Subota, 28. mart/ožujak 2015, 17:03 CET

Srbija

Poplava afera bez epiloga u Srbiji

Vlada Srbije - ilustracija
Vlada Srbije - ilustracija
Afere preplavile Srbiju! Ne bi u tome zapravo bilo ničeg novog da talas sumnji, spekulacija i afera nije dramatično osnažen poslednjih sedmica. I jasno je da tu nikako nije kraj, a baš niko ne smatra da bi trebalo i da bude.

Ipak, sve se događa u državi čiji je institucionalni kapacitet odavno popustio pod teretom korupcije, izostanka kako lustracije, tako i najznačajnih društvenih, političkih i ekonosmkih reformi. U takvim uslovima logično je da će materijala za medije neprekidno žedne skandala uvek biti.

Još kada se u obzir uzme to što danas, ne samo u Srbiji, politiku skoro da nije moguće odvojiti od marketinga, kako navodi član Agencije za borbu protiv korupcije i pravnik Slobodan Beljanski, postaju i očigledni rizici zbog kojih se afere često pretvaraju u čist politički instrumentarij.

“Mi smo svedoci neprekidno toga da se ono što bude dovedeno u fazu optuženja, a posle i suđenja, prikazuje kao politički motivisan proces. Neretko i uspeva da postigne taj cilj. Da se pokaže da je nešto posledica političkih motiva, a ne pravnog osnova”, kaže Beljanski.

Nema spora da je u javnosti svreprisutan osećaj da od gonjenja po sudovima i medijima nema ništa. Jedan od takvih slučajeva koji je osnažuje u takvom utisku (s razlogom ili ne) postaje i primer čuvenog fudbalera.

“Ja sam potpuno miran i kada mi se sve ovo desilo, a sada sam još mirniji”, poručio je Dragan Džajić pre samo nekoliko dana, u finalu višegodišnjeg procesa koji se protiv njega vodi zbog sumnji da je učestvovao u nezakonitom prisvajanju osam milion evra od transfera fudbalera Crvene zvezde. Kraj suđenja se još nije desio, a za Džajića već dobre vesti.

Ili je Džajić nevin, što znači da je bio oklevetan ili je na ivici da se uspešno izvuče. I sam kaže da je sve došlo “neočekivano i dosta brzo”, ali je u svakom slučaju izabran je u radnu grupu koja će voditi Crvenu zvezdu do izbora novog predsednika. Javnost nije načisto, baš kao ni mediji za koje priča nije završena.
Aleksandar VučićAleksandar Vučić
x
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

“U jednim novinama sam pročitala da je gospodin Vučić vratio Džajića na mesto u Crvenu zvezdu. Eto, ja žena u godinama to pričam. Mislim da to nije njegov posao. Sve što on priča mislim da ne treba da priča”, iznosi nam utiske iz štampe jedna Beograđanka, očigledno nezadovljna ulogom koju u proizvodnji, ali još uvek ne i u rešavanju afera, igra Aleksandar Vučić, vicepremijer zadužen i za borbu protiv korupcije. On je nosilac trenda koji Slobodan Beljanski ovako opisuje:

“Takvo otvaranje afera sadrži prejudiciranje krivice, predstavlja povredu pretpostavki nevinosti ili zadiranje u tuđe kompetencije”.

Vučić se na prozivke da radi šta mu nije posao uglavnom ne obazire. Umesto toga izveštava se u određivanju najavama i davanju rokova samome sebi:

“Rekao sam vam da ću do kraja nedelje, kao što sam vam rekao i da ću izaći sa informacijama oko ‘Politike’, ‘Novosti’ i ‘Dnevnika’, pa sam kasnio dva dana, ovog puta neću kasniti. Pre ponedeljka ću vam reći sve što imam o tom pitanju”.

“Razvoj demokratije”

Ovom prilikom govorio je o aferi čije bi otvaranje na koncu trebalo da potvrdi da li je (i ko) prisluškivao njega i predsednika Tomislava Nikolića. U tom slučaju nadovezao se na samog Nikolića koji je takozvani srpski Votergejt otvorio sedmicu pre nego što je u javnost iznet i incident sa autoputa u kome se jedno policijsko vozilo opasno približilo Nikolićevom. O kojoj vrsti opasnosti se radi, prepušteno je javnosti na nagađanje, ali je naprednjak, član Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Momir Stojanović ipak razotkrio

“Problem, na žalost, postoji u sprezi pojedinih visokih činovnika u Ministarstvu unutrašnjih poslova i nosioca organizovanog ili krupnog kapitala stečenog na nezakonit način u ovoj zemlji”, rekao je Stojanović.
IlustracijaIlustracija
x
Ilustracija
Ilustracija

Pumpanjem afera vlast možda pokušava da osnaži sopstvene pozicije, ali ovakve ocene ostavljaju joj prostora da dokaže rešenost da uđe u reforme (u ovom slučaju) i bezbednosnih službi – odnosno da učini ono što njeni prethodnici nisu. Ukoliko to učini naći će se u sred istovremenih reformi i suzbijanja korupcije, pri čemu ostaje pitanje koliko aktuelna vlast u nasleđu ranije vladajuće garniture ima materijala za stvarna krivična gonjenja, a koliko je po sredi čisto političko reklamerstvo. Muzičar, a često i komentator ovdašnjih prilika, Rambo Amadeus sve će opisati kao “razvoj demokratije”, uz napomenu da je potpuno normalno da se nakon smene vlasti otkrivaju afere – što potvrđuju i evropska iskustva.

