Dostupni linkovi

Ponovo neizvesne sednice četiri opštine na severu Kosova


Opština Zvečan, foto: rts.rs
Opština Zvečan, foto: rts.rs
Još nije sigurno da će biti održane konstitutivne sednice skupština četiri opštine na severu Kosova, koje su zakazane za petak, kada i ističe rok za njihovo konstituisanje.

Odbornici skupštine u Severnoj Mitrovici ispred albanskih partija su već najavili bojkot.

Emir Azemi iz Demokratske partije Kosova kao razlog bojkota navodi nepoštovanje kosovskih zakona prilikom konstituisanja Skupštine i, prema tome, jedna trećina odbornika neće se odazvati ovoj sednici.

„Mi smo bili konstruktivni, bili smo za to da se pronađe alternativno rešenje u skladu sa zakonima Republike Kosova. Ali novoizabrani predsednik nastavio je da ignoriše jednu trećinu članova Skupštine, smatrajući ih viškom u Skupštini. Nijednom se nije konsultovao sa nama o datumu održavanja sednice, kako bi se nastavilo sa radom“, kaže Azemi, dodajući da ispred zgrade Opštine i dalje stoje simboli države Srbije.

Azemi ističe da, ukoliko se konstituisanje obavi u skladu sa zakonima i ukoliko Albanci dobiju drugačije instrukcije, delovaće u skladu s tim.

Odložene sednice skupština opština na severu Kosova

Sednice skupština opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, koje su bile prvi put zakazane za kraj decembra odložene su na zahtev Vlade Srbije i molbu EU, sapšteno je tada iz kabineta gradonačelnika ovih opština na severu Kosova.

Prvoj sednici Skupštine opštine Severna Mitrovica, osim gradonačelnika Krstimira Pantića trebalo je da prisustvuju i odbornici iz albanskih stranaka koji su prvobitno najavili da će bojkotovati ovu sednicu zbog dobijenih pozvnica.

Na pozivnicama koje je i albanskim odbornicima uputio gradonačelnik Severne Mitrovice Krstimir Pantić nalazio se lik Svetog Dimitrija, zaštitnika severnog dela Mitrovice, te naziv Kosovo sa fusnotom u kojoj se pojašnjava da je „naziv bez prejudiciranja statusa i u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova“. OPŠIRNIJE...
Raniji pokušaji za održavanje sednice su takođe bili neuspešni pošto su na pozivnicama upućenim albanskim odbornicima bili srpski simboli.

Za petak pozivnice nisu poslate, već je Adrijana Hodžić, šefica Administrativne kancelarije u Severnoj Mitrovici telefonom kontaktirala albanske odbornike, što je od nje zatražio blizak saradnik predsednika Severne Mitrovice.

„Od mene je zatraženo da pomognem i da informišem delegate da će se sednica održati 10. januara. Tom prlikom rečeno mi je da ću dobiti pismena obaveštenja koja bi trebalo da podelim odbornicima. Međutim, ja obaveštenja nisam dobila. Ja sam odbornike potom lično kontaktirala, mislim da to ne bi trebalo da bude problem. U celoj ovoj priči očekujem da svi budemo pozitivni, da svi pokušamo da podržimo da ovaj proces ode u pravom smeru. Koliko sam ja razumela, nema nikakvih odstupanja kada su u pitanju pravila po kojima treba da se konstituišu ove Skupštine, a pravila su dogovorena Briselskim sporazumom“, kazala je Hodžić.

Oliver Ivanović ispred Građanske inicijative SDP navodi da održavanje sednice u Severnoj Mitrovici u krnjem sastavu nema siguran ishod.

„U ovom trenutku je gotovo izvesno da će 12 srpskih odbornika iz dve liste, SDP i Srpska, biti prisutno, pretpostavljam da će doći i predstavnik SLS-a. Ali nisam siguran da će Ministarstvo za lokalnu samoupravu i međunarodne zajednice priznati jednu tako održanu sednicu. To su dva bitna faktora koja odlučuju o legitimnosti i legalnosti pojedinih postupaka“, kaže on, dodajući da su glavni razlog sukobljavanja simboli.

„Ja mislim da je potpuno neopravdano da se zbog simbolike potiskuje u drugi plan sve drugo – to drugo je suština. Radi se o tome da mi bez konstituisanja ne možemo da počnemo da radimo bilo šta od onih poslova koji su zacrtani i zbog kojih smo, na kraju krajeva, i na izbore išli. Ne treba instistirati na simbolici Kosova. U zakonu to nije precizno definisano. Ja mislim da je najbolje da ne insistiramo ni na kakvim simbolima. Jer, svako pominjanje simbola s jedne ili druge strane izaziva odmah reakciju. A nama nije potrebno da se mi bavimo opet nekim političkim prepucavanjima, nego da stvorimo uslove u kojima ni jedna ni druga strana neće biti iritirana, tj. da će moći da prisustvuje sednici i jedna i druga strana“, poručuje Ivanović.

U Briselu se inače u četvrtak vode razgovori upravo o sprovođenju izbornih rezultata na severu Kosova.
XS
SM
MD
LG