Dostupni linkovi

Posao najčešća novogodišnja želja u Hrvatskoj


Ilustracija
Ilustracija
Uz spektakularne vatromete, tisuće hrvatskih građana Novu je godinu dočekalo na trgovima, a uz zdravlje, najčešća želja bila je – posao.
Spektakularni vatrometi u Zagrebu, Splitu, Puli, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku i većini hrvatskih gradova, tisuće ljudi na otvorenom, unatoč temperaturama ispod nule.

U Zagrebu se Nova čekala čak na četiri trga od bana Jelačića do Britanca i Zrinjevca, uz Prljavo kazalište, Ninu Badrić, Hladno pivo i Gustafe.
"Stotine i stotine ljudi, nevjerojatno. Uopće ne možeš hodati. Svi su živi vani!", opisao nam je telefonom jedan od Zagrepčana koji je Novu također čekao na otvorenom.
Na splitskoj Rivi oko 70 tisuća ljudi, na Stradunu u Dubrovniku, samo je turista bilo 5000, trećinu više no lani, uz dobru muziku i novogodišnji valcer u Osijeku, Rijeci, Puli Poreču i ostalim gradskim trgovima protiv hladnoće se borilo kuhanim vinom i toplim željama:

"Najviše zdravlja, a drugo ćemo kupiti,ako budemo imali love", "Da ponovo nađem posao", "Što više posla dati ljudima", "Nek ne bude gora, nego 2012-ta!", "Veće mirovine i da mi se sin zaposli", "A,uvijek čekamo bolje, to je nama obećanje, ali da izvinete 'ludo radovanje'", "Ma, jasno posao je najvažniji, ali ak' nemate zdravlja, onda ni taj posao niš' ne znači", "Novaca, novčića malo više, i zdravlja, i posla, tako je".
No, teško da će Hrvatima osmijeh vratiti nova poskupljenja od kojih strahuju, jer se,od danas, 1.1. 2013-te, ukida nulta stopa PDV-a na kruh, mlijeko, knjige,ortopedska pomagala i kino ulaznice što će se ubuduće oporezivati stopom od 5 posto.

Unatoč uvjeravanjima iz vlasti,sindikalni čelnik Krešimir Sever u izjavi Hrvatskom radiju tvrdi da su poskupljenja neminovna.
„Mi smo već vidjeli da su, kod povećanja PDV-a s 23 na 25 posto, neki malo pričekali, a neki poskupjeli prije, ali uglavnom svi su, na kraju, povećanje poreza ugradili u svoje konačne cijene."

Godina oporavka
Prosječnim će građanima, kaže, malo će značiti što je istodobno ukinut porez na luksuz i što s Novom godinom pojeftinjuju krznene bunde, jahte, dragulji i uvozni automobili.
Mnogi mladi će, zbog krize i u potrazi za poslom i u 2013. napustiti Hrvatsku, a jedan od njih je i 25-godišnji strojarski inžinjer Borna iz Zagreba, koji nam je, na naše pitanje o očekivanjima u 2013-oj, odgovorio:
„Ja idem van i sva moja očekivanja su da odem u Ameriku i, eto, ja sam s tim zadovoljan“.
Na konstataciju da još jedan mladi obrazovani Hrvat odlazi iz Hrvatske, Borna uzvraća:
„A možete li vi meni radije odgovoriti zašto bi jedan mladi Hrvat ostao ovdje?! To je malo bolje pitanje.Jer", nastavio je, "ja ne vidim baš nekakav poticaj ni za posao, ni za zaradu, ni za fakultet, sve se plaća, knjige su skuplje i sve se manje cijeni fakultet i obrazovanje“.
2012. je bila godina neizvjesnosti i pesimizma, godina gospodarske krize i propasti mnogih tvrtki u Hrvatskoj, rasta nezaposlenosti i siromaštva, ali 2013-ta mora biti godina oporavka – poručio je u novogodišnjoj poslanici hrvatski predsjednik Ivo Josipović.
„2013. mora biti godina oporavka, godina u kojoj ćemo ojačati naše gospodarstvo, pokrenuti investicije i otvoriti nova radna mjesta“.
U 2013, naglasio je hrvatski predsjednik, konačno će se realizirati i najvažniji cilj hrvatske vanjske politike u posljednjih 10 godina –ulazak u Europsku uniju.
„U ovoj godini bit ćemo, i formalno, pravi Europejci! Članstvo u Europskoj uniji ostvarit će naš optimizam i samopouzdanje. Kao dio europejstva," poručio je također Josipović, "naša će ruka uvijek biti ispružena susjedima, kao znak prijateljstva i želje da bolje surađujemo, na dobrobit naših građana."
XS
SM
MD
LG