Dostupni linkovi

Povodom ubistva u Istanbulu: Ubica nije država


Marko Ivković
Marko Ivković

U Srbiji se menja retorika povodom ubistva Marka Ivkovića, navijača košarkaškog kluba Crvene Zvezda, počinjenog u još nerazjašnjenim okolnostima u Istanbulu. Umesto bombastičnih patriotskih izjava o ponižavanju srpskog naroda, zabijanja noža u srce srpskog naroda, poručuje se ono što je jedino država trebalo da saopšti povodom tragedije koja se dogodila - insistiranje da se razjasne okolnosti zločina i izvede ubica pred sud. Istovremeno je i trener Galatasaraja Ergin Ataman duplim izvinjenjem pokušao da makar ublaži ono što je porizveo svojom izjavom da su navijači Crvene Zvezde teroristi. Ni turska policija više ne tvrdi da je mladić ubijen u međusobnom obračunu. Ali, vatra je potpaljena, javljaju se na društvenim mrežama navijači sa raznih strana, jedni najavljuju osvetu, drugi - ko je sledeći na redu. U Beogradu se otkazuju utkamice visokog rizika, najpre gostovanje sportista iz Sandžaka.

Nakon utrkivanja u takozvanim patriostkim izjavama počele su se vidljivo menjati poruke koje se upućuju javnosti. Prvo su mediji skromno izveštavali o protestu navijača ispred turske ambasade, zatim je sutradan još jedan najavljeni protest u centru Beograda iznenada otkazan.

Ministar Aleksandar Vulin, koji inače igra ulogu jastreba u Vučićevom timu, ovoga puta odigrao je drugačiju ulogu:

"Ono što se desilo nije uradila Turska, nego ljudi kojih bi svaka država, pa i Turska, morala da se odrekne i da ih se stidi i da budu na najstroži način kažnjeni", rekao je Vulin novinarima u Skupštini Srbije.

Član Foruma za medjunarodne odnose Simeon Pobulić tačno je predvideo šta će se događati nakon prethodnih ishitrenih vatrenih izjava:

“Sad treba to polako smirivati i ugasiti. Dovesti na neko pravo mesto. To je poseban napor koji će biti ostavljen našoj diplomatiji da se sa tim nosi. Ja bih u ovom slučaju samo insistirao da se pronađe krivac. I ne bih dalje išao od toga. Jer je jedan pojedinac tog našeg dečaka ubio. To je zločin”, kaže Pobulić.

Podsetimo na neke izjave.

“Nije naš cilj da se dodvoravamo ljudima u svetu...Niko ne sme da ponižava Srbiju i naziva njene građane teroristima...”, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

“U vreme kada se Srbiji zabada nož u leđa sa svih strana, u Turskoj je zabijen nož u srce navijača iz Srbije”, naveo je konzul Srbije u Istanbulu Zoran Marković.

"Ne možemo da gradimo odnose saradnje i poverenja dok huligani u Turskoj zabijaju nož u srce čoveku, koji dolazi iz Srbije, samo zato što navija za drugi klub", poručila je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

“Znam da su Srbi generalno krivi za sve, ali budimo malo realni”, rekao je predsednik košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović.

Dušan Spasojević
Dušan Spasojević

Koliko je u svemu umešala prste politika? Dušan Spasojević, bivši ambasador Srbije u Turskoj, kaže da se ova tragedija dogodila u nepovoljnom trenutku srpsko-turskih odnosa. On je podsetio na na neke sporne, kako on kaže “nediplomatske, zapaljive” izjave truskog predsednika Erdogana koje opterećuju srpsko-turske odnose. Pre godinu dana on je u Prizrenu rekao da je Kosovo Turska i da je Turska Kosovo, a nešto kasnije najavljivao slanje ratnih brodova u teritorijalne vode BiH.

