Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 10:03 CET

  Bosna i Hercegovina

  Popis u BiH odložen za oktobar

  Ilustracija
  Ilustracija
  Vijeće ministara BiH utvrdilo je u srijedu izmjene Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH. Prema tim izmjenama popis će u BiH biti održan od 1. do 15. oktobra ove godine, dakle šest mjeseci kasnije nego što je to bilo prvobitno planirano. Na moguće odgađanje popisa stručnjaci su upozoravali prije nego što su u zemlju stigle preporuke iz EUROSTATA - koje kažu da BiH nije sposobna provesti popis u aprilu.

  Ono što danas zabrinjava nevladine organizacije je činjenica da će se objavljivanje rezultata popisa skoro podudariti sa početkom predizbornih kampanja za 2014. godinu, što može dodatno ispolitizirati nešto što je u drugim zemljama tek puka statistika.
   
  Zvanično, popis u BiH neće biti održan u aprilu već u oktobru ove godine. To je, odlukom da usvoji izmjene Zakona o popisu, potvrdilo i državno Vijeće ministara. Još prije mjesec dana u Bosnu i Hercegovinu stigli su prigovori iz Evropske komisije da ne postoje tehnički uslovi za njegovu provedbu. Priča o popisu u Bosni i Hercegovini je politička, možda i više od toga.

  Najprije su nekoliko godina trajali pregovori političara kako da naprave zakon koji svima odgovara. Kada je to konačno urađeno, osiguran je novac i proveden probni popis, kojim su, makar sudeći po izjavama, svi bili zadovoljni. Govorilo se sve ovo vrijeme o tome kako su institucije BiH posao uradile kako valja, pa čak i onda kada su iz EUROSTAT-a stigla ozbiljna upozorenja da nema tehničkih pretpostavki da se popis održi.

  Predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda tada se nije slagao sa izrečenim.

  „Ja znam da je novac osiguran, da je probni popis završen onako kako treba - i ne znam koji bi razlog bio tog odgađanja. Možda je ocjena nečija da nije ova država spremna na to. Mislim da ima puno dolijevanja ulja na vatru“, izjavio je svojevremeno Bevanda.

  Samo mjesec dana kasnije Bevanda je u izjavi novinarima rekao da je jedini problem zbog kojeg popis neće biti organizovan u aprilu neodgovornost bosanskohercegovačkih institucija. Da nisu odgovorni vjeruju i u zavodima za statistiku. Tvrde da su pripreme u punom jeku i da će na kraju sve biti organizovano na vrijeme.

  „Statističke agencije rade na izmjenama zakona, a teku i ostale aktivnosti na pripremi popisa koji treba da bude u oktobru ove godine. Te pripreme su vrlo intenzivirane kad je riječ o statističkim agencijama, odnosno zavodima i agenciji - radne grupe grupe rade na analizi probnog popisa kako bi sva ta rješenja ugradili u finalnu popisnicu, geodetske uprave rade na finalizovanju kartografske dokumentacije. Dakle, aktivnosti i pripreme su u punom jeku“, kazala je Radmila Čičković, direktorica Zavoda za statistiku RS.

  Neki drugi ljudi, međutim, mnogo ranije upozoravali su da BiH nije spremna da popis stanovništva uradi kako treba. Demograf iz Banje Luke Stevo Pašalić više puta upozoravao je na problem sa kojima se popisivači mogu susresti.

  „Određivanje popisnih krugova ili razgraničenja između opština, ili između entiteta bi moglo da unese određene probleme prilikom popisa gdje bi se jedno domaćinstvo moglo popisati u dva kruga, ili u dva entiteta, ili u dvije opštine itd.", naveo je Pašalić.

  Skeptik je i da će se do početka jeseni ove godine postojeći problem otkloniti:

  „Ako već nismo uspjeli da izvršimo sve pripreme da provedemo u aprilu 2013., zaista nisam siguran da li će se to desiti i u oktobru 2013.“

  Podaci sa popisa neophodni su Bosni i Hercegovini, vjeruje profesor demografije i statistike Hasan Zolić.

  „Nije samo pitanje broja koliko nas ima, nego i struktura - starosna, obrazovna, socijalna...“, napominje Zolić.

  Prostor za politizaciju

  No popis je u BiH oduvijek bio više od statistike. Na to su iz nevladinih organizacija upozoravali još prije nego što su krenule kampanje koje su građanima BiH ukazivale kako da se izjasne.

