Dostupni linkovi

Dijalog u Briselu presudan za kandidaturu


Pregovarački timovi Beograda i Prištine u Briselu na jednoj od rundi razgovora, mart 2011.
Pregovarački timovi Beograda i Prištine u Briselu na jednoj od rundi razgovora, mart 2011.
Do popravnog ispita, na kome će se odlučivati o daljem evropskom putu Srbije, odbrojavaju se dani. Uz ohrabrujuće poruke podrške Srbiji, koje uoči odluke Saveta ministara o kandidaturi za članstvo upućuju različiti evropski zvaničnici, stižu i upozorenja da je za pozitivan ishod neophodno ispunuti dva glavna uslova – pronaći rešenje o regionalnom predstavljanju Prištine i dosledno primenjivati ranije postignute sporazume.

U Briselu su počeli pregovori o temama koje zahtevaju rešenje, ali predsednik Srbije Boris Tadić, nije optimista da će se u ovoj rundi dijaloga postići dogovori potrebni za dobijanje statusa kandidata.
Boris Tadić
Boris Tadić

“Danas smo malo dalje od rešenja nego što smo bili prethodne večeri, zbog načina na koji prištinska delegacija predlaže rešenje, a koje je van svake realnosti. Tokom pregovora i razgovora predlažu se različita rešenja, a stvari danas stoje lošije nego sinoć, a videćemo da li će na kraju dana situacija biti bolja nego što je jutros. Mi nećemo odustati od pravne, mirotvorne borbe za očuvanje našeg integriteta na Kosovu, bilo da je u pitanju dijalog o pitanjima koja su na stolu u Briselu, bilo da su u pitanu izbori… sve što činimo, biće u saglasnosti sa strategijskim ciljem očuvanja našeg integriteta. Drugi strategijski cilj je članstvo u EU. Ja ne odustajem od oba ta cilja”, rekao je Tadić.

Na pregovore u Brisel, šef pregovaračkog tima Srbije, Borislav Stefanović, otišao je sa od ranije poznatim stavom da će Beograd nastaviti da insistira na pominjanju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i da se neće prihvatati rešenja koje bi makar indirektno ukazivala na kosovsku državnost. Stefanović je ipak, uoči početka razgovora, bio uveren da prostor za dogovor postoji.

„U novu rundu dijaloga ulazimo potpuno spremni za dogovor, da nađemo rešenje za regionalno predstavljanje koje će zadovoljiti osnovne potrebe obe strane. Mi ćemo se kao i do sada držati rezolucije 1244, našeg Ustava i nacionalnog interesa. Imamo dovoljno strpljenja i odlučnosti da pronađemo rešenje“, rekao je Stefanović.

Evropska unija je, zbog nerešenih pitanja oko Kosova, u decembru prošle godine odlučila da Srbiji ne dodeli kandidaturu za članstvo u EU, odnosno da tu odluku odloži za 28. februar 2012.

Prolazne kapije ka EU

Kako dogovor o spornim temama nije postignut u prethodna dva meseca i kako je Srbija ponovo došla u cajtnot kada je njena evropska budućnost u pitanju, stručnjaci za spoljnu politiku i evropske integracije ukazuju da je bez napretka u tekućoj rundi dijaloga sa Prištinom, iluzorno razmišljati o daljem napredovanju ka Evropi. Aleksandra Joksimović, direktorka Centra za spoljnu politiku, upozorava da će bez dogovora u Briselu, evropske integracije Srbije pretrpeti ozbiljne posledice.

“Za samu Srbiju bi to bilo izuzetno štetno, imajući u vidu da odlaganje u martu ne bi više imalo neki precizan, novi datum odlučivanja. Prva sledeća potencijalna prolazna kapija kada bi se o toj temi moglo raspravljati bi bio kraj ove godine, a možda bismo već ušli i u 2013.“, kaže Aleksandra Joksimović.

Pregovarač Beograda Borislav Stefanović kaže međutim da ne treba biti previše opterećen pitanjima kandidature, kao i da ne treba očekivati drastične promene u poziciji Beograda oko Kosova radi postizanja tog cilja.

Mi želimo da postanemo kandidat za EU ali u tom našem nastojanju nećemo žrtvovati nacionalni interes. Da li će biti kandidature ili ne, videćemo. Mi ćemo učiniti sve što je do nas da ispunimo uslove vodeći računa u tom našem nastojanju da ne narušimo svoj Ustav i Rezoluciju 1244. Ja bih rekao ukoliko ne postoji dogovor o regionalnom predstavljanju, onda gube svi“, naglasio je Stefanović.

Inače, uoči runde dijaloga koja traje u Briselu, uloženo je mnogo diplomatskih napora kako bi se tokom susreta postigao dogovor, kaže Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku. Ona objašnjava da je ono što tekuće razlikuje od svih dosadašnjih pregovora, to što su se sada i SAD uključile u lobiranje, kako bi se postigao kompromis.

“Ono što je važno jeste da su vršile pritisak, ne samo na Srbiju, nego upravo tamo gde imaju najviše uticaja - na Kosovu i sa treće strane, one mogu uticati na omekšavanje stava Nemačke da Srbija dobije status kandidata. U čitavoj toj priči leži optimizam da do sporazuma može doći i da Srbija može dobiti status kandidata. Naravno, ne treba gajiti ni prevelike nade, ali činjenica je da su svi relevantni međunarodni faktori učinili maksimalan napor da do sporazuma dođe“, kaže Aleksandra Joksimović.

Nova runda dijaloga Srbije i Kosova započela je u sredu a nastavljena je i u četvrtak.
XS
SM
MD
LG