Dostupni linkovi

Još jedan pucanj u Duška Jovanovića


Damir Mandić na suđenju za saučesništvo u ubistvu Duška Jovanovića, 2005., foto: Srđan Janković
Damir Mandić na suđenju za saučesništvo u ubistvu Duška Jovanovića, 2005., foto: Srđan Janković

Iako je prošlo punih deset godina od ubistva prvog čovjeka podgoričkog dnevnika Dan Duška Jovanovića, pravosudna agonija u ovom slučaju se nastavlja…

Prvi čovjek podgoričkog dnevnika Dan, Duško Jovanović, ubijen je rafalima iz automatske puške, na pragu svoje redakcije, u maju 2004. godine.

Pred sudom se našao jedino podgoricki karatista Damir Mandić, iako je tadašnji pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Mićo Orlandić kao izvršioce javno označio i Beranca Vuka Vulevića i Baranina Armina Mušu Osmanagića.

Protiv njih nikada nije poveden postupak, dok je Damir Mandić u maratonskom postupku prvo oslobođen optužbe 2009. godine.

Tri godine kasnije u ponovljenom postupku osuđen je na 30 godina zatvora, da bi mu tu kaznu Apelacioni sud umanjio na 18 godina robije za učešće u ubistvu.

Vrhovni sud je potvrdio tu presudu prije četiri godine, ali se pravosudna agonija nastavila.

Ustavni sud je u srijedu prihvatio žalbu Damira Mandića i predmet vratio na ponovni postupak i odlučivanje, kao razlog navodeći povredu prava na pravično suđenje.

Zamjenik glavnog i odgovornog urednika Dana Nikola Marković za naš radio kaže da je ovo još jedan pucanj u Duška Jovanovića.

Fotografija Duška Jovanovića
Fotografija Duška Jovanovića

"Jučerašnja presuda Ustavnog suda najbolji je pokazatelj koliko je naše pravsuđe zarobljeno u raljama politike i kriminala ali i profesionalne nesposobnosti i neodgovornosti. Jer, kako drugačije objasniti odluku poslije deset godina da su povrijeđena ustavna prava jedinog osuđenog za učešće u ubistvu Duška Jovanovića. Sud je, kako god tumačili ovu odluku, pokazao da radi neprofesionalno i da je nesposoban da se uhvati u kotac sa ozbiljnim zločinima", kaže Nikola Marković.

Marković podsjeća da na sudu nikada nije razmatrana možda i ključna sluzbena zabilješka sačinjena tokom inicijalnog informativnog razgovora na kome je Damir Mandić navodno opisao detalje zločina i otkrio počinioce.

“Već sam rekao da je ovo nagrada Damiru Mandiću za njegovo desetogodišnje ćutanje o nalogodavcima ubistva Duška Jovanovića. Podsjetiću Vas da je nedavno premijer rekao da zna ko su nalogodavci ubistva, ali nikako da saopšti imena tih ljudi i da čvrste dokaze za svoje tvrdnje. Sada postaje jasno zašto Vlada odbija da raspiše nagradu za informacije koje bi dovele do rasvijetljavanja ubistva Duška Jovanovića”, konstatuje Nikola Marković.

Komentarišući odluku Ustavnog suda podgorički advokat, bivši ministar pravde Dragan Šoć kaže da je ona posljedica lošeg ustavnog koncepta i pozicije Ustavnog suda kojemu su data ovlašćenja redovnog suda.

“Iako to on po tradiciji i definiciji nije, i ne bi trebalo da bude. Sada se pojavljuju te posljedice pa se postavlja pitanje koji je smisao cjelokupne podjele vlasti i definisanja sudstva kao posebnog dijela vlasti; ako ustavni sud može bilo koju odluku, pa i pravosnažnu, donešenu u redovnom sudskom postupku, da ukine. Na stranu to što će ta odluka izazvati čuđenje javnosti i uznemirenje, jer je to jedino pravno završeno vezano za ubistvo Duška Jovanovića. Ako se ta praksa nastavi, Ustavnog suda, onda Skupština, laička i posebno pravna javnost bi trebalo da se zamisle, da li su uspostavljena ustavna rješenja pametna ili nisu”, smatra Dragan Šoć.

Odbrana Damira Mandića ne krije zadovoljstvo zbog odluke suda, ali i Mandićev advokat Branislav Tapušković kaže da se na nju neopravdano dugo čekalo, jer je žalba podnijeta prije tačno četiri godine.

“I četiri godine je trebalo da se riješi nešto što je moglo biti riješeno u roku od pola godine. Zašto je to tako, ja to ne mogu da objasnim, niti ću da nagađam, a mogu da pođem od ko zna koliko pretpostavki. Ono što je najbitinije u ovom momentu - ja tu odluku nisam dobio, ne znam na šta oni ukazuju. U ovom mometu poslije osam godina koliko se on nalazi u pritvoru, bitno je šta će biti sa pritvorom. Da li će redovni sud odlučivati o pritvoru i eventualno omogućiti da se poslije osam godina brani sa slobode”, navodi Branislav Tapušković.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG