Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 22:00 CET

  Crna Gora

  Pozitivne reakcije na Nikolićeve poruke uoči posjete Podgorici

  Tadašnji lider SNS-a Tomislav Nikolić sa liderom SNP-a Andrijom Mandićem u Podgorici, novembar 2011.
  Tadašnji lider SNS-a Tomislav Nikolić sa liderom SNP-a Andrijom Mandićem u Podgorici, novembar 2011.
  Uoči prve zvanične posjete Crnoj Gori u funkciji predsjednika Srbije, Tomislav Nikolić poručio je tamošnjoj srpskoj nacionalnoj zajednici da prestane da bude opozicija u Crnoj Gori kao svojoj državi, već da počnu da odlučuju o tome kako će živjeti.

  Komentarišući poziv predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Srbima u Crnoj Gori funkcioner Nove srpske demokratije Goran Danilović ocjenjuje dobronamjernim, konstatujući da su Srbi u Crnoj Gori bili natjerani da budu u opziciji voljom i politikom vladajuće većine.

  "Sadašnjoj vladajućoj političkoj eliti u Crnoj Gori nije odgovaralo da političke predstavnike Srba uključe. Naravno, i politički predstavnici Srba, makar oni najozbiljniji i oni koji predstavljaju dominantna broj Srba željeli pošto poto da uđu u takvu jednu vlast jer nas ne zanima vlast. Nas zanima zaštita nacionalnog interesa. Vlastiti interes je lako zaštiti a nacionalni interes možete zaštiti samo ako živite u demokratski otvorenom i građanski zrelom društvu. Voljom vladajuće većine Crna Gora, na žalost. još nije osvojila taj nivo slobode. Kada prestane pritisak, jezička diskriminacija i nacionalna, tek tada bi smo mogli govoriti o nekakvom slobodnom principu", kaže Danilović.

  Pred sam dolazak u prvu zvaničnu posjetu Crnoj Gori predsjednik Srbije je poručio da je neophodno da se riješi pitanje srpske nacionalne zajednice u Crnoj Gori te da Srbi prestanu da budu opozicija.

  Za Vasilija Laloševića, visokog funkconera Socijalističke narodne partije, Nikolićeva ključna poruka je da se stabilizuju odnosi dvije države.

  "Ne samo zbog zajedničke tradicije, korijena, jezika, religijskih veza i svega toga, nego jednostavno zbog činjenice da su to dvije države koje su živjele zajedno svih tih decenija i da ti odnosi u interesu dva naroda zaista moraju biti na najvećem niovu. Što se njegove teze tiče da Srbi u Crnoj Gori griješe što su opozicija ja u ovom trenutku ne bih komentarisao. Ono što je definitivno i što moramo reći jeste činjenica da SNP i njeni članovi apsolutno znamo ko smo i što smo, znamo da je naša država Crna Gora i da mora biti najboljih odnosa sa Srbijom jer smo najbliskiji narod", napominje Lalošević.

  Nikolićeva izjava ide na ruku koncepciji Srpskog nacionalnog savjeta, kaže predsjednik ove organizacije Momčilo Vuksanović, koji očekuje od Nikolića da svoju izjavu pojasni tokom posjete Crnoj Gori.

  "Izjava predsjednika Srbije nije potpuno jasna i ne može se na neki način izvući zaključak šta je predsjednik mislio sa time, ali čini mi se da dosta ide na ruku koncepciji koju ima Srpski nacionalni savjet", navodi Vuksanović.

  Poruku Tomislava Nikolića u vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista smatraju vrlo ohrabrujućom. Visoki funkcioner DPS-a Miodrag Vuković smatra da se u odnosu na raniji period stvara atmosfera dobrih odnosa, te da je Nikolićeva poruka srpskoj nacionalnoj zajednici u najvećoj mjeri na liniji dosadašnjih poruka Demokratske partije socijalista.

  "Poruka - budite i vlasti u državi znači: okrenite se konačno državi Crnoj Gori. Okrenite se državi i pokušajte da razmišljate pozitivno o državi. Pogledajte, suočite se sa realnošću. Ja tako čitam Nikoličevu izjavu. Da je Crna Gora najbolja priča na Balkanu. Budite vlast i batalite priče na koje jednostavno demokratska Crna Gora ne reaguje, osim izbornim pobjedama. Dobro je, atmosfera je drugačija i u vazduhu se to osjeća. Nema više Homena, nema više nekih Malovićkih, nema više onih ljudi iz ranije strukture Srbije, nema Đorđevića sa torbama i novcem koje je kao Deda Mraz nosio pred svake izbore u Crnu Goru. Nema više Koštunice. Sada je stvorena atmosfera dobrih odnosa. Nikolić je izjavio da dok je svijeta i vijeka priznaje međunarodno priznatu Crnu Goru", podsjeća Vuković.

