Dostupni linkovi

Poplave u Srbiji: Uz Obrenovac najugroženiji Šabac


Poplave i evakuacije u Obrenovcu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Poplave i evakuacije u Obrenovcu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić pozvao je građane da pomognu odbranu Šabca od poplava. Kompletno stanje izazvano poplavama u Srbiji daleko je gore nego što se u prvi mah činilo, kaže Vučić. Kolubara je poplavila gotovo ceo Obrenovac. U Srbiji je do 17 sati evakuisano preko sedam i po hiljada ljudi, ugroženo je 1.435 objekata, a poplavljeno 1.030. Akcije spasavanja izvode se i čamcima i helikopterima. Proradila su i klizišta.

Situacija u Srbiji je mnogo teža nego što može da se zamisli, predstoji još teže stanje, rekao je premijer Aleksandar Vučić. On kaže da je kataklizmično u Obrenovcu i mnogim gradovima zapadne i centralne Srbije. Nabujala Kolubara poplavila je gotovo ceo grad a evakuacija iz Obrenovca traje čitavog dana.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:13 0:00
Direktan link

U Obrenovac je stigla dvanaestočlana ekipa spasilačkog tima iz Rusije koji je jutros stigao u Srbiju.

Ugroženima pomažu i azilanti koji su smešteni u Obrenovcu.

„Ljudi su se našli u velikom problemu i želimo da pomognemo. Pomaže vlada, pomaže narod Srbije, i mi hoćemo da učinimo koliko god možemo. Život je sve, a sada je ovde vrlo opasna situacija“, rekao nam je jedan od azilanata.

Telefonski brojevi za pomoć

Telefonski brojevi za pomoć
Ukoliko im je potrebna pomoć zbog poplava ili za slučaj nužne evakuacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova otvorilo je tri telefonske linije na koje se građani mogu obratiti nadležnima: 011/2741-157, 2289 208, 282-943, 2282-944 i 2282 910. U MUP-u preciziraju da ove linije treba koristiti isključivo za evakuaciju i pomoć ugroženim građanima, ne za dobijanje informacija. U Ministarstvu unutrašnjih poslova formiran je kol - centar preko koga svi koji žele da pruže pomoć u vanrednoj situaciji mogu da dobiju informacije. Brojevi su: 011 / 312 0741, 312 0739, 312 9939, 312 0742 i 312 0646.
U Šapcu su u toku pripreme za vodeni talas Save koji se očekuje tokom vikenda. Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbiji predstoji još teža situacija i pozvao gradjane da pomognu i organizovano krenu u Šabac, kako bi ga odbranili od poplave. On kaže da izveštaji govore da iz BiH dolaze jake bujice i da se Kolubara, Tamnava i Sava povećavaju.

"U pitanju je desetina hiljada kuća, a šteta bi bila biblijskih razmera. O ljudskim životima ne smem ni da govorim", rekao je premijer.

Premijer Srbije je naveo da nema više slobodnog pripadnika Žandarmerije, ni vojnika.
On je pozvao zemlje EU da brže i više šalju pomoć, "ako to uopšte i nameravaju".
U Sektoru za vanredne situacije u Šapcu rekli su nam da su telefonske veze sa Krupnjem u prekidu i da je iz Krupnja evakuisano 111 ljudi.

„U delu opštine nema struje, enkih osam kuća je odnela voda, ima oštećenih kuća, ima naplavina po putu, Sava nadolazi intenzivno, sve po potrebi evakuišu“, rečeno nam je u Sektoru za vanredne situacije u Šapcu.

Najkritičnija situacija je, prema saopštenju MUP-a, na teritoriji Kolubarskog, Mačvanskog, Moravičkog i Pomoravskog okruga, kao i u gradskim opštinama Lazarevac i Obrenovac.

Poplavljeno je preko 50 odsto teritorije naselja Paraćin. Poplavljeno je naselje Ub, gde je izvršena evakuacija oko 4.000 lica.

U toku noći došlo je do naglog porasta vodostaja Zapadne Morave i plavljenja prigradskih naselja u okolini Kraljeva.

FOTOGALERIJA: Obrenovac pod vodom

U Svilajncu se izlila reka Resava i veliki deo grada je poplavljen. Goran Kušić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije kaže da je do sada evakuisano više od 200 ljudi.

„Ostaje još jedan manji broj da se evakuiše, ne možemo tačno da znamo zato što u gradu nema struje, ne radi ni fiksna telefonija a gotovo da ne funkcioniše ni mobilna telefonija. S obzirom da nema struje grad nema ni vodu“, rekao je Kušić.

