Dostupni linkovi

Posmrtni ostaci iz Rudnice dopremljeni na Kosovo


Srbija predala Kosovu deo tela iz masovne grobnice Rudnica
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

Srbija predala Kosovu deo tela iz masovne grobnice Rudnica

Srpski organi dopremili su u petak na graničnom prelazu Merdare posmrtne ostatke 16 identifikovanih Albanaca čija su tela pronađena u masovnoj grobnici u Rudnici kod Raške. Kako javlja naša reporterka, tela su stigla na kosovsku stranu u manjem kamionu. Ovo je prva predaja posmrtnih ostataka pronađenih u Rudnici. Do sada su pronađeni ostaci 45 tela.

Iako je kosovska strana zatražila od Srbije da se preuzimanje posmrtnih ostataka odloži za 26. avgust ili za neki drugi dan, to se ipak nije dogodilo, izjavio je za RSE predsednik vladine komisije za nestale na Kosovu Prenk Gjetaj.

“Zamolili smo da se predaja odloži za 26. avgust zato što porodice žrtava nisu bile obaveštene na vreme. Srpska strana nije prihvatila naš zahtev pošto za to već postoji sudska odluka za danas, i datum nije mogao da se promeni. Posmrtni ostaci su krenuli iz Rudnice prema Merdaru. Tela će primiti EULEX”, izjavio je za RSE Prenk Gjetaj.

Bajram Qerkini, iz udruženja nestalih “Glas roditelja”, jutros je prisustvovao je završetku iskopavanja treće lokacije u Rudnici, i tom prilikom je video da su identifikovana tela već bila utovarena.

“Mada spisak postoji, porodice ne znaju ko su ti ljudi. Porodice to ništa ne znaju. Mi koji vodimo udruženje, juče smo se upoznali sa time. Danas smo otišli da zamolimo da se to odloži do 26. avgusta, a to je zatražio i Prenk Gjetaj. To nije hteo da čuje Veljko Odalović. Naše familije još ne računaju da imaju ta tela. Na Merdaru će biti nekoliko udruženja koja smo uspeli u međuvremenu da kontaktiramo, i par porodica iz Skenderaja, Drenasa i Podujeva. Ali, zaista će biti malo porodica jer nisu bili upoznati na vreme”, kazao je Qerkini za RSE.

Veljko Odalović, predsednik Komisije za nestale osobe Vlade Srbije, izjavio je za RSE da je već unapred bilo sve dogovoreno da se tela predaju u petak, i da je bilo nemoguće odložiti.

“Sve je rađeno zajedno. Ovde jedino porodice nisu obaveštene ali pošto mi predajemo instituciji, koja će dalje da preda porodicama, to možda nije i odlučujuće. Oni sada trebaju javiti porodicama da su preuzeli tela. A mi ćemo do 5. Septembra predati još 18 tela, odnosno 24 identifikacija“, kazao je Odalović.

Iz EULEX-a je saopšteno da će posmrtni ostaci biti prebačeni u sedište Odeljenja za sudsku medicinu u Prištini, gde će se obavljati rad na njihovoj identifikaciji. Pored rada na identifikaciji, određeni broj fragmenata će morati da se iznova poveže sa nekim od posmrtnih ostataka. Po završetku ovog rada, posmrtni ostaci će biti predati porodicama uz pomoć Kosovske komisije za nestala lica.

Na sastanku vladine komisije za nestale u četvrtak je rečeno i da je kosovska delegacija u sklopu Radne grupe za nestale dobila informaciju da su iz Rudnice identifikovani posmrtni ostaci još 24 osoba, uključujući 18 novih slučajeva, kao i šest slučajeva gde su delovi tela spojeni sa ranije pronađenim ostacima.

Do sada iskopavanja su se vršila na tri lokacije. Posmrtni ostaci su pronađeni samo na lokaciji br. 1.

Veljko Odalović je izjavio za RSE da što se iskopavanja u Rudnici tiče, ona su jutros okončana.

„Mi sve što smo imali od informacija i zahteva, sve smo uradili. Nema ni jedan deo koji nismo pretražili. Naravno, ukoliko bude nekih ozbiljnih informacija i valjanih dokaza, mi ćemo nastaviti da radimo. Ali, unutrašnji deo kamenoloma do kraja smo pretražili. Ono što je bilo po naredbi tužilaštva, mi smo uradili. Ako bude novih elemenata biće nova naredba i radićemo ponovo“, kazao je Odalović.

Srpske vlasti su zajednom sa EULEX-ovim ekspertima iz Odeljenja za sudsku medicinu, kao i forenzičkim ekspertima iz kosovskog Odeljenja za sudsku medicine počeli sa ispitivanjem lokacije u kamenolomu Rudnica u opštini Raška 11. decembra 2013. Iskopavanje je počelo na osnovu tvrdnje zaštićenog svedoka i satelitskih snimaka.

Prvi posmrtni ostaci pronađeni su dva dana kasnije.

DNK analiza u aprilu je potvrdila da posmrtni ostaci pronađeni sredinom decembra u Rudnici kod Raške pripadaju kosovskim Albancima ubijenim tokom rata na Kosovu.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije maja 2010. godine otkrilo je "potencijalnu masovnu grobnicu" na lokaciji Rudnica kod Raške na jugu Srbije u kojoj se, prema izjavama svedoka, nalazi 250 tela kosovskih Albanaca ubijenih u periodu između 1998. do 1999. godine.

Ostanite uz nas, pratićemo tokom dana ovu temu.

XS
SM
MD
LG