Dostupni linkovi

Punite mobitel kad god želite, to ne škodi bateriji


Montenegro - mobile phone, cell phone, phone call, SMS, MMS, message, keyboard, undated, generic, illustrative photo
Montenegro - mobile phone, cell phone, phone call, SMS, MMS, message, keyboard, undated, generic, illustrative photo

Priznajte, mobitel punite cijele noći iako ste čuli da na taj način umanjujete kapacitet i skraćujete vijek trajanja baterije. Srećom, imamo dobre vijesti za vas. Kako tvrdi Jesse Hollington, urednik na ilounge.com te autor iPod & iTunes Portable Genius, to uopće nije točno. Evo što je napisao na qoura.com stranici:

“Punjenje vašeg iPhonea preko noći neće nimalo naštetiti bateriji. Punjenje baterije koja je već na 90 posto kapaciteta također joj neće naštetiti. Jednostavno je nemoguće prenapuniti iPhone ili bilo koji drugi moderni elektronički uređaj”, piše Jesse.

“Svaki uređaj koji koristi litijum-ionske ili litijum-polimerijske baterije ima ugrađenu sklopku koja će prekinuti punjenje kada baterija dostigne 100 posto kapaciteta.”

Životni ciklus baterije oko 500 punjenja

Jesse tvrdi da slobodno možete puniti bilo koji mobilni uređaj kad god vam zatreba i da će životni ciklus od oko 500 punjenja (potpunih od nule do 100 posto) svakako ostaviti trag na bateriji, bez obzira na to kako je vi punili. On ne savjetuje da se baterija u potpunosti isprazni prije novog punjenja, nego da se dopunjava kada se za tim ukaže potreba.

“Baterije pametnih telefona pametne su kao i sami telefoni. Svaki put kad napunite bateriju od 90 do 100 posto, vi ste ustvari iskoristili jednu desetinu punog punjenja. A bateriju u iPhoneu možete puniti otprilike 500 puta.”

Eto, sada mirne duše možete puniti vaš mobitel kad god zaželite.

XS
SM
MD
LG