Dostupni linkovi

Pravni vakuum: Još nema sankcija za odlazak na strana ratišta


Sirija 2014., ilustracija
Sirija 2014., ilustracija

Iako Kosovo ima sigurosne mehanizme putem kojih se mogu pratiti pojedinci koji bi mogli da se uključe u sukobe van teritorije Kosova, postoji pravni vakum za sankcionisanje takvih osoba jer je upravo jedan takav zakon stao na – pola puta.

Sredinom marta Skupština Kosova usvojila je u načelu Predlog zakona o zabrani udruživanja državljana Kosova u stranim oružanim sukobima van teritorije zemlje. Na skupštinskoj debati je, međutim, rečeno da je zakon previše generalizovan i da se nije jasno navelo da se radi o problemu učešća građana u ratu u Siriji, te je stoga zakon poslat na doradu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova izradilo je zakon budući da je u poslednje vreme uočen porast pojedinaca koji, uz širenje kriznih žarišta u svetu, a u cilju realizacije svojih interesa, organizovano ili nezavisno učestvuju u raznim konfliktima van zemlje za određenu sumu novca ili zbog ostalih privilegija, kazao je tada ministar Bajram Rexhepi.

Da se na jednom takvom zakonskom okviru radilo rečeno je i ranije nakon što su kosovski zvaničnici procenili da konkretno u ratu u Siriji učestvuje od 20 do 30 Kosovara.

Međutim, zakon nije stigao do drugog čitanja i usvajanja zbog raspuštanja Skupštine.

Ahmet Isufi
Ahmet Isufi

Ahmet Isufi, bivši predsednik parlamentarne Komisije za unutrašnje poslove, bezbednost i nadzor Bezbednosnih snaga Kosova, navodi da je Nacrt zakona u potpunosti bio spreman za drugo čitanje.

“Radi se o Nacrtu zakona koji je prošao prvo čitanje, ali do drugog čitanja nije došlo zato što se Skupština u međuvremenu raspustila. Komisija je zakon izmenila i spreman je da ide dalje i da se što pre usvoji u Skupštini Kosova. Zakoni koji su u drugom čitanju i koji nisu usvojeni, mogu se odlukom budućeg predsedništva Skupštine proslediti dalje na usvajanje“, kaže Isufi.

Naim Maloku, stručnjak za bezbednosna pitanja, u izjavi za RSE navodi da nedostatak jednog takvog zakona Kosovo dovodi u pravni vakuum, ali, po njemu, postoje nekoliko mehanizama za praćenje bezbednosne situacije, uključujući i ona lica koja mogu biti uključena u aktivnosti koje spadaju u domen terorizma ili koje su povezane sa konfliktom u Siriji.

„Kosovo u ovom trenutku nema zakonskih mehanizama i neusvajanje tog zakona praktično ostavlja Kosovo u nedostatku tih mehanizama. Kosovska obaveštajna agencija ima dobro formirano Odeljenje za borbu protiv terorizma i verujem da će odraditi dobro svoj posao u praćenju pojava ili ličnosti a koji imaju tendenciju da se uključe u bilo kakve konflikte“, naglašava Maloku.

I Isufi procenjuje da postoji pravni vakuum, ali dodaje da postoje i drugi pravni mehanizmi za rešavanje problema a koji se odnose na bezbednost u zemlji, uključujući i implikacije ili trendove angažovanja građana u sukobima u inostranstvu.

„Što se tiče pitanja sigurnosti i pravde na Kosovu, ona se mogu adresirati i sudovima i kao takva mogu se rešiti. Ali u svakom slučaju, najadekvatnije bi bilo kada bi na snazi bio zakon koji zabranjuje učešće u stranim konfliktima“, kaže Isufi.

Maloku podseća i da su pravosudni organi sada već poduzeli određene korake kao što su pretres i hapšenje nekoliko osoba u Kačaniku, a za koje se sumnjalo da su imali ulogu u rekrutaciji pojedinaca, ili da su počinili dela koja idu u korist obe strane sukoba u Siriji. Ali, prema njegovim rečima, mogućnosti njihovog sankcionisanja zakonom su još uvek slabe.

XS
SM
MD
LG