Dostupni linkovi

Poslanici upozorili: Nema ukidanja Dana RS kako god odlučio Ustavni sud


U Narodnoj skupštini RS održana je rasprava o Prijedlogu deklaracije povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti entitetskog Zakona o praznicima pred Ustavnim sudom BiH. Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović u uvodnom izlaganju rekao je da RS nikada neće prihvatiti eventualno ukidanje praznovanja 9.januara, dana tog entiteta. U OHR-u upozoravaju da tekst Deklaracije predstavlja direktno osporavanje nezavisnosti Ustavnog suda BiH.

Predstavnici srpskih stranaka u Narodnoj skupštini Republike Srpske, raspravom o Deklaraciji povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti entitetskog Zakona o praznicima pred Ustavnim sudom BiH jasno su dali do znanja da neće prihvatiti odluku te najviše sudske instance u zemlji ukoliko bi se njome neustavnim proglasio Dan RS, 9.januar.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović pozvao je Ustavni sud BiH da odbije zahtjev za ocjenu ustavnosti koji je podnio bošnjački član državnog Predsjedništva Bakir Izetbegović, tvrdeći da taj datum ni po čemu nije diskriminirajući prema bilo kome.

“Deklaracija bi trebala da posluži kao osnov za djelovanje svih organa, institucija i političkih stranaka kako u RS, tako i na nivou BiH. Odlučno upozoravamo organe i institucije BiH i sve one koji ovakvim i sličnim inicijativama ne doprinose pomirenju i toleranciji među narodima i građanima, da nikada nećemo odustati od Dana RS i njegovog obilježavanja. Naša namjera je da pošaljemo jasnu poruku za iskrenu toleranciju, jednakopravni status i poštovanje dostojanstva svakog čovjeka i građanina u ovoj zemlji”, istakao je Čubrilović.

Bakir Izetbegović rekao je da rasprava u Narodnoj skupštini predstavlja pokušaj zastrašivanja Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. No ističe kako očekuje da će njegova apelacija svakako proći.

“RS je formirana i prihvaćena u Dejtonu, u novembru 1995. godine. Srpska, u to vrijeme neregularna i jednonacionalna skupština, koja je ignorirala Hrvate i Bošnjake i koja je čak na toj skupštini donijela odluku da se podijeli BiH, dogodila se 9. januara i mi taj datum ne prepoznajemo kao datum koji trebaju proslavljati svi građana u RS-u", rekao je Izetbegović.

Osude pritisaka

Javni uticaj zakonodavne institucije entiteta na najvišu sudsku vlast u zemlji naišao je na osudu i u Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko čak je pozvao poslanike Narodne skupštine da se suzdrže od usvajanja deklaracije kojom se, kako se navodi, negira autoritet Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

“Deklaracija posebno zabrinjava, jer se njome izražava namjera da se ne provodi predstojeća odluka Ustavnog suda u predmetu koji se tiče Zakona o praznicima RS, kao i da se preispitaju ranije donesene odluke Ustavnog suda BiH. Ovim se direktno krši Ustav BiH, sadržan u Aneksu 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji izričito navodi da su odluke Ustavnog suda BiH “konačne i obavezujuće”. Osim toga, nacrt deklaracije predstavlja direktno osporavanje nezavisnosti Ustavnog suda BiH, utoliko što predstavlja neprihvatljiv pokušaj Narodne skupštine RS da vrši politički pritisak na sud u odlučivanju u određenom predmetu. Takvi postupci pokreću ozbiljna pitanja u vezi sa spremnošću organa RS da poštuju osnovne principe vladavine prava, što je u samom središtu Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma”, navodi portparol OHR-a Ljiljana Radetić.

No u Narodnoj skupštini nije bilo puno osvrta na apele i upozorenja.

"Zar politički akt, kao što je ova deklaracija, može da bude bilo kakav pritisak? Pozivanje Incka da parlament Srpske uradi nešto je pritisak, a njegov stav i stav Predsjedništva SDA ni u čemu se ne razlikuju", kaže Nedeljko Čubrilović, te dodaje i da se Deklaracijom predviđaju i mjere koje će se preduzimati ukoliko Ustavni sud proglasi neustavnim Dan Republike Srpske.

Čubrilović je rekao da Narodna skupština Republike Srpske zahtijeva donošenje Zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, te da će se tražiti preispitivanje i ranijih odluka Ustavnog suda.

U poslaničkoj raspravi se zapravo vidjelo da se traži restrukturiranje Ustavnog suda, odnosno odlazak stranih sudija.

“Moramo prestati sa konfliktima ovakve vrste i sami donijeti zakon na nivou BiH o Ustavnom sudu kao najvišem i najautoritativnijem pravnom tijelu ove zemlje. Sve dok funckioniše na ovakvim osnovama, najveći dio odluka imaju politički osnov i nisu prihvatljive”, kaže poslanik NDP-a Dragan Čavić.

Predstavnici Koalicije Domovina pred poslanicima su takođe iznijeli svoje zaključke kojima traže da se prestane sa uticajem na sudske instance.

“Osuđujemo svaki pokušaj ostvarivanja političkog uticaja ili pritiska na pravosudne institucije od strane predstavnika ili organa zakonodavne i izvršne vlasti, političkih struktura i strana u postupku”, poručio je predstavnik Koalicije domovina i potpredsjednik Narodne skupštine Senad Bratić.

Javna rasprava po Izetbegovićevom zahtjevu pred Ustavnim sudom BiH zakazana je za 27. maj. Do 25. aprila bi učešće svojih predstavnika trebala da potvrdi i Narodna skupština RS.

XS
SM
MD
LG