  Nažalost, podaci o jezičkom, nacionalnom i vjerskom nametnuli su se kao mnogo važniji od onih od kojih stvarni život zavisi.
  IlustracijaIlustracija
  x
  Ilustracija
  Ilustracija

  „To, naravno, za političke stranke predstavlja centralni element jer se njihova vladavina u ovom političkom sistemu kakav jeste zasniva na toj podjeli svetog trojstva“, kaže Saša Gavrić iz Sarajevskog otvorenog centra.

  Da bi BiH dobila dobre statističke podatke, za sada je potrebno riješiti niz nepravilnosti. Numeracijske oblasti nisu finalizirane, a neke zone koje su na granicama pojedinih oblasti nisu razriješene. Takođe, upitnik nije potpuno jasan. Izjašnjavanje o jezičkoj i nacionalnoj pripadnosti moglo bi stvoriti problem.

  Na sve to, iako podržavaju odgodu popisa, upozoravaju i u Inicijativi za Slobodno izjašnjavanje.

  „Ono što me eventualno plaši jeste da bi se u ovom periodu mogao poništiti ili izgubiti ovaj napredak koji je bio ostvaren zagovaranjem nevladinih organizacija za izmjenu popisnice, kada je ona zaista unaprijeđna u kontekstu nacionalnog i vjerskog izjašnjavanja. Međutim, nadam se da do toga ipak neće doći i da će i za popis najesen ove godine biti zadržan isti ovaj nacrt popisnice“, kaže Lajla Zaimović Kurtović.

  Još jedan problem brine nevladine organizacije, koje se zalažu za demokratsku provedbu popisa. To je činjenica da će se, ukoliko bude održan u oktobru ove godine, objavljivanje rezultata poklopiti sa predizbornim kampanjama za opšte izbore 2014. godine. To će stvoriti dodatni prostor za politizaciju rezultata popisa.

  „Zato što će trebati najmanje godinu dana da se suštinski rezultati popisa počnu objavljivati, tako da se bojim da će se onda to tempirati sa političkim kampanjama za opće izbore 2014. godine“, ističe Lajla Zaimović Kurtović.

  Marija Arnautović

  arnautovicm+rferl.org

  U novinarstvu od 1998., a od 2004. novinar-reporter i urednik vijesti u sarajevskom birou RSE i urednica i voditeljica magazina TV Liberty.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: zna li ko Grad: da mi kaze
  26.01.2013 14:32
  Hoce li se popisivati i emigracija koja je npr.rodjena u BiH a iselila se 1992?Kakav je status sa nama?
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,Bih
  26.01.2013 21:51
  Pa ako imas pasos BiH i prijavljeno mjesto boravka u BiH onda hoce...ambasada BiH u drzavi gdje trenutno zivis ti moze dati podrobnije informacije ali kasnije...doduse sad ni oni ne znaju sta i kako...

  Ime: Anonimni posjetilac
  25.01.2013 18:14
  Hoce li nama ovdje neko konacno reci hoce li se na popisu moci odgovoriti da se govori bosanskim jezikom, cak i na teritoriju RS? Podsjetimo se da RS u svom Ustavu ne prepoznaje bosanski jezik pod tim imenom nego ga naziva jezikom bosnjackog naroda. Ako RS bude morala popustiti ovdje, onda je to krupan propust srpskih politicara za koji bi ih njihovo biracko tijelo moglo grubo kazniti.
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  26.01.2013 22:04
  Sa pitanjima na anketnom listicu PC nema nista...anketni listic je jednak na cijeloj teritoriji BiH...i da, moci ces pisati da govoris bosanskim jezikom ukoliko zelis.

  Ime: na samom dnu
  24.01.2013 22:04
  Drzava koja nije u stanju napraviti popis stanovnistva, niti par km autoputeva... To dovoljno govori kakva je to drzava.

  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  25.01.2013 18:06
  Ne, ovo govori o onima koji je vode (citaj dijele).
  Tor do tora ne cini kolo a pogoto ne drzavu.
  Odgovor

  Ime: i jesi na dnu
  25.01.2013 15:55
  pa ako ti volis da te neko popisuje, bujrum! pa nismo valjda stoka da o nama neko vodi evidenciju i da nam planira buducnost svojim malim igricama :-)

  Ime: viza za pakao
  24.01.2013 13:02
  sta ce nam popis? da nas neko manipulise!

