Dostupni linkovi

Posljednje pripreme za raspisivanje predsjedničkih izbora


Ranko Krivokapić
Ranko Krivokapić
Predsjednički izbori u Crnoj Gori biće raspisani u petak, a u međuvremenu predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić obavlja konsultacije sa političkim partijama o terminu. Za sada je poznat samo predsjednički kandidat koga je predložio dio opozicije, a do kraja iduće sedmice bi trebalo da budu poznata imena svih koji će se kandidovati za najvišu državnu funkciju.

Pred raspisivanje predsjedničkih izbora koje će biti obavljeno u petak šef crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić konsultuje se sa političkim partijama o terminu i ambijentu održavanja izbora.

Nakon sastanka sa Krivokapićem, predsjednica Hrvatske građanske inicijative Marija Vučinović je saopštila da će njena partija podržati, po osnovu prethodnog sporazuma, kandidata Demokratske partije socijalista.

„Mi imamo u jednoj od klauzula sporazuma obavezu da ćemo podržati kandidata DPS za koga je procijenjeno da će proći na izborima. Za sada ne bih o imenima jer ona još nijesu objavljena u javnosti“.

I ostale političke partije članice vladajuće koalicije su saopštile da će po sporazumu podržati kandidata Đukanovićeve stranke.

"Sporazum nas obavezuje isto kao i Socijaldemokratsku partiju. Znači ako se dogovorimo podržaćemo kandidata DPS-a, što znači isključivo dogovor. Ipak očekujem da dođe do tog dogovora", kazao je Rafet Husović iz Bošnjačke stranke.

Jedan od zahtjeva opozicionh partija tokom dijaloga biće da se spoje predsjednički izbori i lokalni izbori u Nikšiću i Andrijevici, koji su već zakazani za 9. mart. Miodrag Lekić lider Demokratskog fronta u intervjuu Radiju Crne Gore rekao je:

Miodrag Lekić
Miodrag Lekić
Tražićemo da se spoje predsjednički izbori sa ovim lokalnim izborima o kojima se govori“.

Prema izjavi predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića male su šanse za spajanje izbora, jer lokalni izbori nisu u njegovoj nadležnosti.

„Ja mislim da je moja odgovornost da predsjednički izbori budu nesporni po terminu, da budu provedeni na pravi način i da obezbijedim tranzicioni period do stupanja na funkciju novog predsjednika kako bi ta tranzicija bila obavljena na pravi način“.

Kada je riječ o predsjedničkim kandidatima za sada je samo poznat kandidat koga je delegirao opozicioni Demokratski front, odnosno Miodrag Lekić. Demokratski front i sam Lekić zagovaraju zajednički nastup kompletne opozicije kako na lokalnim izborima tako i na predsjdničkim.

Kako je saopštio predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić televiziji Vijesti očekuje se dijalog Demokratskog fronta sa liderima Socijalističke narodne partije i Pozitivne Crne Gore.

„Miodrag Lekić ima šansu da pobijedi na predsjedničkim izborima i sama ta šansa da opozicija može da podrži kandidata koji će biti pobjednik daje veliku nadu da će i ostale opozicione stranke podržati takvu ličnost“.

Ko će biti kandidat vladajuće koalicije na predsejdničkim izborima i da li će ta koalicija imati jednog ili više kandidata takođe će se znati do kraja iduće sedmice. I dalje ostaje otvoreno pitanje koga će kandidovati Demokratska partija socijalista kao najjača u koaliciji. Svakako je jedan od najozbiljnijih kandidata sadašnji predsjednik države Filip Vujanović, kome bi to bila treća kandidatura, odnosno potencijalno treći predsjednički mandat, dok Ustav Crne Gore predviđa da jedna osoba može zauzeti funkciju predsjednika samo dva puta.

Na moguće kršenje ustava su ukazalu u manjoj članici vladajuće koalicije Socijaldemokratskoj partiji, ali i ta stranka ima velike političke rezerve prema Vujanoviću zbog čega nije prihvatljiv za njih.

„Prije svega mislim da je to neustavan kandidat. Po svemu što znam kao ustavopisac a i kao pravnik on (Vujanović) ne može biti ustavni kandidat. Ali i nezavisno od toga on nema našu političku podršku“, kaže predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić.

Na ovu izjavu iz DPS- a je odgovoreno da se radi o čudnoj reakciji koalicionog partnera, te da je unutrašnje pitanje DPS-a kog će kandidata predložiti za predsjednika države.

Prema trenutnim projekcijama, predsjednički izbori će uz prethodno održavanje lokalnih izbora u Nikšiću i Andrijevici koji su zakazani za 9. mart, koštati više od milion i po eura. Od toga je 850 hiljada eura namjenjeno Državnoj izbornoj komisiji, a oko 400 hiljada eura za finansiranje kampanje predsjedničkih kandidata.
XS
SM
MD
LG