Dostupni linkovi

Soči: Završene Zimske olimpijske igre


Spektakularni performans, koji je trajao više od dva i pol sata, u nedjelju je označio završetak 22. Zimskih olimpijskih igara u ruskom Sočiju. Svečanost je održana na stadionu Fišt pred oko 40.000 gledalaca, a prisustvovali su i predsjednik Rusije
Vladimir Putin i predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah.

Igre su se održavale od 7. do 23. februara i ugostile su oko 2.800 takmičara iz više od 80 zemalja, te oko 12.000 predstavnika medija.

Najuspješnija selekcija bila je Rusija sa osvojenih 13 zlatnih, 11 srebrnih i devet bronzanih medalja.

Najskuplje Olimpijske igre u istoriji, zatvorenim je proglasio predsednik MOK-a Tomas Bah, koji je kazao da je Rusija ispunila ono što je obećala.

"Vidjeli smo novo lice Rusije. Efikasne i prijatno nastrojene ljude, otvorili ste se ka svijetu. Odlična borilišta, savršena organizacija. Večeras mogu da kažem da je Rusija dala sve đto je obećala", rekao je Bah.

Svečano zatvaranje ZOI-a okončano je tradicionalnim spuštanjem olimpijske zastave i gađenjem olimpijskog plamena.

Naredne Zimske olimpijske igre održaće se u južnokorejskom gradu Pjongčangu 2018. godine.

Takmičenja posljednjeg dana ZOI-a

Ranije su kanadski hokejaši odbranili naslov olimpijskog pobjednika nakon što su u finalu savladali Švedsku s 3:0 (1-0, 1-0, 1-0).

Šveđani su u polufinalu izbacili nordijskog rivala Finsku sa 2:1, dok je Kanada bila bolja od najvećeg konkurenta, južnih komšija SAD sa 1:0. Kanađani su u grupnoj fazi dobili Fince, Norvežane i Austrijance uz gol razliku 11:2, dok su Šveđani bili bolji od Švajcarske, Češke i Letonije uz gol razluku 10:5. Švedska je u četvrtfinalu bila bolja od Slovenije sa 5:0, a Kanada od Letonije 2:1.

Bronzanu medalju u subotu je osvojila Finska koja je deklasirala Amerikance sa 5:0.
Ruska bob posada osvojila je zlatnu medalju u takmičenju četvorosjeda.

Rusija, za koju su nastupali Aleksander Zubkov, Aleksej Negodajlo, Dmitrij Trunenkov i Aleksej Vojevoda, kako prenose agencije do pobjede i zlatnog odličja došla je u vremenu tri minuta, 40 sekundi i 60 stotinki.

To je ruskim sportistima 13. zlatna medalja u Sočiju.

Srebrna medalja pripala je Letoniji (3:40,69), a bronzana Sjedinjenim Američkim Državama (3:40,99).

Američka posada bila je zlatna prije četiri godinje u Vankuveru.

Hokej, meč Kanade i Švedske u Sočiju
Hokej, meč Kanade i Švedske u Sočiju
Još jedna uspjeh za Ruse posljednjeg dana Olimpijade. Aleksander Legkov osvojio je u nedjelju zlatnu medalju u skijaškom trčanju na 50 kilometara.

On je do pobjede i zlatnog odličja došao u vremenu sat, 46 minuta i 55,2 sekunde.

Njegov sunarodnik Maksim Viležanin osvojio je srebrnu medalju sa zaostatakom od 70 stotinki.

Dominaciju Rusa u posljednjoj nordijskoj disciplini u Sočiju upotpunio je Ilia Černusov osvajanjem bronzane medalje sa 80 stotinki slabijim vremenom od pobjednika.

Prije četiri godine Norvežanin Peter Nortug slavio je ispred Nijemca Aksela Tišmana sa 30 stotinki zaostatka.

Branilac trofeja iz Vankuvera Nortug završio je u nedjelju na 18. mjestu.

Dvostruki osvajač zlatne medalje u Sočiju u skijatlonu i na 15 kilometara klasično, Švajcarac Dario Kolonja zauzeo je 27. mjesto.

Rusija je na ovim Olimpijskim igrama osvojila najviše medalja - ukupno 33, Norveška 26, Kanada 24, SAD 28, Holandija 24.

Slovenska skijašica Tina Maze na ovoj, kako je rekla, posljednjoj Olimpijadi kojoj je učestvovala osvojila je dvije zlatne medalje, a Hrvat Ivica Kostelić jedno srebrno olimpijsko odličje.
XS
SM
MD
LG