  Ime: P. A.
  24.01.2013 11:03
  Ja cu citirati istu recenicu kao i Gojko: "Nažalost, podaci o jezičkom, nacionalnom i vjerskom nametnuli su se kao mnogo važniji od onih od kojih stvarni život zavisi".
  Varaju se svi koji u svemu ovome vide samo cinicnu ulogu politicara. I ovdje bi se mogla iskoristiti ona nasa cesto koriscena iklustracija sa bijelim konjem. Politicari jednostavno vrlo uspjesno i sa radoscu jasu tog osedlanog bijelog konja, ali on je neminovan u tim nasim krajevima gdje je rjesenje nacionalnog pitanja zapoceto, pa zaustavljeno. Konj jednostavno mora da se istrci i izdzilita. Bi li bilo bolje da imamo neke civilizovanije politicare koji bi tu nestasnu igru konja kontrolisali da bude sa sto manje stete - bi. E ali to ima samo u Utopiji.

  Ime: Гојко Grad: Република Српска
  24.01.2013 10:01
  "Nažalost, podaci o jezičkom, nacionalnom i vjerskom nametnuli su se kao mnogo važniji od onih od kojih stvarni život zavisi." --
  хахахах ... не би био РСЕ да није у служби донатроа .. а што то нисте прићали пре двадест година!
  Мене су 91 писали као југословена !!! а сад, писаћу се србин из Републике Српке / бих, српски језик и ћирилично писмо!!! : ) уживам у овоме .
  Сем тога напокон ћемо видно видети етничко чишћење српског народа на територији фбих и мит о мултикултуралном / мултиетићном срарајеву ће напокон нестати !!!
  Да је Марија написали само о разлозима померања пописа за шест месеци можда би своју дрозу патриотизма оставио за неки други ћланак!!!
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  25.01.2013 18:12
  O dokazivanju etnickog ciscenja popisom mozes samo sanjati ti i takvi diletantni poput tebe. To je zlocin koji se kao i sav kriminal dokazuju na sudu a vi nikad necete ni na ednom relevantnom sudu dokazati bilo kakvo etnicko ciscenje koje su nad srbima ikad u historiji pocinili predstavnici bosnjaka ili drzave BiH. Za razliku od toga mi imamo dokaze i presude kojima se potvrdjuje da ste vi nad nama izvrsili ne samo etnicko ciscenje nego i genocid, a nismo tu sami (imaju to i Albanci npr.).
  I da naravno, niko te nece pitati jesi li iz RS ili Federacije - to pitanje nije relevantno jer se vidi iz adrese, a nece te pitati ni za pismo. Nadji neku drugu temu da s njom ovdje provociras, kad te vec pustaju.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  24.01.2013 10:36
  Gojko@
  Opet ti svoje stare floskule pokusavas podmecati. Pa dokle,bre Gojko ? Jeste li htjeli svoje srpsko Sarajevo ? Jeste ! Jeste mjesecima pozivali svoje gradjane da se isele iz Sarajeva ? Jeste ! Jeste iskopavali svoje mrtve sunarodnjake i prebacivali ih u srpsko Sarajevo? Jeste ! Htjeli ste (obecavali vam)vece,bolje i ljepse srpsko Sarajevo ! Imaju dokazi da su vas svaki dan Krajisnik i Karadzic pozivali da se iseljavate ! Postoje kasete i video trake kao dokazi .Iseljavali ste se,a danas sirite lazi o etnickom ciscenju !! Da nije tih dokaza,mantrali bi vi o etnickom ciscenju jos sto godina.Ali,nista cudno od vas.Tako je Curguz mantro o 5000 ubijenih pravoslavaca u Sarajevu,a sada se poklopio usima i cuti,jer ne moze dokaze o toj nebulozi da podastre. Zato ti druze Gojko te svoje floskule zadrzi za kucnu upotrebu,jer za nesto drugo i nisu.

  Ime: fred Grad: usa
  23.01.2013 19:48
  Popis stanovnistva se treba obaviti sto hitnije. To je nesporna cinjenica, ne samo iz razloga da se prebrojimo koliko nas ima, vec I sve karakteristike i osobenosti (polne, starosne, socijalne, obrazovne, broj porodica I njihova brojnost i sl.) koje trebaju nauci i ekonomiji, u najsirem smislu tih rijeci. Trenutne politicke vodje to ne zanima. Oni zele prebrojavanje svojih stada kako bi na tim brojkama mogli graditi svoje ineterese. Da bi im se izbili jedini aduti njihove bahate vlasti i svega negativnog sto je ta vlast sa sobom donijela, uz mrznju i nacionalne podjele, mora se izmijeniti Ustav BiH i iz njega izbaciti odrednica o konstitutivnosti naroda. Sve ostalo ce biti lakse, pa i popis.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  25.01.2013 18:49
  Kojoj nauci i kojoj ekonomiji?!
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.