Dostupni linkovi

Porodice nestalih u Brčkom nezadovoljne radom međunarodne komisije


Panorama Brčkog, ilustrativna fotografija
Panorama Brčkog, ilustrativna fotografija

Nakon Sarajeva i Tuzle, u Brčkom je predstavljena publikacija o nestalim u BiH koju je izradila Međunarodna komisija za traženje nestalih osoba. Svoj boravak u Brčkom predstavnici komisije su iskoristili da razgovaraju i sa predstavnicima udruženja porodica nestalih Brčaka, koji su im rekli kako nisu zadovoljni njihovim radom, jer proces traženja ide dosta sporo.

Šef Programa Međunarodne komisije za Zapadni Balkan Matthew Holliday kazao je da je proteklih godina po pitanju traženja nestalih, kako u BiH tako i u Brčkom, urađen dobar posao i da je zadovoljan dosadašnjim procesom traženja nestalih.

„Bosna i Hercegovina je pokazala političku volju u rješavanju ovog pitanja. Prije svega ona je osnovala Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine i usvojila je Zakon za nestale osobe Bosne i Hercegovine. Ključnu ulogu u ovom procesu traganja, identifikacije i pronalaska nestalih osoba u Bosni i Hercegovini je imao forenzički metod upotrebe DNK analize“, kazao je Matthew Holliday.

Holliday je pohvalio i rad udruženja obitelji nestalih Brčaka koji su, prema njegovim riječima, aktivno sudjelovali u traženju nestalih. S druge strane obitelji nestalih Brčaka ističu kako nisu zadovoljni radom Međunarodne komisije za traženje nestalih ali i drugih institucija vlasti koje se bave ovom problematikom.

„Na području Brčko distrikta, što se tiče Srba, traga se za još 16 osoba koje su nestale na području Brčkog. Mi nismo zadovoljni sa radom ICMP-a, jer to ide jako sporo. Oni traže neko opravdanje u nedostatku informacija u skeletima. Mi nismo uopšte zadovoljni. S obzirom da će oni uskoro završiti svoju misiju, očekivali smo daleko više. Nadali smo se da će to dosta brže ići ali to dosta sporo ide”, kazala je Ljubinka Živanović, sekretarka brčanskog Udruženja porodica nestalih srpskih boraca i civila.

Ramiz Ahmetović, predsjednik Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko distrikta, također izražava svoje nezadovoljstvo radom brčanske policije i Tužiteljstva na traženju nestalih.

“Kada je u pitanju potraga za nestalim nisam zadovoljan sa radom aktuelne vlasti Brčko distrikta, mislim na politički angažman, Tužiteljstvo i Policiju Brčko distrikta. Za tri godine, koliko sam ja predsjednik udruženja, ni jedna kvalitetna informacija nije došla do udruženja niti je neko pronađen, osim našeg angažmana u kojem je pronađeno osam tijelau ove tri godine.Tragamo za oko 200 nestalih. Policija to osporava jer je dosta njih preimenovala u prirodnu smrt što mi ne prihvatamo”, istaknuo je Ramiz Ahmetović

Marin Brkić, predsjednik Udruge obitelji nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Hrvata Brčko distrikta naglašava da se proces traženja nestalih često zlorabi.

“Na području Brčkog traga se za još 13 Hrvata. Što se tiče procesa nismo zadovoljni. Prošlo je mnogo, mnogo godina, ali i dalje proces služi u dnevno političke svrhe i za neke male političke poene što nije dobro na račun tih naših obitelji i ljudi koji su ubijeni. Ali takva je naša stvarnost i takva je naša država. Što se tiče svega toga ja nisam zadovoljan jer mnogo godina je prošlo”, kazao je Marin Brkić.

Točan broj nestalih tijekom proteklih ratnih događanja na području Brčko distrikta nije utvrđen niti ga je moguće utvrditi. Ovo se posebno odnosi na sam početak ratnih događanja na brčanskom području kada je eksplozivom srušen savski most u vrijeme kada se na njemu nalazio veći broj civila.

„Koliko je sad tu poginulo to nikada niko neće ni rasvijetliti jer tih podataka i nemamo. Negdje, preko 100 je poginulo, možda i 150 je poginulo tih koji su pošli. Ima neka priča da je tamo bilo parkiranih pet autobusa, odnosno deset, pa su neke pustili. To je priča za istražitelje“, dodao je Ramiz Ahmetović, predsjednik Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko distrikta.

„Na mostu mi ne znamo tko je bio imenom i prezimenom. Ne znamo odakle, ne znamo tko je, ne znamo koliko ih je bilo i ne znamo kome su pripadali. Ali onaj tko je počinio taj zločin do danas nije kažnjen a i njegov nalogodavac. To nije dobro za nas, za našu lokalnu zajednicu i za čitavu BiH da takve stvari ni dan danas nisu kažnjene“, zaključio je Marin Brkić, predsjednik Udruge obitelji nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Hrvata Brčko distrikta.

XS
SM
MD
LG