Ponedjeljak, 02. maj/svibanj 2016, 01:12 CET

  Kosovo

  Kosovo: Političke poruke na pravoslavni Božić

  Proslava Božića
  Proslava Božića
  Proslava Božića na Kosovu protekla je uz protest, ispaljivanje pirotehničkih sredstava, pucanje iz vatrenog oružja, a onda i privođenje. Iako predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću nije bilo dozvoljeno da za Božić boravi na Kosovu, drugi srpski zvaničnici posetili su nekoliko mesta sa većinski srpskim stanovništvom, šaljući političke poruke da je Kosovo neodvojivi deo Srbije.

  Direktor kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Aleksandar Vulin bio je jedan od zvaničnika koji je boravio na Kosovu tokom božićne proslave. Ovom prilikom je kazao da će Beograd "reći svoje" ove nedelje političkom platformom, koja će biti predstavljena i međunarodnoj zajednici.

  “Ovo je godina u kojoj očekujemo od međunarodne zajednice da se ponaša u skladu sa obavezama koje je preuzela. Ovo je, nadamo se, poslednji put da se predsedniku Republike Srbije zabranjuje da bude sa svojim narodom i da se između njega i njegovog naroda ispreči sila. Ovo je veliki praznik - praznik mira i nade. Ovo je praznik nade za sve nas koji verujemo da je Kosovo i Metohija sastavni deo naše države i da se to nikada neće promeniti. Ovo je godina u kojoj će biti donete velike i važne odluke, ovo je istorijska godina u kojoj će se Srbija, nadam se izboriti, za ono u šta svi zajedno verujemo”, poručio je Vulin.

  Za njegovu bezbednost tokom boravka na Kosovu, pobrinula se Policija Kosova. Međutim, nakon božićne liturgije u manastiru Gračanica, nekoliko lica srpske nacionalnosti privedeno je zbog, kako iz policije kažu, opravdane sumnje.

  "Zbog bezbednosti osobe koju Policija Kosova prati, danas je u Gračanici, pod opravdanom sumnjom, privedeno 9 osoba radi legitimacije i verifikacije. Policija je kontaktirala tužioca i radimo sa njegovom dozvolom”, kazao je Brahim Sadriu, portparol policije Kosova.

  Saznaje se da su privedene osobe bile su u pratnji Aleksandra Vulina.

  Bez štete i povreda

  Kosovske vlasti nisu odobrile posetu srpskom predsedniku, a kosovski zvaničnici su istovremeno podsetili na slučajeve kada se kosovskim ministrima nije omogućio boravak u Preševskoj dolini.

  Inače, iz policije su rekli da je na Kosovu povodom Božića boravilo oko 60 lica iz Srbije, čiji su ulaz odobrile vlasti u Prištini.

  U nedelju je u Đakovici došlo i do protesta dvadesetak aktivista pokreta "Samoopredeljenje" i organizacije "Glas majki" iz Đakovice.

  Oni su se oko 8 časova ispred pravoslavne crkve okupili s namerom da onemoguće ulazak grupi od pedesetak Srba koji su najavili dolazak na Badnji dan kako bi prisustvovali crkvenim manifestacijama povodom pravoslavnog Božića.

  Uz primenu sile, policija je oko deset časova ispred ulaza u portu crkve uklonila demonstrante i time omogućila da autobus u kome su se nalazili Srbi uđe u portu crkve.

  Proslava Božića na severu protekla je bez incidenata, ali uz znatnu upotrebu vatrenog oružja, izjavio je za RSE portparol policije u Mitrovici, Besim Hoti.

  “To je bilo u severnim lokacijama. Najbitnije je da u tim lokacijama nije bio prijavljen nijedan međuetnički incident. Sve je to bilo u svrhu slavlja, mada je bilo remećenja javnog reda i mira i ugrožavanja opšte bezbednosti korišćenjem vatrenog oružja. Na svu sreću sve je prošlo bez štete i povreda“, naveo je Hoti.

  Amra Zejneli

  Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radila kao dopisnik Radiotelevizije Kosovo. Radiju Slobodna Evropa se pridružila u maju 2010. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Гојко Grad: Република Српска
  08.01.2013 12:30
  РСЕ !!! Само овако маоло текста о нула људских права за србе на Косову и Метохији !!!!!!! Критика постоји само за север спрке покрајине ... АХАХАХАХАХХА
  Нисам очекивао ништа боље!
  Odgovor

  Ime: Гојко Grad: Република Српска
  08.01.2013 15:10
  РСЕ мислим да би било лепо да напиште да су срби ухапшени од стране привремених институција у Приштени пуштени на слободу ! : )
  Odgovor

  Ime: obeliks
  08.01.2013 14:53
  Ma neverovatno!!! Koje olicenje primitivizma, cinizma i licemerja!!! Ti imas obraza da govoris o ljudskim pravima i da prozivas druge zbog toga?! Ma kako te nije sramota?! Pa sta ti umisljas?! Da ste nebeska nacija?! posebna Bozja sorta?!... pa da radite sve sto vam se prohte?!...
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.