“Izvinite, ima zemalja u okruženju gde se vlast nije menjala dvadeset godina. Tamo nema afera. Pogledajte na primer šta se događa u Hrvatskoj. Ili slučaj Berluskoni. Čime je smenjen sa vlasti, šta se dogodilo. Znači, u tome je suština demokratije. Smena vlasti, nakon četiri godine polažeš račune za ono što si radio”.

Na konstataciju da bi suština demokratije negde bila i u tome da onaj ko nešto čini odgovara dok to čini, odnosno čim se utvrdi da čini nešto nelegalno, Rambo Amadeus kaže:

“Ja mislim da je svaki početak težak, pa tako i uspostavljanje demokratije. Naravno dok se ti mehanizmi ne uspostave da funkcionišu trenutno moraćemo biti strpljivi”.

Uptan šta je tu politika, pravosuđe, a šta marketing, odgovara:

“Pa, to su danas spojeni sudovi”.

Sa svešću da bez jednog nema drugog, a u iščekivanju raspleta priča o prisluškivanju, bivšem ministru Oliveru Duliću, “Agrobanci”, povlačenju tajkuna Miroslava Miškovića iz dnevnika “Pres”, povezanosti biznismena Miroslava Bogićevića sa prodajom “Politike” i tako redom, pitali smo i vas – da li vam je muka od afera:


Miloš Teodorović

Glavni i odgovorni urednik u beogradskom dopisništvu RSE od decembra 2014. Višestruko nagrađivan za rezultate postignute u istraživačkom novinskom, radio i TV novinarstvu. Između ostalog, dobitnik je nagrade američke Akademije interaktivnih i vizuelnih umetnosti za 2014. godinu, za autorski pečat ostvaren u redovnoj rubrici "Gaf nedelje". U medijima od 1994., na RSE od 1999. godine.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: Dragan Grad: Leskovac
14.11.2012 19:41
Sve se vrti oko Dacica, Vucica i Nikolica

Ime: VB Grad: Beograd
14.11.2012 18:11
Bavimo se vecim ili manjim trivijalnostima,bez spremnosti da nesto stvarno promenimo u nasim zivotima i da se ne suocimo sa onim detetom koje kaze:car je go!
Sve me takodje podseca na onu igru kad smo zatvarali oci i brzo se okretali oko svoje ose,a nakon toga teturali i lepo se i sirotinjski zabavljali.Nasa nas elita koja nije rada da nesto sustinski menja,da se svadja sa trenutnim ili dojucerasnjim finansijerima bombarduje aferama,kojima mi ispiremo usta,trosimo vreme i zavaravamo glad(neko intelektualnu i moralnu,a vecina onu fiziolosku).
Zamajavali smo se godinama paralelnim antifasizmom,da bi sam bivsi predsednik post festum,nakon potrosenih drzavnih para,rekao sta misli(zasto to nije rekao kad su se Homen i drugovi zaigrali?),sad se igramo seljackog Votergejta u kome je meni i dalje glavno pitanje:koja budala prisluskuje one od kojih nema sta da cujes...Spasavamo Zvezdu sa prestarelim Dzajicem koji je(ili nije?)pod istragom,a gradjani gube radna mesta.Kad ne znamo sa kime da analiziramo prilike setimo se pisca Noza,vecnog opozicionara na vlasti,ciji brat zaposljava radnike firme kao sluge u svojoj kuci,sto obojici podize ugled medju Srbima...Prvi put u zivotu sam prestala da kupujem Politiku,ali nisam mirnija kad kupujem bilo sta na kiosku.
Kao danasnja kruna afera i spinovanja:naslov na opskurnim novinama kaze da je eks-predsednik bio kao Causesku?!Mislim,toliko toga mu se moze prigovoriti ali takva vrsta diktature sa levice je bliza danasnjima desnicarima,nasima i drugu Putinu.Reci da je proveo dva mandata u igri i zabavi za sebe,Jeremica i drugove(i drugarice!)je blize istini i treba vise da nas boli,ali to danasnje tvorce afera ne zanima,posto i oni snuju o istim takvim mandatima.Zato manje rade,a vise izmisljaju afere!

Galerija

Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Treća epizoda - Budvai
|| 0:00:00
...  
🔇
X
21.03.2015
RSE u saradnji sa NED (The National Endowment for Democracy) emituje jednogodišnji TV serijal o mladima i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je treća epizoda drugog ciklusa koja govori o mladima iz Budve. Voditelj i moderator je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

Virtuelna rekonstrukcija zločina

Jedan švajcarski institut kaže da bi sofisticirana tehnologija u oblasti virtuelne stvarnosti mogla da se koristi sa kvalitetnu rekonstrukciju događaja koji su se odigrali u vreme kada je počinjen zločin.

Oprezni optimizam vlasnika malih preduzeća

Vlasnici malih preduzeća, s kojima je Glas Amerike razgovarao, navode da zdravstveno osiguranje predstavlja jedan od najvećih troškova i rizika.

Cene nafte uslov za razvoj "frekinga"

Da bi operacije za eksploataciju nafte iz škriljaca bile profitabilne i da bi se pozamašne investicije isplatile, bilo bi potrebno da cene nafte u medjuvremenu porastu.