Sukobi na religijskoj osnovi novi trend

Simeon Pobulić kaže da velikoj politici u ovom slučaju nema mesta:

“Znate, populizam je uvek štetan. Zato što on u početku zapali nešto, posle ne zna da ugasi. Tako je i u ovom slučaju", smatra Pobulić.

Na podsećanje na slučaj ubistva francuskog navijača Brisa Tatona u Beogradu, kada nije bilo sličnih zapaljivih reakcija iz Francuske, Pobulić je ipak sve vratio na politički teren:

“Naravno, razlika je zbog naših odnosa sa Turskom. To je odraz odnosa sa Turskom”, konstatovao je.

Rodbina ubijenog mladića, njegovi prijatelji i javnost u Srbiji očekuje da se brzo rasvetle sve okolnosti ubistva Marka Ivkovića, da ubica bude pravedno kažnjen, da ceo taj slučaj ni malo ne liči na ono što se događalo nakon ubistva francuskog državljanina Brisa Tatona 2009. u Beogradu. Odugovlačenje suđenja, pokušaj neprimerenog kažnjavanja, pa čak i pokušaj da se proturi verzija po kojoj nesrećni mladić nije ubijen, već je sam skočio preko ograde i tako stradao. Kroz takav pakao, nadamo se, neće proći porodica Ivković.

Ovo ubistvo, inače, ponovo otvara pitanje ko su navijači, kako su organizovani i da li se kao bumerang danas vraća višedecenijska upotreba navijačkih grupa kao izvršilaca radova u korist određenih političkih, najčešće, nacionalističkih ciljeva.

Ivan Đorđević, antropolog u Etnološkom institutu Srpske akademije nauka, kaže da je najnoviji trend među navijačima na istoku Evrope - sukobi na religijskoj osnovi.

“Na primer, veze između navijača Crvene Zvezde i Spartaka iz Moskve su prevashodno po toj liniji ‘pravoslavne braće’. U ovom slučaju, iako se još ne zna šta se stvarno desilo, čini se da je u pitanju takva vrsta obračuna na liniji islam-pravoslavlje”, kaže Đorđević i upozorava na najave osvete na društvenim mrežama.

“To se pre svega odnosi na osvetu ‘pravoslavnog brata’ koga je, kako su se izrazili grčki navijači, ubio ‘turski nož’, odnosno ‘islamski nož’ i da će sada uslediti osveta“, kaže Đorđević.

U tom kontekstu treba razumeti zašto se smatra utakmica između sportista iz Sandžaka i Beograda visokorizičnom, pa je jedna takva posle događaja u Istanbulu morala da bude otkazana, kaže dalje Đorđević:

”Iz tih razloga i turski vaterpolisti neće doći u Beograd da treniraju sa Crvenom Zvezdom. Ali, ono što treba da bude primer jeste solidarnost koju smo mogli da vidimo širom regiona, Recimo, navijači Slobode iz Tuzle su istakli transparente u kojima odaju poštu ubijenom Marku. Jedan ljudski živor je izgubljen i to su poruke koje treba da se šire”, naglašava Đorđević.

U međuvremenu, na društvenim mrežama se pojavio snimak navijača turskog Galatasaraja sa transparentom na kojem piše "Ko je sledeći?" i štiklirano polje pored Delija, a preostale opcije su Grobari, Gejt 7 (Olimpijakos) i CSKA.

Isti ovi navijači na meču protiv Bešiktaša bojkotavali su minut ćutanja i zviždali tokom odavanja počasti nastradalom Ivkoviću. Sa druge strane, na stadionu Partizana navijači su zapalili zastavu Galatasaraja.

Ova tragedija u Turskoj, kao i prethodni incident na utakmici Srbija- Albanija, srećom bez tragičnog ishoda ali sa vidljivim političkim posledicama, samo su ilustracije koliko je prostor oko sportskih terena zagadjen. Što političkim, što običnim huliganstvom.

XS
SM
MD
LG