedostaje.

U 22 sata Hrvatska otvara Svjetsko nogometno prvenstvo utakmicom s Brazilom u Sao Paolu. Procjena je da će utakmicu u izravnom televizijskom prijenosu gledati možda i pet milijardi ljudi, na samom stadionu Arena Corinthias bit će između pet i pet i po tisuća hrvatskih navijača, a priprema se organizirano gledanje prijenosa na video-zidu u svim hrvatskim gradovima – samo na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića očekuje se i do 30.000 ljudi. Među hrvatskim navijačima vlada priličan optimizam.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:36 0:00
Direktan link


Iako Maradona kaže kako Brazil više nije ono što je nekad bio, peterostruki svjetski nogometni prvak nije šala. Posljednji puta izgubili su u prvom kolu svjetskog prvenstva pred 80 godina - davne 1934. godine. Toga su svjesni i izbornik i igrači.

„Budimo realni – igramo ovdje protiv Brazila koji je domaćin i koji je veliki favorit. Mi ovdje dolazimo odigrati najbolje što možemo. Nitko ne može od nas očekivati da mi budemo favoriti, ali želimo ostaviti pravi dojam, ono što je poznato – naše srce na terenu – i ako budemo to ostvarili, sigurno da imamo i svoje šanse“, rekao je izbornik Niko Kovač.

Kapetan hrvatske reprezentacije Darijo Srna kaže: „Ne mogu obećati da ćemo osvojiti svjetsko prvenstvo. Ne mogu obećati da ćemo proći grupu. Ne mogu obećati da ćemo pobijediti Brazil, ali mogu obećati jedno - da će svaki igrač koji bude na terenu dati maksimum od sebe do zadnjeg atoma snage. Naravno, napravit ćemo sve da ostvarimo što bolji rezultat.“

A što kaže vječni optimist, ali i nogometni čarobnjak Miroslav Ćiro Blažević?

„Hrvatska reprezentacija ima itekako snažan koncentrat talenta da se može suprotstaviti i najboljima. Favorit je naravno Brazil, i upravo u tome ja vidim našu šansu. Jer, oni imaju jedno psihološko opterećenje koje nitko ne može zanemariti – pred svojom publikom favoriti moraju pobijediti. A uvijek kad se mora, onda kada naiđu na naše beskompleksne, kvalitetne igrače, mislim da u najmanju ruku ćemo igrati neodlučno, a - i to je uspjeh.“

O prognozama je bilo riječi i u Saboru.

„Ćiro kaže da prolazimo. Ja bih bio sretan i sa neriješenim rezultatom, ali činjenica je da je ekipa Brazila nešto jača, pa može biti svašta“, kazao je nezavisni istarski zastupnik Damir Kajin.

„Očekujem rezultat od 1:0 za Hrvatsku, za 'vatrene'. Pripremila sam se – imam dres, imam jednu malu hrvatsku zastavu, imam jedno malo veću. Napravit ću pizzu, gledat ćemo doma, a čak ću kupiti i nešto piva“, rekla je nezavisna zastupnica i bivša premijerka Jadranka Kosor.

Od jutra je po ulicama hrvatskih gradova sve više majica sa kockicama, automobili su okićeni zastavicama i kockastim presvlakama za retrovizore, vino, pivo i grickalice reklamira se u navijačkom stilu, kontekstu utakmice. No, ni Svjetsko nogometno prvenstvo ne može bez domaće politike. Predsjednik Ivo Josipović otklonio je poziv brazilske predsjednice da bude na svečanom otvaranju – zbog obaveza, ali i zbog financija, kako je kazao. Međutim, premijer Zoran Milanović poziv je – prihvatio.

„Onima koji vide vijest u tome da će ovaj put platiti hrvatski porezni obveznici – a tko drugi?! Neka tajna organizacija možda? Prema tome – to je dio mog posla. Idem tamo i držim palčeve za Hrvatsku.“
XS
SM
MD
LG