Dostupni linkovi

Poljoprivrednici pripremaju bunu u BiH


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Vlasti u Bosni I Hercegovini očekuje prilično vruće ljeto koje, ovaj put, najavljuju poljoprivredni proizvođači, nezadovoljni kašnjenjem u isplati podsticaja i uopšte politikom podrške poljoprivrednoj proizvodnji. Desetine traktora se protekla tri dana nalazilo ispred zgrade Vlade Distrikta Brčko, a Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača najavio je za 20. jul početak mnogo većeg bunta te pozvao i poljoprivrednike iz RS i Brčkog na jedinstvo u borbi za sopstvena prava.

Ovih dana objavljeno je kako je poslanica parlamenta BiH Dušanka Majkić na samo dva dana otišla u penziju, uzela otpremninu u vrijednosti šest prosječnih plata u iznosu od oko 14 000 evra, te se ponovo zaposlila kao profesionalni poslanik. Pri tome treba napomenuti da redovno svaki mjesec dobija platu od par hiljada evra. Istovremeno, ovih dana na desetine traktora u Distriktu Brčko, Unsko-sanskom i Livanjskom kantonu, umjesto na njive, njihovi vlasnici su izvezli na ulice gradova. Razlog što za razliku od Majkićeve, u javnim budžetima nema para da se isplate podsticaji. Pri tome Brčaci strahuju i da bi novim pravilnikom o podsticajima, u budućnosti dobijali još manje para. Mersadu Hanušiću, vlasti u Brčkom nisu isplatile obećanih 15 hiljada maraka podsticaja, a posebna priča su podsticaji za narednu godinu.

“Pokušavaju da nametnu umanjenje od 30 % I to je njihov cilj, a umjesto da povećavaju ta sredstva. Oni već evo pet, šest godina daju isti iznos.”, navodi Hanušić.

Samo dan nakon što su poljoprivrednici dijelili svoje proizvode na ulicama Sarajeva, upozoravaju kako je to samo početak bunta. Za ovu godinu iz budžeta na svim nivoima planirano je tek 80 miliona evra za poljoprivredu. Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Federacije Bosne i Hercegovine Avdo Muslimović rekao je da je dat jasan ultimatum vlastima do 15. jula šta moraju da učine, ako ne žele bunt u državi koji će početi nakon 20 jula.

“Dvadesetog jula bi moglo nastati stanje haosa u Federaciji BiH. Pozivamo kolege u RS i Brčko Distriktu da se ujedinimo i da isplaniramo zajedno blokadu sistema kompletnoga, da iskažemo neposlušnost u plaćanju dažbina, poreskih obaveza, itd..Moraju sjesti sa nama i dogovoriti dinamiku isplate 2014. I 2015. godine . Zahtijevamo da odmah zakažu i rebalance budžeta. Za FBiiH mi kažemo da bi bilo optimalno od 120 do 150 miliona maraka kako bi se pokrila kompletna proizvodnja. U RS bi takođe trebalo izdvojiti veća sredstva a o Distriktu Brčko da i ne govorim.”, ističe Muslimović.

Vlada RS isplatila je konačno nakon više mjeseci odlaganja 5 miliona I 400 hiljada maraka zaostalih podsticaja. No poljoprivrednici nisu zadovoljni jer im je isplaćeno 20 procenata manje od obećanog, a mljekarima nije isplaćena ni premija za mlijeko. A kako je kad ne dobijete obećano opisao nam je farmer Žare Švraka iz okoline Gradiške.

“Premije za mlijeko, ušli smo u 7. mjesec, nema. Volio bih znati ko može živjeti bez sedam plata I da normalno proizvodiš i da se normalno razvijaš, ostvaruješ neki dohodak I da znaš zašto si radio, a od toga svega nema ništa. Farmerima su dužni od 5 hiljada maraka pa do 250 hiljada maraka, zavisi od proizvodnje”, priča Švraka.

I poljoprivrednici u RS zainteresovani su da se konačno postigne neki dogovor. No predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Semberije Savo Bakajlić sačekao bi malo sa protestima.

“Jednostavno, trebaju da se donesu malo ozbiljnije stvari po pitanju poljoprivredne proizvodnje I zaštite domaće proizvodnje. Želimo da se nađe rješenje, jer svake godine izlazimo iz problema jednog u problem drugi. Želimo da razgovaramo i sa Ministarstvom poljoprivrede RS i sa Ministarstvom vanjske trgovine BiH i mora se to riješiti jednom to za sva vremena”, rekao je Bakajlić.

Negativni trendovi su u cijeloj državi kad su u pitanju podsticaji potvrđuje i direktor Kancelarije za harmonizaciju i koordinaciju sistema plaćanja u poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju u BiH Hamdija Čivić.

Evo mi smo radili i Izvještaj o poticajima za prošlu godinu, znači zbirno RS, FBiH i Brčko Distrikt. Po prvi put imamo negativan trend kad su u pitanju opća kretanja ruralnog razvoja, agrara I poljoprivrede, za razliku od cijelog regiona gdje se bilježe pozitivni trendovi. Rekao bih da je to rezultat jednog općeg stanja u državi, ali prije svega i problema u oblasti poljoprivrede. Budžeti su takvi kakvi jesu, a mogućnosti su naše vrlo skromne”, navodi Čivić.

Čivić dodaje da se razvoj poljoprivrednog sektora mora okrenuti evropskim fondovima, odakle bi godišne u BiH moglo da se slije barem 30 miliona evra.

“Sve države u okruženju to koriste, ali BiH još nije ispunila uslov za pristup fondovima. Strategija ruralnog razvoja na državnom nivou i izrada IPARD structure. U okviru IPARD structure treba uspostaviti platnu agenciju i upravljačko tijelo. Dakle, to su uslovi koji su odavno pred BiH, a mi za svo ovo vrijeme nismo našli rješenje da se to usvoji”, naglašava Čivić.

Avdo Muslimović je pak mišljenja da bi porast izdvajanja za podsticaje u budžetima bio višestruko vraćen.

“Odgovorno tvrdim da je u FBIH moguće otvoriti oko 35 hiljada radnih mjesta. U RS I Distriktu Brčko još toliko, što znači da je i do 70 000 ljudi moguće prijaviti direktno ili indirektno kroz poljoprivredni sistem kad bi postojala dobra volja za povećanje budžetskih izdvajanja”, rekao je Muslimović

Šansu bi poljoprivrednici imali i kada bi država Bosna i Hercegovina primijenila I neke od efikasnih evropskih sistema zaštite, te onemogućila I česte afere sa podsticajima. Trenutna situacija pogoduje jedino uvoznim lobistima, jer proizvodnja drastično pada, a proporcionalno tome tržište Bosne I Hercegovine preplavljuju uvozni proizvodi.

XS
SM
MD
LG