Dostupni linkovi

Pozitivne reakcije na Nikolićeve poruke uoči posjete Podgorici


Tadašnji lider SNS-a Tomislav Nikolić sa liderom SNP-a Andrijom Mandićem u Podgorici, novembar 2011.
Tadašnji lider SNS-a Tomislav Nikolić sa liderom SNP-a Andrijom Mandićem u Podgorici, novembar 2011.
Uoči prve zvanične posjete Crnoj Gori u funkciji predsjednika Srbije, Tomislav Nikolić poručio je tamošnjoj srpskoj nacionalnoj zajednici da prestane da bude opozicija u Crnoj Gori kao svojoj državi, već da počnu da odlučuju o tome kako će živjeti.

Komentarišući poziv predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Srbima u Crnoj Gori funkcioner Nove srpske demokratije Goran Danilović ocjenjuje dobronamjernim, konstatujući da su Srbi u Crnoj Gori bili natjerani da budu u opziciji voljom i politikom vladajuće većine.

"Sadašnjoj vladajućoj političkoj eliti u Crnoj Gori nije odgovaralo da političke predstavnike Srba uključe. Naravno, i politički predstavnici Srba, makar oni najozbiljniji i oni koji predstavljaju dominantna broj Srba željeli pošto poto da uđu u takvu jednu vlast jer nas ne zanima vlast. Nas zanima zaštita nacionalnog interesa. Vlastiti interes je lako zaštiti a nacionalni interes možete zaštiti samo ako živite u demokratski otvorenom i građanski zrelom društvu. Voljom vladajuće većine Crna Gora, na žalost. još nije osvojila taj nivo slobode. Kada prestane pritisak, jezička diskriminacija i nacionalna, tek tada bi smo mogli govoriti o nekakvom slobodnom principu", kaže Danilović.

Pred sam dolazak u prvu zvaničnu posjetu Crnoj Gori predsjednik Srbije je poručio da je neophodno da se riješi pitanje srpske nacionalne zajednice u Crnoj Gori te da Srbi prestanu da budu opozicija.

Za Vasilija Laloševića, visokog funkconera Socijalističke narodne partije, Nikolićeva ključna poruka je da se stabilizuju odnosi dvije države.

"Ne samo zbog zajedničke tradicije, korijena, jezika, religijskih veza i svega toga, nego jednostavno zbog činjenice da su to dvije države koje su živjele zajedno svih tih decenija i da ti odnosi u interesu dva naroda zaista moraju biti na najvećem niovu. Što se njegove teze tiče da Srbi u Crnoj Gori griješe što su opozicija ja u ovom trenutku ne bih komentarisao. Ono što je definitivno i što moramo reći jeste činjenica da SNP i njeni članovi apsolutno znamo ko smo i što smo, znamo da je naša država Crna Gora i da mora biti najboljih odnosa sa Srbijom jer smo najbliskiji narod", napominje Lalošević.

Nikolićeva izjava ide na ruku koncepciji Srpskog nacionalnog savjeta, kaže predsjednik ove organizacije Momčilo Vuksanović, koji očekuje od Nikolića da svoju izjavu pojasni tokom posjete Crnoj Gori.

"Izjava predsjednika Srbije nije potpuno jasna i ne može se na neki način izvući zaključak šta je predsjednik mislio sa time, ali čini mi se da dosta ide na ruku koncepciji koju ima Srpski nacionalni savjet", navodi Vuksanović.

Poruku Tomislava Nikolića u vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista smatraju vrlo ohrabrujućom. Visoki funkcioner DPS-a Miodrag Vuković smatra da se u odnosu na raniji period stvara atmosfera dobrih odnosa, te da je Nikolićeva poruka srpskoj nacionalnoj zajednici u najvećoj mjeri na liniji dosadašnjih poruka Demokratske partije socijalista.

"Poruka - budite i vlasti u državi znači: okrenite se konačno državi Crnoj Gori. Okrenite se državi i pokušajte da razmišljate pozitivno o državi. Pogledajte, suočite se sa realnošću. Ja tako čitam Nikoličevu izjavu. Da je Crna Gora najbolja priča na Balkanu. Budite vlast i batalite priče na koje jednostavno demokratska Crna Gora ne reaguje, osim izbornim pobjedama. Dobro je, atmosfera je drugačija i u vazduhu se to osjeća. Nema više Homena, nema više nekih Malovićkih, nema više onih ljudi iz ranije strukture Srbije, nema Đorđevića sa torbama i novcem koje je kao Deda Mraz nosio pred svake izbore u Crnu Goru. Nema više Koštunice. Sada je stvorena atmosfera dobrih odnosa. Nikolić je izjavio da dok je svijeta i vijeka priznaje međunarodno priznatu Crnu Goru", podsjeća Vuković.

Podsjetimo, Nikolić je prethodno bio u Crnoj Gori u svojstvu lidera svoje Srpske naroedne stranke pred početak izborne kampanje u Srbiji, kada se sastao sa liderom DPS-a Milom Đukanovićem.

Teme razgovora, ovoga puta, predsjednika Srbije Tomislava Nikolića sa najvišim državnim funkcionerima biće unapređenje odnosa dvije države.
XS
SM
MD
LG