Dostupni linkovi

Potvrđeni rezultati: Salmonela uzrok trovanja djece


Salmonela, ilustracija
Salmonela, ilustracija

Kod većine hospitalizirane djece na Klinici za za infektivne bolesti Kliničkog centra u Sarajevu potvrđena je salmonela, potvrdila je Azra Dedajić, šefica press službe sarajevske bolnice.

"Imamo prve preliminarne mikrobiološke rezultate, koji ukazuju da je kod dvadesetak djece pronađena salmonela. Sutra ćemo imati zvanične podatke, koji bi trebali potvrditi ove preliminarne rezultate", navodi Dedajić.

Broj djece koja su se javila na KCUS usljed trovanja hranom u vrtićima JU "Djeca Sarajeva" od petka ujutro je iznosio 121, a broj hospitalizirane djece je 35.

"Niko od pacijenata nema težu kliničku sliku. U toku je njihova rehidracija i uključen im je dijetalni režim ishrane. Polako se situacija smiruje i očekujemo da nećemo imati povećan priliv pacijenata s obzirom da je period inkubacije 72 sata", ističe Azra Dedajić.

Riječ je o djeci iz sarajevskih vrtića "Mašnica", "Skenderija", "Lastavica" i "Leptirić". U ova četiri vrtića ide ukupno 450 djece.

Prema riječima direktorice JU "Djeca Sarajeva" Mirjane Jovanović - Halilović, timovi sanitarne inspekcije i Zavoda za javno zdravstvo obišli su pomenute vrtiće. Uzeti su brisevi i uzorci namirnica koje su se korisitile. Još uvijek se čekaju rezultati tih nalaza.

"Prema izvještaju sanitarne inspekcije može se vidjeti da one propise, koje mi kao javna ustanova trebamo ispuniti, su dobri. Da li je bilo propusta u prirpemi hrane, to će pokazati rezultati koje čekamo", navodi Jovanović - Halilović.

Jovanović - Halilović također dodaje da će se o odgovornost za sve što se dogodilo pričati kada se utvrdi stvarni uzrok trovanja.

"Mi kao menadžement ćemo izaći ćemo sa saopćenjem i do sada se trudimo da dajemo transparentne informacije. Roditelji su preplašeni i uznemireni. Nadam se da ćemo što prije saznati šta je dovelo do ovog nemilog događaja", zaključuje Mirjana Jovanović - Halilović.

Djeca su u četvrtak jela rezance sa pavlakom i jajima. Zbog visoke temperature, opća slabosti, dijareja i povraćanja obratili su se liječnicima.

Jedan broj roditelja sa djecom koja imaju blaže simptome javljao se u ambulante porodične medicine.

XS
SM
MD
LG