U Užičkom kraju najteže je u Bajinoj Bašti. Svi putevi su presečeni, klizišta ruše kuće. Predsednik opštine Radomir Filipović.

„Borimo se žestoko, klizišta na sve strane, tri kuće su potpuno srušene,“ rekao je on.

U reci Jasenici pronađeno je telo vatrogasca koga je u četvrtak odnela bujica dok je spašavao meštane u selu Gorovič kod Topole.

Proizvodnja struje u hidroelektrani Đerdap smanjena je za gotovo četvrtinu zbog problema izazvanih poplavama i napora da se smanji vodostaj u akumulacionim jezerima, saopšteno je iz Elektroprivrede Srbije.

"Privredno društvo HE Đerdap preduzima sve neophodne mere kako bi ispuštanjem vode na najvećoj dunavskoj elektrani smanjio nivo vodostaja nizvodno od Beograda. Sve te vanredne mere imaju za cilj da se što brže prihvate vode iz Save, Drine, Morave i drugih pritoka", navodi se u saopštenju. Dodaje se da je sada najvažnije da se smanji vodostaj u akumulacionim jezerima, dok su proizvodni rezultati u drugom planu.

Premijer je upozorio i da postoji mogućnost da bude prekinuta proizvodnja struje u Termoelektranama "Nikola Tesla", posle čega bi veći deo Srbije ostao bez električne energije.

Požar koji je u petak oko 14 sati izbio u termoelektrani "Kolubara" u Velikim Crljenima, kod Lazarevca, je ugašen, saopšteno je iz Elektroprivrede Srbije. U požaru nije bilo povređenih.

Tamnavski kopovi Veliki Crljeni i Tamnava - Zapadno polje na kojima se proizvodi dve trećine uglja u Rudarskom basenu "Kolubara" potpuno su poplavljeni, saopštilo je to privredno društvo.

FOTOGALERIJA: Poplave u Užicu i Požegi

Na područjima ugroženim poplavama, neprohodna je većina puteva, saopšteno je iz MUP-a.

Spasioci i humanitarna pomoć iz Rusije stigli su jutros u Niš avionom "Iljušin”.

Danas je stiglo 76 spasilaca. Oni su opremljeni najsavremenijom opremom. U sastavu ove ekipe je i dvadeset ronilaca,“ rekao je zamenik ministra ruskog Ministarstva za vanredne situacije Eduard Nikolajevič Cizikov.

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi u okviru svojih ovlašćenja naložio je isplatu 100.000 američkih dolara za nabavku opreme i neprehrambenih artikala neophodnih za
pomoć poplavljenim područjima u Srbiji.

Evropska unija aktivirala je svoj Mehanizam civilne zaštite nakon sinoćnjeg zahteva za pomoć koje su uputile Srbija i Bosna i Hercegovina zbog obilnih poplava, saopšteno je iz EU Info centra.

Majkl Devenport, šef delegacije Evropske unije u Srbiji, izjavio je da očekuje da pomoć EU ugroženim stanovnicima Srbije stigne što pre. On je rekao da će na raspolaganju biti pumpe i stručnjaci iz Nemačke, Austrije, Bugarske i Slovenije.

„Mogu da vam kažem da smo dobili zahtev koji se tiče pumpi velikog kapaciteta, opreme i specijalizovanih stručnjaka. Sada postoji direktna veza između Ministarstva unutrašnjih poslova preko koordinacinog centra u Briselu sa zemljama članicama“, rekao je Deventport.

Stanovništvu u poplavljenom području preporučuje se da ne koriste vodu za piće kako bi se sprečile crevne bolesti, saopštio je Institut Dr Milan Jovanović Batut.

Rasim Ljajić, ministar trgovine, naredio je pojačanu pekcijsku kontrolu trgovina zbog pritužbi o podizanju cena u uslovima vanredne situacije.

Vlada Slovenije donela je odluku o upućivanju jedinice za zaštitu i spasavanje u poplavljene delove Srbije. Stanovništvu ugroženom poplavama, posredstvom ambasade Izraela u Beogradu, biće uručeni lekovi, hrana, ćebad, kabanice, gumeni čamci, hrana. Crnogorski i hrvatski Crveni krst pokrenuli su prikupljanje pomoći za stanovništvo ugroženo katastrofalnim poplavama Srbije i Bosne i Hercegovine.
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

  • Slika 16x9

    Novka Ilić

    Dopisnica Radija Slobodna Evropa iz Užica.

XS
SM
MD
LG