Dostupni linkovi

Vanredna situacija zbog poplava u istočnoj Srbiji


Istočna Srbija je i dalje na udaru velikih poplava, a kiša na tom području i dalje pada. Sa teritorije opštine Kladovo spaseno je 370 ugroženih, zvanični su podaci MUP-a, dok nezvanično taj broj ide i do 500. Vanredna situacija je, osim u ovoj, proglašena i u opštinama Negotin i Majdanpek. Jedna žena je stradala u poplavama, tri osobe se vode kao nestale, a situacija je i dalje kritična u nekoliko sela.

Ogromne vodene bujice do sada su najteže pogodile selo Grabovica, odakle je tokom noći stanovništvo spasavano brodovima. To mesto je, javljaju mediji, potpuno odsečeno od sveta, jer su klizišta odnela puteve koji vode do njega. U selu Tekija kome preti ogromno klizište, velike količine vode teku ulicama. Meštani apeluju da im se dostave hrana i voda, kao i mehanizacija za ispumpavanje vode iz poplavljenih domova. Mnogi od njih su, prenosi lokalna TV Bor, doživeli tešku sudbinu meštana Obrenovca, kada je voda počela da prosire u njihove kuće.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00
Direktan link

U poslednjih dan i po na području istočne Srbije palo je više od 150 litara po kvadratnom metru. Ugroženima pomažu Žandarmerija, helikopterska jedinica MUP-a i Gorska služba spasavanja. U okolini sela Grabovica spasioci su rasporedili pumpe kojima pokušavaju da spreče akumulaciju vode, kaže za naš program Miodrag Marković načelnik Sektora za vanredne situacije u Boru.

“Uključujemo pumpe velikog kapaciteta kod Brze Palanke radi crpljenja vode-tog jezera koje se formiralo kod sela Grabovica i koje je poplavilo izvesan broj kuća. Kiša i dalje pada, a nivo jezera se povećava. Ljudi su uglavnom evakusiani, pomereni u više tog sela. Mi smo uspeli da evakišemo dve porodice i jednog stranog državljana, ukupno šest osoba sa viših spratova jednog objekta.”, kaže Marković.

Klizišta i poplave odnele su delove puteva Kladovo – Negotin i teško oštetili ostalu infrastrukturu. U Kladovu je bio prekinut signal kako fiksne tako i mobilnih mreža. Bujice sa planine Miroč taj grad su odsekle od ostatka sveta, a osim Tekije i Grabovice, situacija je bila teška i u mestu Podvrška gde je stradala jedna starica, a tri osobe se vode kao nestale, kaže predsednik opštine Radovan Arežina.

Pristupi su veoma teški. Posledice nevremena u Tekiji su kataklizmične jer su bujice odnosile mostove i nanosile mulj i iščupano drveće. Grabovica je i dalje velikim delom potopljena i ona je bukvalno odsečena od sveta, a od jutros ekipe čamcima odvoze bolesne ljude i iz sela Milutinovca.” rekao je Arežina.”

U Negotinu je voda prodirala u kuće, a mediji prenose da je bio ugrožen i tamošnji zdravstveni centar gde su poplavljene tehničke prostorije. Istovremeno, Elektroprivreda Srbije saopštila je da hidroelektrana “Đerdap 2” zbog vode i mulja koji su prodrli radi otežano. Predsednik opštine Jovan Milovanović kaže da su štete na tom području velike, ali srećom nema ljudskih žrtava.

„Srećom, nema ljudskih žrtava i rušenja objekata, ali su mnoga domaćinstva u gradu Negotinu poplavljena, kao i u mestima Dušanovac, Samarinovac, Mala kamenica i Mihailovac“, kaže Milovanović.

U tri najugroženije opštine Negotinu, Kladovu i Majdanpeku nadležni proveravaju ispravnost vode za piće zbog bojazni da bi mogla biti bakteriološki i higijenski neispravna.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG