Dostupni linkovi

Od sada na Facebooku video od 360 stepeni


Ilustracija
Ilustracija

Društvena mreža Facebook konstantno radi na nadogradnji i novim mogućnostima kako bi korisnicima obezbijedili poptpuni užitak. Posljednja novost je reprodukcija video snimaka od 360 stepeni.

Video od 360 stepeni na Facebooku moći će se pogledati na svim dostupnim platformama. Ovaj novitet predstavljen je na F8 Facebook razvojnoj konferenciji. Slično kao i sa video snimkama od 360 stepeni na YouTubeu, i na Facebooku će biti dovoljno da jednostavno pomjerate vaš telefon oko sebe ili prstom klizite po ekranu i imat ćete potpuni užitak onoga što gledate, baš kao da se nalazite na tom mjestu.

Za sada će ova opcija biti dostupna na web verziji i Android aplikacijama dok će u narednih nekoliko mjeseci ista mogućnost biti i na iOS aplikacijama. Plan je da se svim korisnicima omogući gledanje video snimaka od 360 stepeni, a ne samo medijskim kompanijama i filmskim produkcijama.

"Zamislite da gledate video vašeg prijatelja koji se nalazi na odmoru u Francuskoj ili Brazilu i imate osjećaj kao da ste i vi tamo", istakao je Maher Saba, direktor za video u Facebooku.

Iz ove kompanije su poručili da će još neko vrijeme video od 360 stepeni na Facebooku biti nedostupan "običnim" korisnicima, a razlog je oprema, jer relativno mali broj ljudi ima neophodnu opremu za kreiranje video sadržaja od 360 stepeni.

Facebook na ovaj način prati novitete YouTubea, koji je ranije omogućio reprodukciju video sadržaja od 360 stepeni. Ovo je važan korak u poslovanju Facebooka jer će se komunikacija u budućnosti sve više zasnivati na video sadržajima a sve manje na fotografijama, poručili su iz Facebooka.

XS
SM
MD
LG