  Podsjetimo, Nikolić je prethodno bio u Crnoj Gori u svojstvu lidera svoje Srpske naroedne stranke pred početak izborne kampanje u Srbiji, kada se sastao sa liderom DPS-a Milom Đukanovićem.

  Teme razgovora, ovoga puta, predsjednika Srbije Tomislava Nikolića sa najvišim državnim funkcionerima biće unapređenje odnosa dvije države.

  Srđan Janković

  Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: VB Grad: Beograd
  18.01.2013 10:08
  Taman sam se ostrila da negde-po ko zna koji put za kratko vreme-iskritikujem predsednikovu sasavu izjavu iz sinocnog referata u Nisu kako mi zivimo milanski edikt?!Znaci,Hipatija bi u Srbiji bila kamenovana kao i u Aleksandriji...
  Sva je sreca da ima i ova razumna i za mnoge otreznjujuca izjava koju bi jos vise postovala i verovala onome ko je izgovorio da je nesto slicno receno i u Banja Luci.Na zalost,tamo se podtgreva ideja da se BIH moze i treba rasparcati po ruskom ili predvidjanju babe vracare ili Dzune Davitasvili.
  Da sacekamo i da vidimo da li je predsednik mozda veci lazov od Hrvata koje je javno optuzio u trenutku kad smo bili domacini njihovom premijeru sto se u postenoj srpskoj kuci ne radi...

  Ime: Petar
  18.01.2013 00:47
  “Bistro” je ovo Toma rekao, nema što.
  Kao da i sad Srbi ne odlučuju u Crnoj Gori? Samo ona opcija koja je za samostalnu Crnu Goru, a dio tih (ona šaka što slede Krivog) bez veze izmišljaju da tobože nijesu Srbi no samo Crnogorci, dok je DPS uglavnom korektan oko narodnog pitanja, znaju ko su i šta su, time se ponose i mnogo o tome i ne pričaju, što je i pametno.Tu i tamo ponekad i oni nešta lupe ali nije strašno. Po nacionalnosti smo Crngorci jer živimo u toj državi a po narodnosti Srbi. Svi Njegoši su tako govorili i pisali i tako jeste i danas.
  Nikolić je u pravu za oanj korpus stranaka što je u opoziciji a što sebe veličaju kao da su prestsavnici srpskog naroda u CG. Oni bi trebali malo taktički popuštiti sa šokanjem i naći zajednički jezik sa DPS i ući u vlast, što fali. Samo tako može doći do promjene pojedinih političara u samom vrhu, ali je pusta muha što svi ‘oće da su na vrhu i u stranci i u vlasti. Alternativa je da čekamo da biologija učini svoje ili, nedaj Bože, kaka buna, a do tada će mo pocrkati goli i bosi.
  Stidio sam se prošle godine kad udari onaj snijeg i iznenadi nas u sred zime pa nam iz dalekih Emirata donosili konzerve, a onim NATO helikopterima plašili starce po napuštenim selima.
  Umjesto da se radi i koristi svaki pedalj zemlje mi se zamajavamo ko smo i šta smo i treba sad Nikolić da nam kaže.
  Zarad tog bogatsta što je koristeći vlast u zadnjih 20 godina ta vladajuća klika prigrabila CG propada, prazne se pojedini krajevi jer bježi narod od bijede.

  Ime: Bar
  17.01.2013 18:43
  Srbija je pred ekonomskim kolapsom i predsednik Srbije Nikolic je morao da spusti na zemlju tkz "velje Srbe iz Crne Gore". Ima dosta "Srba po profesiji" iz Crne Gore koji su po Beogradu razmesteni na svim vaznijim funkcijama,tako da su im ovi iz Crne Gore suvisni. Matija Beckovic,dobro placeni "Srbin po profesiji" iz kozjih staza Crne Gore je prvi do "oca nacije" Dobrice Cosica. A sve po onoj "Ti prvi -ja do tebe". Tu su zatim Bora Tadic,Djilas...i ostali "velje Srbi" po ocevima porijeklom iz okoline Niksica. Kada bi Nikolic izabrao vojvodu Mandica iz Crne Gore za svog zamjenika,mozda bi tada Mandic iz Beograda prihvatio Crnu Goru kao svoju rezervnu domovinu.Ovako nikako.Predsednicka i podpredsjednicka mjesta u Crnoj Gori su vec zauzeta. Za premijera Mandic nije kvalikovan.Ostaje mu samo da se mota oko Nikolica (do juce oko Tadica) sa nadom da ce mu naci neko prikladno podpredsjednicko ili glavnokomandujuce radno mjesto u Beogradu.Tada ce mozda postati terazijski Crnogorac ili "velje Srbin iz Crne Gore".
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.