Dostupni linkovi

Poricana odgovornost VRS za razaranje vjerskih objekata


Dragić Gojković
Dragić Gojković

Na haškom suđenju (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću višednevni iskaz je nastavio umirovljeni pukovnik VRS-a Dragić Gojković, koji je kao vještak obrane pokušao osporiti nalaze vještaka optužbe Andraša Ridelmajera u vezi razaranja vjerskih objekata Bošnjaka i Hrvata kao dijela njihovog progona u Bosni i Hercegovini (1992-1995).

U zadnjem dijelu glavnog iskaza Gojković je osporavao odgovornost VRS-a za razaranje crkava i džamija ističući kako je i on, kao i drugi zapovjednici jedinica unutar 1.krajiškog korpusa VRS – dobio naređenje generala Momira Talića kojim se to zabranjuje.

Predsjedavajući sudac Alphons Orie tom je prilikom ustanovio kako svjedok „ne zna ništo o prethodnim incidentima koji su doveli do naređenja o zabrani“.

Nekažnjavanje vojnika

U unakrsnom ispitivanju tužitelj Arthur Traldi suočio je Gojkovića s klimom nekažnjivosti vojnika VRS-a koji su privođeni zbog uništavanja imovine i objekata građana nesrpske nacionalnosti.

Nikada nije nitko kažnjen jer je uništio katoličku crkvu ili džamiju“, konstatirao je tužitelj Traldi podsjećajući na rušenje džamije Ferhadije i samostana u Petrićevcu, a za što su uhićeni pripadnici VRS-a koji su potom ubrzo pušteni i vraćeni u jedinicu.

Ja se nisam time bavio. Raspitivao sam se o dokumentima vojnog suda (VRS), ali ti dokumenti su također uzeti i odneseni“, ogradio se od svega Gojković, koji je bio načelnik inženjerije 1.krajiškog korpusa.

Traldi je tvrdio i kako je Gojković kao vještak obrane manipulirao podacima.

Kako ste došli do svog zaključka kao vještaka – da kažete da je 10 džamija uništeno za vrijeme borbi, a 84 prilikom povlačenja?“, ispitivao je tužitelj.

Ja sam vadio to iz podataka Ridelmajera, ja to nisam analizirao.“, odvratio je svjedok, tvrdeći da je svoje zaključke samo izvodio iz podataka vještaka optužbe, odnosno izjava koje je dobio tijekom istrage.

Svjedok: rušile su grupe divljaka, ne VRS

Traldi je također ukazivao na svjedokovu odgovornost za prisilan rad stotine mobiliziranih Hrvata i Bošnjaka u njegovu inženjerijsku jedinicu unutar 1.krajiškog korpusa.

I Srbi su mobilizirani, nitko nije ciljano mobilizirao Hrvate i Bošnjake. Ja ništa ne skrivam“, branio se Gojković, tvrdeći s druge strane - da je upravo nazočnost nesrpskih građana u njegovoj jedinici bila ograničavajući faktor za rušenje njihovih vjerskih objekata.

Zar Vi mislite da bi ja rušio objekte vojnika koji zajedno s menom ratuju?“, žestio se Gojković.

Ne govorimo mi o logici, mi govorimo o činjenicama“, upozorio ga je potom predsjedavajući sudac Orie.

Iako ga je tužitelj Traldi suočio s više diskriminirajućih izjava političara bosanskih Srba koje su poticale rušenje vjerskih objekata građana nesrpske nacionalnosti – poput Sime Drljače (šefa prijedorske policije), Gojković je ostao pri svom stavu – da vrh vlasti u tome nije sudjelovao.

Kad je riječ o džamijama nije dovoljno srušiti samo minarete, moraju se uzdrmati sami temelji jer na taj način neće moći sazidati novu i nakon čega će oni sami poželjeti otići“, citirao je Drljaču tužitelj Traldi, no svjedok je odbacivao povezanost vlasti s masovnim rušenjem vjerskih objekata.

To su bile grupe divljaka koje su radile što su radile“, ustvrdio je Gojković koji je zapovjednu odgovornost za kažnjavanje odgovornih u vezi stotina razrušenih vjerskih objekata na području pod kontrolom 1.krajiškog korpusa VRS – inače prebacivao na policiju.

Gojković će iskaz na suđenju za dvostruki genocid, progone, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce (1992-1995) – dovršiti u srijedu.

VIDEO: Dio unakrsnog ispitivanja Gojkovića

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG