Dostupni linkovi

'Paraobavještajno podzemlje' objavilo spisak veterana?


Jadranka Kosor
Jadranka Kosor
U Hrvatskoj se ne stišavaju burne reakcije nakon što je na internetu ilegalno objavljen nepotpuni popis hrvatskih ratnih veterana.

Opozicija i dio veteranskih udruženja već niz godina traže objavljivanje tog popisa, posebno zbog zanimljivog podatka da broj veterana domovisnkog rata u miru neprekidno raste, a vlast, vladajuća Hrvatska demokratska zajednica, i većina veteranskih udruženja tome se protive.

Organi reda priveli su vlasnika internet portala www.politika.com Marka Rakara zbog sumnje za odavanje službene tajne, dakle kao osumnjičenog za objavljivanje popisa veterana.

NO, je li objava nepotpunog popisa hrvatskih ratnih veterana na internetu djelo paraobavještajnog podzemlja, opozicije ili vlasnika domaćih internet-portala koji su otprije poznati po zalaganju za objavu famoznog „registra branitelja“?

Premijerka Jadranka Kosor hitno se danas sastala sa ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom povodom istrage koja se intenzivno vodi o tome tko je izvukao podatke i objavio ih:

„Naša je ocjena da se radi o jednom uratku paraobavještajnog podzemlja. Priča je mnogo ozbiljnija nego što se možda na prvi pogled čini i mi ćemo pokazati što to znači kada pravna država funkcionira.“

Ona je ponovila kako vlada ne odustaje od svoje odluke da ne objavljuje popis ratnih veterana, da je protiv nepoznatih osoba koje su objavile ovaj nepotpuni popis podnesena kaznena prijava, a da se istraga vodi u ministarstvima obrane, unutarnjih poslova i branitelja. Glavni argument za neobjavljivanje je – da je to službena tajna, i da bi se objavljivanjem narušila privatnost veterana.

Popis, vjerojatno izvučen iz kompjuterskog sustava Ministarstva obrane, nalazi se na adresi www.registarbranitelja.com, a oni koji su ga stavili na internet preko jednog američkog servera koji nudi maksimalnu diskreciju kažu kako su se vodili javnim interesom, i da objavom ovog nepotpunog registra skidaju teret sa hrvatske Vlade, od koje očekuju da ga konačno i sama objavi. Iako je jedan od naglasaka u predsjedničkoj kampanji Ive Josipovića bio upravo zahtjev za objavom registra branitelja, i on je osudio ovu protuzakonitu objavu.

Objavljivanje 'na crno' ne pomaže


Radimir Čačić
Policija je danas već obavila niz obavijesnih razgovora, među ostalima i sa Rakarom, nesuđenim savjetnikom predsjednika Josipovića, koji je otprije poznat kao jedan od najglasnijih zagovaratelja objave registra, koji odbija da ima bilo kakve veze s ovom ilegalnom objavom. Inače, valja dodati kako je najvažnija povlastica koja ide sa braniteljskim statusom uvoz jednog automobila bez carine i povlašteni upis djeteta u školu i na fakultet, dok financijska primanja nisu vezana uz braniteljski , već uz mirovinski i invalidski status. Reakcije oporbe su različite.

Predsjednik oporbene Hrvatske narodne stranke Radimir Čačić kaže kako su ovom ilegalnom objavom registra diskreditirani upravo oni koji su željeli legalnu objavu, kako braniteljska prava ne bi koristili lažni branitelji:

„Dok HDZ ne dozvoljava da se objave liste, do tog trenutka oni imaju ta prava.“


Socijaldemokratski saborski zastupnik Ante Kotromanović, i sam odlikovani ratni veteran zalaže se već dulje vrijeme za objavu registra branitelja, a ovo objavljivanje „na crno“ ne podržava i osuđuje. Treba objaviti službeni popis, jer postoje određene sumnje: predsjednik Tuđman izišao je 1996. godine sa brojkom od 360.000 hrvatskih ratnih veterana, Ministarsvo obrane je dvije godine kasnije izišlo sa brojkom od 386.000, a sada je službena brojka 501.606 branitelja, podsjeća Kotromanović:

„Ova objava – to je parcijalno i ne znam na koji način izvučeno, i protiv sam takvih radnji. Ali, naravno da postoji sumnja tko su oni koji su stekli status branitelja, i kako su ga stekli. Zato se zalažem da ratni zapovjednici svih razina - desetina, vodova, satnije, bojne, brigade – imaju pravo, ali i da ih ministarstvo obveže da pogledaju pravi popis i kažu – to je to!“

Politički analitičar Davor Gjenero u izjavi za naš radio procjenjuje da su osobe koje su ilegalno objavile popis veterana sklone nekoj od oporbenih stranaka, ali da su pucale - u prazno:

„Priča o registru branitelja je potpuno potrošena jer je bila tema prošlih parlamentarnih izbora i nedavnih predsjedničkih izbora. Međutim, svima je jasno da nijedna administracija nije u stanju riješiti taj tip problema. Ne postoji socijalna snaga koja bi mogla u kratkom roku obračunati s uspostavljenim privilegijama.“
XS
SM
MD
LG